Reforma by měla zeštíhlit policii

Sněmovna uprostřed týdne schválila nový zákon o policii, který přináší hned několik závažných změn. Ministr vnitra Ivan Langer si od policejní reformy slibuje mimo jiné zeštíhlení policejního aparátu.

Ministr vnitra Ivan Langer  (vpravo),  foto: ČTK
Jen na ministerstvu by měl do konce roku přijít o práci každý pátý zaměstnanec, což představuje téměř 500 lidí. O stovku lidí je už teď chudší policejní prezidium a od začátku příštího roku v policii možná ubude až 350 řídících pozic. Ušetřit lidi má například nová organizační struktura - 14 krajských ředitelství kopírujících územní členění státu.

Stínový ministr vnitra za sociální demokracii František Bublan však vidí zásadní problém v tom, že krajská ředitelství budou samostatnými účetními jednotkami, kterou už nebude policie jako celek, a oblastní ředitelé budou mít blíž k ministrovi vnitra, než k policejnímu prezidentovi. To podle Bublana například omezí meziregionální spolupráci policejních složek. "Mnoho těch policejních akcí se dělá napříč třeba celou republikou nebo si musí navzájem vypomáhat a teď se bude každý snažit pouze jaksi zabezpečit ten svůj region a na toho souseda už nebude mít možná ani peníze, nebo nebude chtít. Takže o to mi jde. Samozřejmě částečná ekonomika by se dala přenést na kraje, aby nemusely kvůli tomu, že si chtějí koupit koště, psát papíry do Prahy."

Další policejní síly se mají ušetřit tím, že státní policie již nebude nasazována na fotbalových stadionech, kde podle ministra nahrazovala pořadatelskou službu a sloužila tak soukromým subjektům, kterými jsou sportovní kluby. A vyšetřovat bude policie jen dopravní nehody, u kterých vznikne škoda nad 100 tisíc korun, vysvětluje ministr vnitra Ivan Langer. "Nikdo sankcionován za to, že přivolá policii neoprávněně, nebude. Nicméně věřím, že ta změna z padesáti na sto tisíc, formulář o nehodě, povede k většímu uvědomění si každého účastníka té nehody, k čemu vlastně tu policii tam potřebuji? Je to soukromoprávní událost, mám všechno potřebné pro to, aby věc byla vyřešena během několika málo minut, bez dlouhého a dlouhého čekání."

Policisté by měli mít napříště také možnost při pátrání po pohřešovaných osobách nahlížet do údajů o telefonátech, o použití platebních karet nebo o poskytnutí lékařské péče. Ministr Langer ujišťuje, že je to změna důvodná. "My se snažíme zabránit tomu absurdnímu stavu, je-li pohřešovaný důchodce nebo dítě, kdy musíme komplikovaně vymýšlet důvody a zahajovat nějaké trestní řízení, abychom mohli použít identifikační data o mobilu, o návštěvě u lékaře, o použití platební karty. Pátrání po pohřešovaných osobách umožní policii vysledovat tato data a dřív, než tomu bylo v minulosti, najít tu pohřešovanou osobu."

Aby se však policejní reforma stala realitou, potřebuje ještě souhlas Senátu a prezidentův podpis.