Policie zřizuje databázi citlivých informací

Zatím bez většího zájmu ostatních českých médií se obešlo zjištění Českého rozhlasu, že vedení policie k Novému roku připravuje vznik superdatabáze nejcitlivějších informací, která do jednoho systému sdruží údaje o prověřovaných osobách i o policejních informátorech. První reakce odborníků se pohybují mezi rozpaky a odmítnutím.

Český rozhlas v úterý odvysílal informaci, že vedení Policie České republiky plánuje od začátku příštího roku zahrnout do jediné databáze ty nejcitlivější informace, které budou obsahovat nejen poznatky o odposleších a sledování prověřovaných osob, ale také údaje o policejních informátorech. Proč má všechna tato data sdružit jeden centrální systém, zatím nelze zjistit. Z vyjádření mluvčí Kriminální policie Pavly Kopecké lze pouze vyrozumět, že informaci výslovně nevyvrátila: "Tak v této souvislosti plánujeme určité změny. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o interní záležitost a ještě ke všemu je v režimu utajení, tak nebudeme podávat bližší informace, jaké změny budou provedeny."

Redaktora Jana Hrbáčka zároveň mluvčí ujistila, že informace budou velmi přísně chráněny. Zdaleka ne všem znalcům této oblasti ale takové ujištění stačí. Například bývalý šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek sice nabízí možné vysvětlení motivů centralizace, varuje však před vyšším rizikem zneužití soustředěných informací:

František Bublan
I bývalý ministr vnitra František Bublan před svým vstupem do vlády téměř 15 let pracoval v civilní tajné službě, z toho tři roky stál v jejím čele. Jeho zkušenosti nabádají k obavám o policejní agenty, kterým jde často o život. Pokud by se jejich jména ocitly ve zranitelné centrální superdatabázi, mohlo by to podle Bublana mít fatální následky: "U těch agentů, tam bych se toho velmi obával."

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost, lidovecký poslanec Pavel Severa zase míní, že jakýmkoliv zásahům do systému by měla předcházet důkladná analýza současného stavu zpravodajských služeb. "Pokud začneme dělat něco uvnitř zpravodajských služeb bez znalostí všech souvislostí, tak to může vést opět k nekontrolovanému stavu." Speciálně pak Severa požaduje důkladné kontrolní mechanismy proti zneužití dat.

Ivan Langer,  foto: ČTK
Z novinek, o kterých se uvažuje v resortu vnitra, to však ještě není vše. Stát by například chtěl mít v budoucnu možnost nařídit při teroristickém útoku vypnutí sítě mobilních operátorů. Po úterním jednání Bezpečnostní rady státu to řekl ministr vnitra Ivan Langer: "Jsem přesvědčen, že takováto možnost by v našem právním řádu býti měla. Měla by být ale nesmírně pečlivě formulována a zúžena pouze na případy bezprostředně hrozícího nebezpečí ohrožení životů, zdraví a značných majetkových škod. A to na dobu dočasnou, jasně vymezenou."

Myšlenka přitom není nová - ministerstvo vnitra o ní s operátory jednalo již před třemi lety. A narazilo u nich na obavy z možných zásahů do jejich činnosti anebo z rizika zneužití takové pravomoci státu v konkurenčním boji.