Na českých silnicích se chystají velké změny

Foto: ČTK

Na českých silnicích se chystají velké změny. Vláda rozjíždí kampaň za bezpečnost dopravy, dálniční známky mají nahradit elektronické viněty a policie mění barvu svých aut.

Na českých silnicích loni zemřelo 1.123 lidí. Není to tak dávno, kdy dálnici mezi Prahou a Brnem zablokovala hromadná dopravní nehoda 116 aut. Vláda chce situaci na silnicích zlepšit a to i emotivní kampaní. Premiér Mirek Topolánek představil tzv. Dopravní čtyřlístek.

"První část se týká prevence a výchovy, druhá část se týká srozumitelných, spravedlivých zákonů, třetí část pro zlepšení stavu jsou samozřejmě lepší komunikace a čtvrtá část je kvalitní práce policie, speciálně dopravní."

Aleš Řebíček,  foto: ČTK
Ministerstvo dopravy chystá kampaň, která má působit - někdy až brutalitou - na emoce. Podle dopravního odborníka Stanislava Humla může být taková kampaň pro české prostředí šokující, ale také efektivní.

"Pokud je spot udělán naturálně ve stylu, takhle to může dopadnout, a toto hrozí, pak si možná lidé uvědomí, že na silnicích jde o hlavně o život."

Podle Humla je důležitý také boj proti stále se zvyšující agresivitě řidičů. Kampaň má začít po letních prázdninách a vláda na ni dá 155 milionů korun.

Elektronická viněta,  foto: ČTK
K bezpečnosti na silnicích mají přispět také elektronické viněty, které zřejmě od ledna 2009 nahradí dálniční známky pro osobní automobily. I na ně budou - stejně jako na kamiony - dohlížet mýtné brány. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka bude díky vinětám možné lépe sledovat a řídit dopravní toky na dálnicích.

"Dálniční známka by měla být taková malinká krabička, která by byla přenosná. Nebyla by daná na auto, na SPZ, ani na řidiče, je anonymní. Je to kvůli tomu, abychom viděli intenzity provozu."

Foto: ČTK
Elektronické viněty by byly výhodné v rodinách, kde je více aut. Dobíjely by se podobně jako mobilní telefony. Pokud by vláda systém zavedla, jednalo by se o evropský unikát. Nikde jinde v Evropské unii se zatím elektronické viněty ve větším rozsahu nepoužívají. Hlavním důvodem je to, že mýtný systém na dálnicích má pouze Česko, Rakousko a Německo.

Ivan Langer,  foto: ČTK
Zajišťovat bezpečnost má podle ministra vnitra Ivana Langra i více policistů a zlepšit se má i jejich technické vybavení. Policisté už dostali 30 mobilních služeben, které umožňují vyřešit vše potřebné přímo na místě nehody. Policie dostane i nová auta.

"Plánujeme největší obměnu vozového parku policie v historii. Během čtyř let téměř 3 tisíce vozidel. Věřím, že v listopadu, nejpozději v prosinci, policisté dostanou první nová auta,"

uvedl ministr vnitra Ivan Langer. Zatím jsou policejní auta bílá se zeleným pruhem. Nová budou mít stříbrnou metalízu, vodorovný modrý pruh na bocích a kratší modré a žluté pruhy na zadní části karoserie. Do nákupu investuje ministerstvo téměř 1 miliardu a 500 tisíc korun. Barvu aut ale kritizuje opozice. Podle ní budou stříbrné vozy hůř viditelné. Vedení policie ale oponuje: Zvolená kombinace barev je prý agresivnější než ta současná a bude v lidech vyvolávat větší respekt.