Nalepovací dálniční známky jsou minulostí, platí už jen elektronické

Zdroj: edalnice.cz

Přesně čtvrt století fungovaly v Česku nalepovací dálniční unámky. Za tu dobu se jich prodalo přes 120 milionů. Nyní skončily a od 1.února platí už jen elektronické. Koupit se dají na internetu nebo fyzicky na vybraných čerpacích stanicích a pobočkách České pošty. Zatím se jich prodalo přes jeden a čtvrt miliónu v hodnotě za asi 1,9 miliardy korun.

Zdroj: edalnice.cz

Dálniční známky byly v Česku zavedeny v roce 1995, tehdy stál roční kupoón 400 korun. Postupně se cena zvyšovala. Zatím se zastavila na částce 1500 korun, která platí od roku 2012. Také letošní roční elektronická dálniční známka je za tuto cenu. Nadále je také k dispozici známka desetidenní a měsíční a zůstává i jejich cena, tedy 310 korun za desetidenní a 440 za měsíční. Elektronické viněty se dají koupit online na eshopu edalnice.cz, na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil.

Novinkou je klouzavá platnost roční známky. Zatímco u papírových kupónů byla její platnost striktně vymezena - od prosince předcházejícího roku do ledna roku následujícího - nově platí od vybraného data na dalších 365 dní. Začátek platnosti e-viněty lze zvolit až s předstihem tří měsíců od data nákupu. „Řada řidičů vyjíždí na dálnice až později než k 1. únoru. Mohou si tedy elektronickou dálniční známku pořídit třeba až na Velikonoce či letní prázdniny a nekrátí si jako dřív její využití," uvedl Martin Opatrný, mluvčí společnosti CENDIS, která má elektronické dálniční známky na starosti.

Ilustrační foto: spablab,  Flickr,  CC BY-ND 2.0

Poslední lednový den nakoupili čeští motoristé dosud rekordní počet nových elektronických dálničních známek za den. Pořídili si jich téměř 70 tisíc, v drtivé většině s roční platností. Například v prosinci byl průměrný počet prodaných známek kolem 20 tisíc za den. "Lidé mají obecně tendenci nechávat věci na poslední chvíli. To se ukázalo i v neděli, kdy jsme měli zatím největší prodejní nápor," uvedl Opatrný.

Zahraniční motoristé

Českou známku si mohou pořídit i řidiči přijíždějící ze zahraničí. Nejjednodušším způsobem je nákup přes e-shop na webu eDalnice.cz, který je k dispozici i v 5 jazykových mutacích (angličtině, němčině, polštině, maďarštině a ruštině).

Dálniční známky lze zakoupit mj. u samoobslužných kiosků,  zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Další možností nákupu je také 12 samoobslužných kiosků. "Ty jsou rozmístěny především v příhraničních oblastech. S cizinci zvládnou komunikovat v angličtině, němčině, polštině, maďarštině a ruštině. Úhradu přijímají pouze platební kartou," upozorňuje provozovatel.

Informace o systému elektronických dálničních známek podle něj v předstihu obdržely zahraniční automotokluby, příslušná ministerstva a zastupitelské úřady.

Stará známka musí pryč

Ilustrační foto: Dibyendu Joardar,  Pixabay / CC0

Řidiči také musí odstranit neplatný dálniční kupón ze skla svého auta. "V případně, že ho nesundají, hrozí jim v blokovém řízení na místě pokuta až do výše dvou tisíc korun," varoval mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Obecně totiž platí povinnost neumisťovat na čelní sklo nic, co brání řidiči ve výhledu. Dálniční známky měly výjimku a s koncem jejich platnosti skončila i tato výjimka.

"Vozidlo v zorném poli řidiče nesmí být vybaveno žádnými předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla nebo označení či zařízení povinně umisťovaných podle jiných právních předpisů jako například funkční elektronické zařízení pro úhradu mýtného nebo platný kupón prokazující uhrazení časového poplatku," uvádí vyhláška.

Kontrola a pokuty

Zelená barva ukazuje uhrazený poplatek,  foto: ČT24

Platnost elektronických dálničních známek kontroluje policie a celní správa. K dispozici mají 58 mobilních zařízení. Pomocí kamery a tabletu můžou policisté a celníci na displeji barevně vidět, jestli má auto platnou známku.

„Zelená barva znamená, že vozidlo má uhrazený časový poplatek. V případě oranžové barvy to znamená, že je vozidlo vedeno jako osvobozené - můžeme vozidlo zastavit a zkontrolovat, že to osvobození je tak jak má být. Pokud se rozsvítí červená, tak to může znamenat hned několik věcí - jednou z nich je, že nemá uhrazené časové zpoplatnění, případně to může být také vozidlo v pátrání," vysvětlil Českému rozhlasu Michal Hodboď z Policejního prezidia.

Mýtná brána,  foto: Klaus Foehl,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Zkontrolovat známku umí i kamery na mýtných branách. "Mýtné brány budou kontrolovat značky. Pokud tam bude neplatič, údaj dostane policie, celní správa a pomocí mobilních hlídek to vozidlo případně zastaví," vysvětlil Martin Opatrný. Za jízdu bez platné dálniční známky řidiči hrozí až pětitisícová pokuta, ve správním řízení pak až dvacet tisíc korun.

Existují ale i automobily, které jsou od zpoplatnění dálnic zcela osvobozeny. Známku nemusí mít elektromobily, plug-in hybridy a veteráni. V případě elektromobilů se osvobození ze zpoplatnění vztahuje i na automobily registrované v zahraničí. Ze zpoplatnění dálnic jsou vyjmuta i některá vozidla přepravující lidi s tělesným postižením. Automobily na zemní plyn nebo biometan platí poloviční poplatek.