V Česku odstartoval prodej elektronických dálničních známek

Mýtná brána, foto: Florida Turnpike, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Po letech čekání a odsouvání se Česko dočkalo. Řidiči na českých dálnicích už nebudou muset vylepovat tradiční papírové kupony, od roku 2021 budou zpoplatněny prostřednictvím elektronických dálničních známek. Jejich prodej začal 1. prosince. Spuštění ale provázely problémy.

Karel Havlíček,  foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Kdo si chtěl elekronickou dálniční známku koupit hned první den prodeje, tedy 1. prosince, neuspěl. Nákup přes hlavní prodejní kanál - internetový obchod edalnice.cz - totiž provázely problémy. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) vysvětlil, že jde o běžný postup.

"Chceme bránit stránky před jakýmkoliv potenciálním útokem a přetížením. My jsme nikdy neřekli, že od půlnoci bude všechno fungovat. V prvních dnech to budeme postupně pouštět podle toho, jak uvidíme, že se vyvíjí situace."

Za mýtný systém odpovídá státní podnik Cendis. Podle jeho ředitele
Jana Paroubka po posledních testech 1. prosince ještě probíhalo „překlápění do produkčního prostředí“. Odpoledne se nový eshop s elektronickými dálničními známkami podařilo zprovoznit.

Stránky ministerstva dopravy pro prodej dálničních známek nefungují,  foto: edalnice.cz

Kromě státního e-shopu jsou elektronické dálniční známky v prvních měsících v prodeji také na vybraných čerpacích a na poštách. Při nákupech v obchodech postačí nadiktovat registrační značku vozidla, zadat dobu platnosti, tedy na rok, 30 dní nebo 10 dní, vybrat datum začátku platnosti a zaplatit.

Pro zahraniční turisty nebo projíždějící budou od 1. ledna připravené u hraničních přechodů před nájezdy na zpoplatněné komunikace kiosky, ve kterých bude úhrada časového poplatku také možná. V budoucnu by měly zprostředkovat nákup elektronických známek i další prodejci, například nestátní benzinky.

Cena zůstává

Elektronická dálniční známka 2021,  foto: Státní fond dopravní infrastruktury

Celý systém elektronických dálničním známek vyjde stát na 309 milionů korun. Cena kuponů pro řidiče ale zůstává stejná. Roční si pořídí stejně jako letos za 1500 korun, měsíční 440 a desetidenní 310 korun.

Elektronickou dálniční známku si nemusí pořizovat majitelé elektromobilů, veteránů a někteří zdravotně postižení. 50procentní slevu pak dostanou majitelé vozů na stlačený zemní plyn.

Roční elektronickou vinětu lze koupit v předstihu tří měsíců. Nově totiž platí, že bude platit ode dne pořízení a ne jako dosud, kdy byla platná od 1. prosince roku předchozího do 31. ledna roku následujícího. A novinkou v uživatelském komfortu je také automatické upozornění e-mailem nebo SMS zprávou na blížící se konec platnosti roční známky.

Pokuta až 100 tisíc

Mýtná brána,  foto:  Stefan Kühn,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Dálniční známky budou kontrolovat policisté či celníci několika způsoby. K dispozici budou mít jednak mobilní aparáty, se kterými budou kontrolovat platnost kuponů přímo na dálnicích. Ke kontrole budou moci využívat i mýtné brány, které zbyly po předchozím mýtném systému.

Motoristům, kteří nezaplatí za e-známku, hrozí pokuta ve výši 20 tisíc korun. Ještě vyšší peněžitý trest, a to až sto tisíc korun hrozí těm, kteří neoprávněně využívají zdarma české dálnice. Některé úseky dálnic budou osvobozeny od zpoplatnění. Většinou jde o dálniční obchvaty měst.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995. Loni stát vybral 5,35 miliardy korunOd elektronických známek si slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně a zároveň snížení provozních nákladů o 120 milionů korun.