Cesta po dálnici bude dražší

Photo: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Ministr dopravy Pavel Dobeš chce od 1. ledna 2012 zdražit mýtné o čtvrtinu a více - až 1500 korun - by měli zaplatit i řidiči za dálniční známku. Jak řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, chce tak posílit rozpočet rezortu, protože ze státního rozpočtu nedostane tolik, kolik by potřeboval. Opozice má k ministrovu záměru značné výhrady.

Pavel Dobeš
Ministr dopravy Pavel Dobeš chce posílit rozpočet poté, co se mu nepodařilo přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska, že na dopravu je potřeba o 14 miliard korun více než v letošním roce, a musí se smířit jen se čtyřmiliardovým navýšením rozpočtu. Ceny dálničních známek či kupónů by se mohly zvednout až o několik set korun, říká ministr Dobeš:

"Nám v tuto chvíli zákon jednoznačně ukládá a umožňuje maximální zdražení ze současných 1200 korun na 1500 korun. My v tuto chvíli zpracováváme analýzu, co by znamenalo zvýšení o 100, 200 případně 300 korun."

Pokud by došlo ke zdražení o 300 korun, přineslo by to do rozpočtu ministerstva 700 milionů korun. Peníze by v první řadě měly jít do údržby a stavby dopravní infrastruktury. Podle ministra Dobeše pomohou vyšší poplatky na dálnicích rychlejším opravám silnic:

"My musíme zajistit, aby údržba komunikací byla zajištěna. A pokud nám finanční prostředky v průběhu roku 2012 budou chybět, tak finanční prostředky na opravy musíme zajistit. K tomu je tedy diskuse i s ohledem na výší rozpočtu pro příští rok."

Českým motoristům se zdražení dálničních známek nelíbí. Dosavadní praxe totiž ukazuje, že se kvalita dálnic, zejména nejvíce frekventované D1 z Prahy na Brno, příliš nelepší. V katastrofálním stavu jsou i mnohé silnice nižších tříd. Cena kupónů by se mohla zvednout až o tři sta korun. Ministerstvo chce tímto způsobem získat prostředky na údržbu a opravu silnic. Podle zástupce českého autoklubu Václava Špičky ale existují jiné cesty, jak potřebné peníze získat:

"Docela určitě by stát měl dbát na správné financování dálnic, to znamená zbránit předražování. Dalším příkladem jsou billboardy. My jsme pro to je zrušit, ale když už jsou, a jak to vypadá podle právních rozborů okamžitě je zrušit nelze, tak z nich přece lze získat více peněz. Já jsem přesvědčen, že jsou jiné cesty, jak získat prostředky na pozemní komunikace. Další zdražení dálničních kupónů a mýtného je jednoznačná provokace, protože naše dálnice i ostatní silnice patří k nejhorším v Evropské unii, a přitom platíme daleko víc než jinde."

Zatímco zdražení známek je teprve ve stavu úvah, zvýšení mýtného už je jisté. Příští rok vzroste základní sazba o čtvrtinu. Zdražení mýtného by mělo posílit státní rozpočet o dvě miliardy korun. Od nového roku tak například cesta kamionu se třemi nápravami mezi Prahou a Brnem vyjde o více než 200 korun dráž než letos. Dopravci s tímto nárůstem počítají. Je součástí podepsaného memoranda se sdružením ČESMAD, zdůraznil Jakub Ptačinský z ministerstva dopravy:

Jakub Ptačinský
"Aby to nebylo jen o zdražování, tak součástí dohody jsou i některé zpětné kompenzace. My jsme již v letošním roce uvolnili dotaci ve výši 300 milionů korun na různé vybavení pro řidiče, na dodržování různých sociálních předpisů a na školení pro řidiče. Druhou součástí toho je i vznik nové kategorie pro autobusy, které doteď jezdily ve stejné kategorii jako těžké náklaďáky. Zřizujeme pro ně novou kategorii, která se v tuto chvíli bude řídit emisními třídami. Znamená to, že směr k podpoře hromadné a ekologické dopravy je tam myslím více než zřetelný."

Nárůst ceny mýtného o 25 procent není pro dopravce žádný neočekávaný krok, potvrdil Martin Felix ze Sdružení ČESMAD Bohemia:

"Ono se nejedná o uvažované zdražení. Pro nás je to vlastně známá věc. My jsme se na podzim loňského roku s ministrem dohodli o změnách tarifu. Na jedné straně je to zdražení - letos 25 procent, příští rok dalších 25 procent, na straně druhé ministerstvo přislíbilo podporu dopravců ve výši 300 milionů korun. To už proběhlo."

Opoziční sociální demokraté s takovým zvýšením cen nesouhlasí. "Zatímco pro dopravu jde tedy o marginální částku, na rodinné rozpočty může mít fatální dopady," uvedla ČSSD v tiskovém prohlášení.