Dětská nemocnice v Opařanech zavádí novou terapii pro léčbu sebepoškozování

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku zavádí novou terapii pro léčbu sebepoškozování a sebevražedného jednání. Pacientům má pomoci snížit intenzivní nepříjemné emoce. Nemocnice tím reaguje na nárůst počtu dětí, u nichž se začalo objevovat sebepoškozování a sebevražedné chování. ČTK to řekla mluvčí DPN Jana Sosna Voňavková.

Léčebná metoda se nazývá dialektická behaviorální terapie (DBT). "Je založena na laskavém a přijímajícím přístupu. Terapie se snaží klást důraz na hledání rovnováhy namísto extrémů. Snaží se o pochopení principů vlastního chování a nácvik chování nového. Program je určený adolescentům od 14 let, kteří mají obtíže se zvládáním emocí, se sebehodnocením, ve zvládání stresu. Je určen pro ty, kterým se nedaří ve vztazích, zažívají opakované krize, vyskytuje se u nich sebepoškozování, sebevražedné myšlenky a další," uvedl klinický psycholog David Havelka.

Program představuje sedmi až osmitýdenní pobyt v Opařanech. Během něho se pacienti učí dovednosti, které jim pomáhají v sebeovládání. Zahraniční výzkumy ukazují, že u pacientů, kteří absolvují komplexní DBT program, je ve srovnání s obvyklou terapií o 50 procent méně sebevražedných pokusů.