Lidí s psychickými problémy přibylo za sedm let čtyřnásobně. Linka bezpečí funguje už 30 let

Před sedmi lety se s psychickými problémy obrátilo na Linku bezpečí 4.000 lidí, loni to bylo 16.000. Dětská krizová linka, která funguje už 30 let, zahájila kampaň s názvem Všímejme si.

Osvětová akce má lidi přimět věnovat větší pozornost maličkostem, které mohou naznačovat závažnější problém a nesnáze dětí a mladých. Linka bezpečí loni přijala přes 92.000 volání a téměř 6000 dotazů přes e-mail nebo chat. Za tři desetiletí jich vyřídila přes deset milionů. Jak uvedla vedoucí odborných služeb Linky bezpečí Kateřina Lišková, průměrně dnes operátoři na lince přijmou 300 hovorů denně.

Kateřina Lišková | Foto: Linka bezpečí

"Linka funguje 30 let, já jsem tu myslím 26 let. Tak jako mnoho jiných kolegů jsem začínala výcvikem telefonické krizové intervence. Zhruba po deseti letech jsem se přesunula do on-line prostředí, pracovala jsem hodně s klienty, rozvíjela jsem tady emailovou poradnu, zavedla chat."

Víc než třetina volání v minulém roce týkala se psychických obtíží a poruch, 16 procent rodinných vztahů a desetina osobních témat. Dalších sedm procent dětí a mladých řešila lásky a partnerské vztahy. Pět procent volajících se na linku obrátilo kvůli týrání a zneužívání, tři procenta kvůli šikaně.

V souvislosti s pandemií covidu-19 přibyla i problematika strachu z nemoci či hospitalizace nebo obavy o blízké. Po začátku války na Ukrajině se přidal také strach z ozbrojeného konfliktu.

Linka bezpečí vznikla jako druhá v Evropě

Linka bezpečí vznikla v září v roce 1994 jako teprve druhá svého druhu v Evropě. Při jejím zrodu stála Nadace Naše dítě a především Zuzana Baudyšová. Ta před 24 lety popsala, s jakými problémy děti volají.

"Na první místě jsou to problémy rodinné, to je ten nedostatek komunikace v rodinách, bohužel násilí, alkohol, přehnaná přísnost rodičů, napjaté situace před rozvodem, kolem rozvodu. To všechno naše děti velmi citlivě vnímají."

"Tahle témata ne že by zmizela, ale jsou trošku upozaděna svojí četností právě na úkor oblasti psychických potíží, které v současné době představují až celou třetinu všech témat, která s námi klienti řeší," připomíná změny témat Kateřina Lišková.

Kvůli odchodu ze světa se na linku obracejí nejčastěji mladí od 14 do 17 let. Dvě třetiny jsou dívky. Ty podle Liškové spíš vyhledají pomoc a jsou ochotnější o problémech mluvit.

Ilustrační foto: marcellomigliosi1956,  Pixabay,  Pixabay License

Důvodem sebevražedných myšlenek a pokusů bývá situace v rodině, ale i šikana, zneužívání či deprese. Přibývá i neurotických stresových poruch, kdy psychické potíže způsobují opakovaná fyzická onemocnění různého druhu. Dětských a dorostových psychiatrů je přitom v Česku nedostatek. Pracovníky linky potěší, když se dozví, jak příběhy dopadly, říká Kateřina Lišková.

"Přišla zpráva od dnes už dospělé paní, která nám velmi děkovala a zpětně se vracela do svého dětství. Došla k tomu, že jsme ji natolik podpořili, že si šla říct o odbornou pomoc, a nastoupila do psychoterapie. Teď zpětně vidí, že ten prvotní impuls byl kontakt s Linkou bezpečí. Když slyšíme takové příběhy, tak si potom říkáme, že ta práce je těžká, ale krásná a dává smysl."

V roce 2015 získala Linka bezpečí ocenění Neziskovka roku 2015 v kategorii velkých organizací.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , Lucie Pávová
klíčové slovo:
spustit audio