Část Česka na antidepresivech. S depresí či úzkostí se podle zdravotních pojišťoven léčí 700.000 lidí

S depresí či úzkostí se podle údajů Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) léčí v Česku téměř 700.000 lidí. Spotřeba léků rostla dvakrát po sobě meziročně o sedm procent. Rychleji než v předchozích letech.

Ilustrační foto: SHVETS production,  Pexels

Za posledních 20 let se spotřeba antidepresiv a anxiolytik (léky proti úzkosti a strachu) zvýšila šestinásobně. Každým rokem rostla spotřeba léků o pět procent, v posledních dvou letech dokonce o sedm.

Jak uvedla Ludmila Plšková, expertka pro zdravotní problematiku Svazu zdravotních pojišťoven, nejspíš to souvisí s náročnější společensko-ekonomickou situací. Svoji roli sehráli covid, válka na Ukrajině nebo vysoká inflace.

Úzkostnou poruchou trpí každá desátá žena

Počet lidí, kteří vyhledali pomoc v souvislosti s depresemi či úzkostmi, se za poslední dva roky ztrojnásobil a dnes již úzkostnou poruchou nebo depresí trpí zhruba každá desátá žena a asi šest mužů ze sta.

Ilustrační foto: SHVETS production,  Pexels

Deprese je závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem. Úzkost je kombinace emocí, zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Obvykle je doprovázena fyzickými příznaky, jako jsou bušení srdce, pocit nevolnosti, bolest na hrudi, zkrácené dýchání nebo chvění rukou.

Spotřeba antidepresiv byla podle zprávy Centra ekonomických a tržních analýz v roce 2019 v ČR více než 64 dávek na 1000 obyvatel každý den. "Potěšitelné je, že se častěji předepisují moderní antidepresiva, které mají méně nežádoucích účinků než dříve používané léčivé přípravky. Výsledkem je u léčených lidí lepší kvalita života," dodala Plšková.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio