Látka z lysohlávek by mohla pomoct lidem s nevyléčitelnou nemocí. Česko se zapojilo do mezinárodního výzkumu

Lysohlávka

Lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí, zažívají depresi a úzkost. Pomoci by jim mohla psychedelická terapie s pomocí látky, kterou obsahují lysohlávky. Do průlomového výzkumu při léčbě stresu se zapojil Národní ústav duševního zdraví.

Podílí se na něm konsorcium 19 evropských organizací z devíti zemí. Sdružuje odborníky na různá dlouhodobá onemocnění, psychiatry, lékaře, psychology i zástupce náboženských institucí. Jde o průlom, neboť EU poprvé platí takto rozsáhlou klinickou studii zaměřenou na psychedelika, řekl mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Vědci budou zkoumat látku, která je obsažená v lysohlávkách. Už předchozí pilotní studie ukázaly podstatné snížení úzkosti u lidí žijících s terminální diagnózou rakoviny.

Tomáš Páleníček | Foto: Andrea Skalická,  Český rozhlas

"Cílem studie je zjistit, zda psychedeliky asistovaná terapie je tou správnou cestou, jak tuto náročnou skutečnost akceptovat a ulevit od utrpení. Projekt představuje velkou výzvu i na mezinárodní úrovni, neboť jde skutečně o první takto rozsáhlý veřejně financovaný výzkum. Pokud budou naplněny hypotézy, může do budoucna pomoci velké části lidské populace," uvedl vedoucí Centra výzkumu psychedelik NUDZ Tomáš Páleníček.

Česko se zaměří na pacienty s roztroušenou sklerózou

Vědci budou zkoumat, jestli terapie pomůže zvládat a zmírnit úzkosti v době, kdy se lidé blíží ke konci života. Budou se věnovat čtyřem onemocněním - pokročilé chronické obstrukční plicní poruše (CHOPN), roztroušené skleróze (RS), amyotrofické laterální skleróze (ALS) a atypické Parkinsonově chorobě (APD). Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) se zaměří na pacienty s roztroušenou sklerózou. Nábor pacientů nejspíš začne na přelomu roku 2024/2025.

Všechna tato čtyři onemocnění jsou nevyléčitelná a mění život. Vedou ke ztrátě samostatnosti a těžkému psychickému strádání. Studie naznačují, že příznaky deprese a úzkosti postihují 34 % až 80 % osob s těmito onemocněními. Konvenční léčba často selhává.

Účastníci studie absolvují dvě terapeutická sezení, při kterých jim bude podán buď psilocybin (účinná látka obsažená v lysohlávkách) nebo placebo. Předchozí pilotní studie ukázaly podstatné snížení depresivity a úzkosti u lidí žijících s terminální diagnózou rakoviny, v některých případech s přetrvávajícím účinkem.

V NUDZ se vědecké týmy věnují výzkumu psychedelik již zhruba 20 let včetně studií u pacientů. "Psychedelika se již ukázala jako efektivní ve zmírnění úzkostí a existenciálního stresu u onkologických pacientů s terminální diagnózou, ukazují se však jako velmi nadějná i u jiných diagnóz, zejména depresivní poruchy či závislostí," doplnil Páleníček.