Divadla, slavní tatínci a bojovka – začínají Vyšehrátky

Foto: oficiální facebook festivalu

Už poněkolikáté bude začátek školního roku v Praze patřit dětskému festivalu Vyšehrátky. Začíná v sobotu a na co se letos mohou menší i větší návštěvníci těšit, prozradí v dnešní kulturní rubrice ředitelka festivalu Daniela Fialová.

Daniela Fialová,  foto: archiv Daniely Fialové
Kde se Vyšehrátky odehrávají, je jasné už z názvu. Koho to ale první napadlo, že Vyšehrad, který není úplně zasvěcen hraní, bude hostit dětský festival?

"Ta historie je už vlastně dlouhá. Vyšehrátky se konají potřinácté a před těmi třinácti lety to byla iniciativa Filipa Jeviče, režiséra, herce a v současné době fyzioterapeuta, který chtěl spojit hravost, divadelnost a zároveň to krásné prostředí Vyšehradu, které pro Čechy historicky velmi podstatné. Chtěl tam vytvořit něco, kam můžou přijít děti i dospělí a postupně se to začalo poměrně dařit."

Říkáte dařit...Jaký je o Vyšehrátky zájem a vzrůstá počet návštěvníků? Nebo záleží na počasí?

Příprava na Vyšehrátky 2016,  foto: oficiální facebook festivalu
"Přesně tak, záleží vždycky na počasí. I když máme program i když prší, máme stany nebo i program v sále, tak samozřejmě vážit cestu na Vyšehrad v dešti není tak příjemné a návštěvnost klesá. Když je krásně, tak bývá plno ve všední dny i o víkendu. Areál navíc není nafukovací a zároveň, protože je to dětský festival, tak děti postupně odrůstají a rodí se nové a návštěvnost je vlastně stabilní a tak akorát."

Děti sice odrůstají a přicházejí malé nové, ale on ten festival není jen pro děti...

"Přesně tak. Protože se nám líbí hravost, kterou do toho dáváme, hlavně do naší divadelní bojovky, snažíme se zapojit i dospělé. Divadelní bojovka se zaměřuje vždycky nějaké téma z české historie nebo kultury. Letos je tématem Karel IV. Připravili jsme tedy bojovku pro základní školy a o víkendu pro rodiče s dětmi. Už loni jsme se ale přesvědčili, že nabídnout bojovku i večer dospělým je neuvěřitelný zážitek a chceme dospělé trochu pobídnout, aby si večer zahráli tak, jak si přes den hrají jejich děti. V nasvíceném prostředí Vyšehradu, potmě, v takové ponuřejší atmosféře budeme např. v pátek 9.září hrát bojovku pro dospělé."

Mají o to dospělí zájem?

"Mají, myslím si, že si to hodně užívají. Loni jsme ji hráli na téma II. světové války a mělo to velký úspěch. Jsem zvědavá, jak to bude letos s Karlem IV."

Kromě Karla a jeho bojovky, jaký je nachystaný program?

Foto: oficiální facebook festivalu
"Připravili jsme velké množství různých divadelních představení, ale také workshopů, několik koncertů a spoustu kreativních výtvarných dílen. Nebo se prostě u nás dá jen tak ležet, válet se ve stanu, dát si něco na baru a užívat posledního sluníčka. Z toho divadelního programu bych určitě upozornila na hradecké divadlo Drak, které přijede s představením Do třetice všeho nebo na pražské divadlo Minor. Je zajímavé vidět divadlo Minor někde jinde než na své domovské scéně. Minor přijede s představením Mami, už tam budem?, což bylo vyhlášeno jako nejinspirativnější počin loňského roku."

Foto: oficiální facebook festivalu
Vyšehrátky nejsou jenom divadla a bojovka, ale zajímavou sekci tvoří slavní tatínkové, kteří čtou pohádky, které měli oni rádi jako děti. Kdo letos bude slavný tatínek?

"Tatínky oslovujeme už nekolikátý rok. Trochu se to vždycky na poslední chvíli změní. Můžu ale slíbit houslistu Svěceného, který kromě čtení možná i zahraje. Vystoupí také herec Jan Zadražil a dále už nebudu prozrazovat, kdyby náhodou někdo nedorazil. Odpolední čtení tatínků je velký zážitek, protože čtou své oblíbené pohádky a vždycky tím zakončujeme ten odpolední program. Všichni se zklidní, sednou si a poslouchají."

Stalo se vám někdy, že měli v průběhu ročníku stejné oblíbené pohádky? Nebo to nijak necenzurujete a holt se bude číst znova, děti to mají koneckonců rády.

Foto: oficiální facebook festivalu
"Přesně tak, necenzurujeme to. Jsou tatínci, kteří přijdou s naprosto klasickými pohádkami, hodně třeba s Pejskem a kočičkou. Často se ale taky stane, že přijdou s něčím naprosto novým, co i nás překvapí. Jsou to nějaké hodně autorské pohádky nebo celé knížky, které se dají za pár minut přečíst. Často to právě bývají třeba spisovatelé, kteří mají rozhled v literatuře trochu větší a ti pak přijdou s něčím, co nás úplně odzbrojí."

Letošní ročník je na začátku. Většinou se říká, že když někdo plánuje takovou velkou akci, tak v momentě, kdy skončí, plánuje další ročník. Jak je to u vás?

"Je to tak. Vždycky, když končí festival, tak sedíme na takové lavičce a říkáme si, co příští rok. Už přemýšlíme, co by mohlo být za téma bojovky a co uděláme příště líp. To si samozřejmě nikdy nenapíšeme a potom spoustu těch chyb opakujeme, což nás vždycky po tom roce mrzí. Je to ale tak, plánování, i když zatím teoretické, začíná od posledního dne festivalu."

Na lavičce na Vyšehradě s plány na další ročník v hlavě se organizátoři festivalu usadí v neděli 11.září.