Do vlády přijdou návrhy zákonů zavádějící evropský zatykač

Ve středu čeká vládu projednání balíčku návrhů novel zákonů, které do českého práva zavádějí takzvaný evropský zatykač. ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. O evropském zatýkacím rozkazu se už před časem diskutovalo v médiích; zavádí totiž i kontroverzní povinnost vydávat vlastní občany za stanovených podmínek ke stíhání do zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti ale upozorňuje, že přijetí jednotného zatykače EU usnadní i Čechům vymáhání jejich práv na cizincích. I Česko bude moci požádat o předání cizího občana, který v tuzemsku spáchal trestný čin, a ten bude souzen před českým soudem. Balíček návrhů, který projedná vláda, prolamuje ústavní pravidlo listiny práv a svobod, podle kterého nelze občana nutit k opuštění území svého státu. Podmínky užití evropského zatýkacího rozkazu podrobně upravuje návrh novely trestního řádu.

Evropský zatykač se bude vztahovat na trestné činy, kde lze uložit trest s horní hranicí sazby nejméně rok. U 32 vyjmenovaných nejvážnějších činů, kde navíc horní hranice sazby musí činit aspoň tři roky, odpadne zjišťování, zda je čin trestný v obou státech - postačí jeho trestnost v žádající zemi. U ostatních činů musí být princip dvojí trestnosti splněn. Pokud jde o předání k výkonu trestu, trest vězení musí být aspoň čtyřměsíční. Předání stíhaného se odmítá například tehdy, jde-li o nezletilou osobu, je-li už osoba stíhána na území požádaného státu, nebo vztahuje-li se na spáchaný čin amnestie. Evropský zatýkací rozkaz má zrychlit a zjednodušit vydávání pachatelů mezi státy EU. Česko úpravu přejmout musí, neboť evropský zatykač je součástí evropského práva a na území EU začne platit od ledna 2004. Praha si ale vyhradila, že při odsouzení jeho předaného občana v jiném státě EU bude takový člověk předán k odpykání trestu zpět do vlasti, bude-li chtít.

Ministerstvo chce umožnit i předávání Čechů Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), případně tribunálům zřizovaným na základě Charty OSN, jako je trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii ICTY, a možnost vydávat své občany na základě mezinárodní smlouvy ratifikované parlamentem.