DPH u ubytování bude ještě po celý příští rok nižší

Ubytování v hotelích, penzionech a ubytovnách bude ještě po celý příští rok levnější. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když ubytování ponechala v nižší pětiprocentní sazbě DPH. Poslanci ale nakonec odmítli návrh Senátu, aby levnější byl také svoz a likvidace komunálního odpadu. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Levnější ubytování se ocitlo krátce v ohrožení, a to ve chvíli, kdy předlohu s vlastními pozměňovacími návrhy vrátil sněmovně v polovině listopadu Senát. Cílem horní komory přitom nebylo měnit sazby u ubytování, ale zlevnit právě svoz a likvidace komunálního odpadu. To ale nakonec sněmovna odmítla a přijala verzi zákona v původním znění.

"Rozhodnutí ponechat příští rok ubytování ve snížené sazbě DPH vítáme a budeme bojovat za to, aby tam zůstalo natrvalo," komentovala výsledek jednání sněmovny prezidentka sdružení hotelů a restaurací Ho.Re.Ka. Miroslava Luprichová. Na rozdíl od ministerstva financí také tvrdí, že zvýšení daně v hotelech by státní pokladně nepřineslo miliardy navíc, ale že by naopak v konečném důsledku vedlo k propadu výnosu této daně.