Ekonomické vyhlídky českých občanů: velmi opatrný optimismus

Premiér Petr Fiala slíbil občanům ve svém vánočním projevu světlé zítřky. V příštím roce podle jeho slov zkrotíme inflaci, snížíme státní dluh, skončí zdražování a obecně se budeme mít lépe. Bohužel není vůbec jisté, že to přesně takto bude.

Hned 1. ledna vstupuje v platnost většina ustanovení tak zvaného konsolidačního balíčku. Jeho částí je sice snížení DPH na potraviny, ale zároveň zvýšení některých dalších daní, zavedení nového odvodu na nemocenské pojištění, změny v odvodech na sociální pojištění pro živnostníky a tak dále.

Ilustrační foto: Andrea Piacquadio,  Pexels,  CC0 1.0 DEED

Začátek roku může Čechům  přinést více nepříjemných překvapení než příjemných. Zatímco špatné zprávy jsou jisté, ty dobré můžou, ale nemusí přijít. V největší míře se to týká cen potravin. Vláda snížila o 3 procenta DPH. Ještě v létě prodejci veřejně slíbili, že snížení daní poctivě promítnou do cen. Jenže na začátku prosince naopak ohlásili zdražování, čímž šokovali nejen běžné občany, ale i ministry. Následovala obrovská kritika. Jak se řetězce nakonec opravdu zachovají, je velmi těžké předpovědět. Nicméně některé zboží v supermarketech zcela určitě zdraží. Například nealkoholické nápoje, u kterých se daň nesnižuje, ale právě naopak zvyšuje.

Opět se zvyšují ceny energií. Energetický trh je v segmentu drobných odběratelů velmi fragmentovaný, desítky dodavatelů nabízejí různé typy smluv a tarifů. Z toho důvodu je prakticky nemožné dobrat se k vypovídajícímu údaji, jaké zdražení spotřebitele vlastně čeká. Pro některé domácnosti to budou stokoruny, pro některé tisíce.

Ilustrační foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0

Očekává se, že průměrný růst mezd v příštím roce překoná inflaci. Nikdo ale nedokáže přesně určit, jaká inflace nás skutečně čeká. Optimistické prognózy hovoří o třech procentech. Zvyšování mezd budu pochopitelně nerovnoměrné. Některé podniky přidávají 10 procent, řada zvláště malých firem nepřidá nic. Výrazně zvolní tempo valorizace důchodů.

Ze všeho výše řečeného vyplývá, že Češi můžou vstoupit do Nového roku s jen velmi opatrným optimismem. K obecnému zlepšení ekonomické situace snad dojde, nicméně evidentně z něj nebudou profitovat všichni.