Premiér Nečas: Česko s přijetím eura počítá

Česko, i přes výhrady prezidenta Klause, nadále počítá s přijetím eura. V debatním pořadu České televize to řekl premiér Petr Nečas, který se v diskusi střetl s předsedou opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Rozdílný pohled mají hlavně na zvyšování daně z přidané hodnoty či valorizaci důchodů. Oba se vyslovili i k výsledkům předčasných parlamentních voleb na Slovensku.

Bohuslav Sobotka  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Co se týče přistoupení Česka k euru, tady prezident Václav Klaus prosazuje výjimku. Vláda o ní však jednat nebude, i když termín přijetí eura nemá Česko stanoven. Podle premiéra Petra Nečase by případné vystoupení z eura muselo schválit 26 členských zemí. To by poškodilo Česko i eurozónu, se kterou je ekonomicky propojené. Česko spolu s Velkou Británii se jako jediné dvě unijní země nepřipojily k dohodě o rozpočtové odpovědnosti. Premiér Petr Nečas připouští, že Česko možná v budoucnu změní postoj, musí se ale nalézt koaliční shoda nad způsobem případné ratifikace.

"Skutečným důvodem přijetí této smlouvy je požadavek, aby všechny členské státy eurozóny, potažmo všechny členské státy EU měly tzv. protidluhovou brzdu, čili to, čemu v Česku říkáme finanční ústava."

Ilustrační foto: Barbora Kmentová
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka premiérovi oponoval, že nepodepsání fiskální smlouvy Česku nic nepřineslo a navíc ztratilo v politické rovině. Premiér a předseda nejsilnější opoziční strany se neshodli také v debatě o dalším zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty /DPH/. Ta se nyní skládá ze dvou sazeb a to 14 a 20 procent. Porada ekonomických ministrů navrhovala jejich sjednocení až na 20 procentech. Podle premiéra Nečase se však jako sociálně nejprůchodnější jeví nikoliv sjednocení, ale zvýšení obou sazeb o jeden procentní bod. Tedy na 15 a 21 procent.

"Na základě jednání, která nejsou uzavřena a která se dále vedou na poradě ekonomických ministrů, bych řekl, že je to nejpravděpodobnější varianta - časově podmíněné zvýšení o jeden procentní bod. U obou sazeb to považuji za sociálně nejprůchodnější. Ale jít do přímých daní nebo odvodů je absolutně politická vražda. Já považuji zvýšení podnikové daně, korporátní daně a daně z příjmu právnických osob za ne příliš politicky inteligentní nápad."

Zvýšení daní firmám naopak prosazuje ČSSD. Podle ní je růst DPH nepřijatelný a přinese jen další růst cen zboží. Podle Bohuslava Sobotky není možné sledovat, jak prudce zdražují potraviny, lidé plní obchody s prošlými potravinami a přibývá náhražek.

"Letos hrozí velmi vysoká inflace. V únoru se přiblížila téměř čtyřem procentům. Prudce zdražují zejména potraviny. Pro nás je nepřijatelné, aby se zvyšovalo DPH na potraviny a léky. Navrhujeme variantu zvýšení daňové progrese a zvýšení firemních daní."

Rozpory mezi oběma politiky panují i v případě důchodů. Ministr financí navrhoval zmrazení penzí na tři roky. To vláda podle Petra Nečase nechce a vypracovala šest variant zřejmě pomalejšího zvyšování důchodů po dobu ekonomické stagnace. Bohuslav Sobotka vládě vyčítá, že není schopna dodržet svůj slib, že zvýšení DPH bude důchodcům dorovnávat. V Česku bere důchod 2,8 milionu lidí.

Oba politici při televizní debatě reagovali i na výsledek slovenských voleb. Do křesla premiéra nejspíš usedne Robert Fico, jehož levicový Smer drtivě porazil politické soupeře. Slovensko tak možná bude mít poprvé v historii jednobarevnou vládu. Premiér Petr Nečas doufá, že spolupráce bude tradičně velmi dobrá.

Robert Fico,  foto: ČTK
"Jako politik jsem samozřejmě držel palce slovenské pravici, jako politický analytik jsem tento výsledek očekával. Očekával jsem ho od chvíle pádu vlády paní premiérky Radičové, protože slovenská pravice svou nesoudržností doslova nahnala voliče do náručí Smeru, sociálních demokratů a já tím výsledkem nejsem překvapený."

První zahraniční cesta Roberta Fica v roli slovenského premiéra povede opět do Prahy. Na rozdíl od končící slovenské premiérky Ivety Radičové nekritizoval Česko za to, že se nepřipojilo k úmluvě Evropské unie o rozpočtové odpovědnosti. Také předseda české sociální demokracie Bohuslav Sobotka Ficovi gratuloval k vítězství.

"Pro nás, pro české sociální demokraty je to velká inspirace a velké povzbuzení do našeho souboje s vládou, který budeme absolvovat teď v březnu na půdě Poslanecké sněmovny, kde chceme vyvolat hlasování o nedůvěře vládě."

Podle některých pozorovatelů je však otázkou, jak Slovensko splní tvrdé podmínky rozpočtového paktu eurozóny, když vítěz voleb sliboval rozsáhlý sociální program.