Ekonomika

Foto: FreeDigitalPhotos
0:00
/
0:00

Vláda se shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok, bude činit 70 miliard korun. Koaliční rada se předtím po delší debatě dohodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta.

Deficit rozpočtu na rok 2016 bude 70 miliard korun

Foto: FreeDigitalPhotos
Vláda se shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok, bude činit 70 miliard korun. Koaliční rada se předtím po delší debatě dohodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta. Výdaje na vědu a výzkum se oproti původnímu návrhu ministerstva financí zvýší o 1 a půl miliardy korun na 28,1 miliardy korun. Ministři by měli hledat ve svých resortech další úspory.


Vláda chce, aby ČR do roku 2020 stanovila, kdy přijme euro

Tomáš Prouza,  foto: Anna Duchková,  Český rozhlas
Vláda chce rozproudit debatu o přijetí eura, aby Česká republika mohla před rokem 2020 stanovit termín vstupu do eurozóny. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy (ČSSD) by mělo Česko nejpozději do pěti let mít jasno, kdy začne eurem platit:

„Rok 2020 je to, k čemu jsme dnes schopni technicky směřovat jako prvnímu možnému datu vstupu. Tato vláda říká, že to, na čem je schopna se shodnout, je výrazné zintenzivnění debaty o tom, co bude znamenat vstup do eurozóny, jaké má přijetí eura přínosy a jaké bude mít náklady.“

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve označil rok 2020 jako technicky nejbližší možný termín vstupu Česka do eurozóny. Koaliční hnutí ANO je ale proti tomu, aby vláda termín stanovila. Podle prezidenta Miloše Zemana, který je dlouhodobým stoupencem společné evropské měny, by ji Česko technicky mohlo stihnout přijmout do tří let.


Vláda doplatí monitorovací systém fondů EU, rozpočet přijde na stovky miliónů korun

Vláda doplatí monitorovací systém evropských fondů ze státního rozpočtu. Nebude tak spoléhat na peníze z Evropské unie. Pokud by doplatek sporné zakázky nebyl zaplacený včas, mohlo by být ohrožené čerpání stamiliard v novém programovacím období. Bude to stát přes dvě stě padesát milionů korun. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vysvětlil, na čem se vláda dohodla:

Bohuslav Sobotka,  foto: archiv Vláda ČR
Uložila ministru financí a ministryni pro místní rozvoj zajistit financování té příslušné aplikace a její další provoz a rozvoj ze státního rozpočtu s tím, že předpokládáme, že tato aplikace bude plně provozuschopná tak, aby neohrozila zahájení čerpání prostředků z EU.

Problém řešila i tripartita. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je situace kolem monitorovacího systému tragická:

„To, že vláda rozhodla, aby situaci odblokovala, to chápeme a vítáme, ale nepovažujeme tu situaci za dořešenou. Lze se seznámit s celou kauzou a s tím, co se kolem ní děje. Myslíme si, že to je něco, kde ukazujeme, že umíme škodit sami sobě více, než kdokoliv z vnějšku."

Zaměstnavatelé a odboráři také vyzvali vládu, aby co nejdřív představila časový plán možností žádat o peníze z evropských fondů pro další období do roku 2020.


Česká exportní banka bude podporovat i malé a střední podniky

Česká exportní banka  (ČEB),  foto: Google Maps
Česká exportní banka (ČEB) se zaměří i na podporu exportu u malých a středních podniků, aby se nesoustředila jen na omezený počet firem. Po schůzce zainteresovaných ministrů s řediteli ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) to ČTK řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. ČEB podle něj zároveň utlumí své aktivity v oblasti realit a nebude podporovat akvizice podniků v zahraničí.

Ztrátové pohledávky exportní banky ke konci loňského roku stouply na 18,7 miliardy korun. Týkají se hlavně Ruska, Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu a Tuniska. Celkově banka eviduje pohledávky v objemu 33,4 miliardy korun, s jejichž splácením má problémy. Nesplácené pohledávky pocházejí většinou z budování skláren, elektráren a továren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci.


Podle ministerstva průmyslu by ČOI měla projít modernizací a rozšířením

Česká obchodní inspekce by měla projít modernizací a rozšířením. Prosazuje to ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které inspekce spadá. Více náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček:

Foto: oficiální stránky České obchodní inspekce
"Je totiž nezbytné, aby byla ČOI vybavena moderní technikou, která by jí umožnila dohled také nad jednáním podnikatelských subjektů na trhu, které mají mnohdy ty nejvyspělejší a nejmodernější technologie."

ČOI potřebuje mít také dostatek odborníků. Například i proto, že kontroluje nejen kvalitu zboží a služeb, ale také úvěrové smlouvy. V poslední době se inspekce hodně zaměřila na ochranu seniorů a snažila se potírat prodejce, kteří při předváděcích akcích používali nátlakové metody, směřované hlavně na důchodce. Nyní se zaměří i na další věkovou skupinu, která by podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka mohla být ohrožena.

"Zejména mladí lidé ve věku 15 až 18 let jsou zpravidla už v určitých oblastech nakupování také spotřebiteli. Z našeho pohledu ale stojí teprve na začátku své spotřebitelské kariéry. Proto si myslíme, a jsme přesvědčení, že by se o svých právech měli dozvědět co nejdříve, aby se jim vryla pod kůži. "

Tomu má pomoci informační kampaň, aby se mladí lidé nedostali do dluhové pasti.


Politici chtějí vypsat tendr na dostavbu jaderných bloků v příštím roce

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Tendr na výstavbu jaderných bloků v Česku by měl ČEZ vypsat nejpozději v příštím roce. Řekl to ministr financí Andrej Babiš. V úvahu podle něj připadají nejdříve Dukovany. Temelín by byl až v další fázi. Zatímco politici otevřeně mluví o příštím roce, šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš zatím konkrétní není. O termínu podle něj není rozhodnuto - stejně tak jako o tom, kde se začnou nové bloky stavět.


NKÚ: opatření vlády proti daňovým únikům nefungují

Nedávno zavedená opatření vlády proti daňovým únikům nefungují. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad, který prověřil roky 2011 až 2013. Úniky na dani z přidané hodnoty podle kontroly dokonce rostou. Předloni dosáhly už 105 miliard korun. Největší podíl na daňových únicích - až čtyřicet procent - mají nepoctiví podnikatelé, kteří kvůli DPH úmyslně zkreslují údaje. Podle zprávy NKÚ nemělo Generální finanční ředitelství zpětnou vazbu o fungování nových opatření. Jeho šéf, Martin Janeček si ale za zavedenými opatřeními stojí, s kritikou NKÚ za roky 2011 až 2013 nesouhlasí:

"Díky těmto řešením se nám daří kontrolovat výši daňového úniku alespoň v těch mantinelech, kde se dneska nacházejí. Je to třeba vidět na zásazích kobry, která by bez některých těchto opatření nemohla fungovat tak, jak funguje."


Platy by letos mohly růst o tři až čtyři procenta

Foto: Eva Odstrčilová,  Český rozhlas
Platy by v letošním roce měly růst o tři až čtyři procenta. Odhadl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD v pořadu České televize. Podle něj se oslabení kurzu koruny a následný růst exportů i výkonnosti podniků do odměňování zaměstnanců plně nepromítly. Odbory ale požadují pětiprocentní růst mezd. Mládek řekl, že by bylo dobré zvýšit příští rok minimální mzdu o dalších 500 korun. Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok k mzdovému vývoji uvedl, že ČNB byla překvapena poměrně nízkým růstem mezd ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 2,3 procenta na 27.200 korun.


Fondy druhého důchodového pilíře se asi uzavřou pro nové klienty

Fondy druhého důchodového pilíře se pravděpodobně uzavřou pro nové klienty. Předpokládá to vládní novela, kterou schválila Sněmovna. Jde o první krok ke zrušení tohoto způsobu spoření na penzi. Opoziční občanští demokraté neuspěli s návrhem, jenž by zachoval nynější stav a lidé by se mohli do fondů nadále hlásit. Předloha míří k posouzení do Senátu. Dobrovolný pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého.

Ve druhém pilíři je kolem 85.000 účastníků. Ze státního průběžného pilíře do něho šlo dosud asi 1,2 miliardy korun. Fondový druhý pilíř má podle vládních plánů zaniknout k příštímu roku.


Amazon hledá 1100 pracovníků pro sklad v Dobrovízi

Foto: ČT24
Americký internetový obchod Amazon začal nabírat pracovníky do dobrovízského distribučního centra, které by se mělo otevřít na podzim. Firma hledá prvních 1000 řadových zaměstnanců a 100 vedoucích. Celkem má v Dobrovízi u Prahy pracovat 2000 na plný úvazek a 3000 lidí sezonně.

Distribuční centrum bude druhým objektem Amazonu v Dobrovízi u Prahy. Od roku 2013 zde provozuje centrum vráceného zboží. Další distribuční centrum Amazonu mělo vzniknout v Brně, po průtazích ohledně změny územního plánu ale developer od tohoto plánu ustoupil.


Novela stavebního zákona může ovlivnit hospodářský růst

Novelu stavebního zákona chce vláda poslat do Sněmovny v polovině roku. Na jednání tripartity to řekl zaměstnavatelům a odborářům premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Norma by měla sjednotit do jednoho procesu územní a stavební řízení s hodnocením dopadů na životní prostředí. Výsledkem by mělo být jediné povolení. Podle Sobotky může novela stavebního zákona ovlivnit hospodářský růst v příštích letech.


Prezident Zeman není příznivcem rychlodráhy z Prahy do Kladna

Prezident Miloš Zeman,  foto: David Sedlecký,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
Prezident Miloš Zeman není příznivcem výstavby rychlodráhy z Prahy do Kladna. Podle něj by bylo vhodnější peníze použít na dostavbu silničního Pražského okruhu. Řekl to na setkání se zástupci Středočeského kraje při zahájení své třídenní cesty po regionu. Zeman uvedl, že si před zahájením návštěvy nechal udělat analýzu a zjistil, že náklady na rychlodráhu by představovaly přibližně 20 miliard korun.


Sasko stojí o vysokorychlostní trať z Drážďan do Prahy

Drážďany a Prahu by měla spojit nová vysokorychlostní železnice vedená tunely pod Krušnými horami. Serveru německého deníku Freie Presse to řekl saský zemský ministr dopravy Martin Dulig, který chce trasu železnice prosadit do spolkového plánu na výstavbu dopravní infrastruktury. Podle něj má návrh podporu Česka i Evropské komise.

Koordinátor Evropské komise Mathieu Grosch řekl Freie Presse, že trať z Drážďan do Prahy by měla být součástí transevropských dopravních sítí a měla by zajistit kvalitní propojení severní a jižní části kontinentu.


Ministr Ťok: Číňané mají zájem o PPP projekty v Česku

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Čínské firmy mají zájem o stavební projekty v České republice. Jde o dopravní stavby s účastí privátního kapitálu, takzvané PPP projekty. Po setkání ministra dopravy Dana Ťoka s čínským státním tajemníkem ministerstva dopravy Weng Meng-jungem to uvedlo ministerstvo dopravy. Podle Ťoka měli zástupci stavebních společností zájem především o plánovanou dostavbu rychlostní silnice R4 spojující Prahu a západní část Jihočeského kraje.


Akcionáři schválili rozdělení O2 na operátora a správce sítí

Akcionáři největší tuzemské telekomunikační firmy O2 rozhodli o rozdělení společnosti na operátora poskytujícího služby a novou firmu Cetin, která bude vlastnit a spravovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Rozdělení prosadila finanční skupina PPF Petra Kellnera, která v O2 vlastní téměř 85 procent akcií, naopak minoritní akcionáři byli z velké části proti. Od rozdělení si vedení společnosti slibuje efektivnější fungování obou částí.

Náklady na rozdělení mají dosáhnout jednotek milionů korun. Analytici před valnou hromadou doporučovali akcionářům hlasovat proti rozdělení a zajistit si tak odkoupení jinak málo likvidních akcií Cetinu.


Sklárny v Květné chtějí účastí na Expu snížit propad ruského trhu

Foto: ČTK
Sklárny v Květné na Slovácku, které jsou součástí společnosti Crystalite Bohemia, dodají sklo do luxusní restaurace La Baita v českém pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Prezentací na této akci chtějí získat nové zakázky, které pomohou snížit propad ruského trhu. ČTK to řekl ředitel skláren Marek Mikláš. Sklárny poškozuje pokles ruského rublu, jen loni tak na tržbách přišly o miliony. Podle Mikláše sklárny dodaly do Itálie celkem asi 2500 sklenic, část z nich je ručně vyrobených.

Sklárny také intenzivně hledají nové trhy. Podle Mikláše získaly velkou zakázku v Benátkách a zástupci společnosti byli na výstavách v Číně, Hongkongu, Malajsii a Chorvatsku.


V Hodoníně má vzniknout logistické centrum

V Hodoníně u řeky Moravy má do čtyř let vzniknout velké logistické centrum, které bude fungovat jako překladiště pro kontejnery obchodníků přivezené z celého světa po vodě. Celý projekt je soukromou investicí za miliardu eur (v přepočtu 27,5 miliardy korun), řekla starostka Milana Grauová (ANO). Překladiště by spolu s navazujícími a doprovodnými službami mělo podle starostky vytvořit více než 3000 pracovních míst.