Ekonomický přehled týdne

Miloš Zeman, foto: Archiv CNTV
0:00
/
0:00

Během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně uzavřeli čeští vládní i obchodní zástupci s čínskými partnery řadu smluv a memorand.

Miloš Zeman hovořil mj. o připravovaném animovaném seriálu Krteček a panda,  foto: Archiv CNTV
Během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně uzavřeli čeští vládní i obchodní zástupci s čínskými partnery řadu smluv a memorand. Mezi nejvýznamnější patří mimo jiné ohlášení strategické spolupráce mezi česko-slovenskou investiční skupinou J&T a čínskou společností CEFC nebo chystané otevření pobočky Bank of China v Česku. Uzavřena byla také dohoda o animovaném seriálu Krteček a panda, který má spojit tradiční českou animovanou postavičku s čínským národním symbolem. Naopak dohoda o přímém leteckém spojení mezi Čínou a Prahou podepsána nebyla, důvodem prý byly technické detaily dokumentu. Zeman proto očekává, že se dohoda uzavře během jarní návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Číně. Součástí Zemanovy delegace bylo asi pět desítek podnikatelů, další se k výpravě připojili v Číně. Například pondělního setkání u čínského prezidenta se zúčastnil i miliardář Petr Kellner. Jeho PPF má v Číně obchodní zájmy, její firma Home Credit nabízí Číňanům úvěry. Středočeský kraj uzavřel memorandum s provincií S'-čchuan a dohodu o partnerství s firmou Changhong, která se zavázala investovat více než půl miliardy korun ve své nymburské továrně a do vybudování nového výzkumného centra ve středních Čechách.


Foto: Archiv Radia Praha
Soutěž o auto jako motivace pro nákup českých potravin. Takovou kampaň spustilo ministerstvo zemědělství. Celkem se hraje o 50 tisíc různých cen. Cílem akce je před Vánocemi podpořit české rolníky a výrobce potravin, které zasáhlo ruské embargo. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka kampaň pomůže jen velkovýrobcům: „Ministerstvo zemědělství by se mělo víc zaměřit na to, aby podpořilo tradiční lokální výroby. Různá ustanovení komplikují život těm producentům a de facto brzdí rozvoj malých českých firem, které by české potraviny přirozenou cestou propagovaly." Resort zemědělství za kampaň zaplatí 60 milionů korun.


Foto: Prokop Havel,  Archiv Českého rozhlasu
Průměrná hrubá mzda vzrostla z 3170 korun v roce 1989 na letošních 25.800 Kč, tedy více než osmkrát. Po zohlednění inflace se průměrná mzda zvýšila o 52 procent, tedy téměř shodně jako hrubý domácí produkt /HDP/. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Životní úroveň stoupla také důchodcům, nicméně méně výrazně než zaměstnancům. Průměrný starobní důchod se za posledních 25 let reálně zvýšil o 29 procent. „Na malé auto nižší třídy jsme tehdy museli odložit 34 výplat, dnes stačí 12 platů,"řekl ČTK hlavní ekonom poradenské firmy Deloitte David Marek. V některých případech si ovšem Češi pohoršili, rychleji než platy rostly ceny některých potravin a ceny služeb. Druhý rozměr změny životní úrovně tkví v tom, jak se změnila celková spotřeba. „V roce 1989 nikdo asi netušil, že si budeme kupovat mobilní telefony nebo platit kabelovou televizi. Velkou změnou tedy prošla i samotná struktura našich výdajů," upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub.


Foto: Evropská komise
Český průmysl je skutečně „český" jen z asi 40 až 50 procent. Klíčový je vliv Německa a USA, naopak Rusové v ČR ovládají jen málo podniků. V časopise Statistika & My to uvedl Český statistický úřad. Podniky pod zahraniční kontrolou hrají nejvýznamnější roli v automobilovém průmyslu, naopak v českých rukou je nejvíce výroba nábytku. V roce 2012 dosáhly firmy pod zahraniční kontrolou v průmyslu celkových tržeb zhruba 3 bilionu korun, což bylo 59 procent celkových tržeb. Česko patří v Evropě k zemím, kde podniky pod zahraniční kontrolou hrají vůbec nejvýznamnější roli. Zatímco v EU bylo pod kontrolou jiné země 32 procenta přidané hodnoty, v ČR je to 58 procenta. Vyšší podíl zaznamenaly jen Slovensko, Maďarsko a Irsko.


Foto: Archiv Radia Praha
Letiště Vodochody u Prahy se zatím nebude dál rozšiřovat. Ministerstvo životního prostředí potvrdilo zrušení kladného ekologického posudku. Zamítnutí takzvané studie EIA potvrdilo poté, co investor podal rozklad. Mluvčí Iniciativy Stop Letišti Vodochody a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček z hnutí STAN rozhodnutí vítá hlavně z těchto důvodů: „V první řadě to jsou kumulativní a zdravotní efekty, které by dopadly na naše obyvatele. Potom jsou to záležitosti bezpečnostní, záležitosti dopravy. Nebyly také zpracovány vodohospodářské dopady na tu oblast." Vedení letiště se nejspíš obrátí na Nejvyšší správní soud.


Foto: joesive47,  FreeDigitalPhotos.net
Singapur a Nový Zéland jsou zeměmi s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vyplývá to z každoroční zprávy, kterou v úterý zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika v pravidelném hodnocení skončila 44., polepšila si o tři místa. SB mimo jiné sledovala, jak dlouho v největším obchodním městě dané země trvá založit nebo zavřít firmu, dostat úvěr nebo řešit platební neschopnost. Mezi deseti místy s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání figurují čtyři evropské země: Dánsko, Norsko, Británie a Finsko.


Foto: Filip Jandourek,  Archiv Českého rozhlasu
Prodej a pronájem starších domů má být jednodušší. Sněmovna podpořila v úvodním kole projednávání novelu zákona o hospodaření energií, která má být k majitelům některých nemovitostí vstřícnější. Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD navrhuje, aby domy postavené v roce 1947 a starší už nemusely mít průkaz energetické náročnosti, tedy takzvaný energetický štítek: „Je to dáno tím, že tyto budovy stejně spadnou do té nejhorší kategorie z hlediska energetického." Teď musí mít energetické štítky všechny prodávané nebo pronajímané budovy.


Přístroj pro dálkové chemické analýzy,  foto: Archiv Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně
Přístroji, který umí na dálku provést chemickou analýzu, pomůže na trh nově založená firma AtomTrace. Vznikla jako takzvaná spin-off společnost z iniciativy výzkumníků, kteří na objevu pracovali, a s podporou Vysokého učení technického v Brně a Středoevropského technologického institutu (CEITEC VUT). Přístroj letos získal zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Umožňuje přímo v terénu bezkontaktně zjistit prvkové složení materiálu, a to až na vzdálenost 20 metrů. Vzorky lze analyzovat na místě. „Velmi zjednodušeně se dá říct, že není problém analyzovat například složení, a tím i stav či případnou korozi mostu, aniž bychom museli přímo odebrat vzorek. Stačí umístit přístroj na zem, namířit ho na most a ten prostřednictvím laserového paprsku provede analýzu na dálku," uvedl Jozef Kaiser, jeden z tvůrců zařízení.


Foto: Matěj Skalický,  Archiv Českého rozhlasu
Dá se předpokládat, že v příštích dnech a týdnech znásobí svoji aktivitu finanční poradci. Změní se totiž pravidla životního pojištění. Od příštího roku budou moci lidé využívat daňové zvýhodnění pouze tehdy, pokud peníze vyberou až po šedesátce a zároveň jejich smlouva s pojišťovnou trvala déle než pět let. Důvody změn před časem vysvětlil mluvčí ministerstva Radek Ležatka: „Častým a negativním jevem je zneužívání tohoto systému a to odčerpáváním naspořených prostředků jakožto náhrady vyplácených mezd. Tyto postupy značně znehodnocují sledovaný účel, tedy spoření na stáří. Neodvedené prostředky potom chybí v důchodovém systému a na straně zaměstnance v konečném důsledku vedou k nižšímu vyměřenému důchodu."

Z příspěvků zaměstnavatele totiž ani podnik, ani zaměstnanec neodvádí sociální a zdravotní pojištění. A často se to zneužívalo. To mění novela zákona o daních z příjmů. Podniky budou moci zaměstnancům přispívat na životní pojištění - a neplatit z toho odvody - jen v případě, že pojistná smlouva nebude mít možnost předčasného výběru naspořených peněz. Ten, kdo bude chtít mít možnost vybírat peníze dříve, nebude moci dostávat příspěvky.


PETROF | Foto: Jiřina Mužíková,  Český rozhlas
Společnost Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, by chtěla posílit pozice v Číně. Poptávka po nástrojích Petrof v posledních letech v Číně roste a podle firmy se to projevilo i na říjnovém veletrhu Music China v Šanghaji. Uvedla to prezidentka firmy Zuzana Ceralová Petrofová. Loni firma Petrof založila dceřinou společnost v Hongkongu, od roku 2010 má kancelář v Šanghaji. Na veletrhu firma podle Ceralové Petrofové navázala i kontakty s prodejci z Macaa a registrovala poptávky z Indie a Egypta. V zahraničí má Petrof ještě dceřinou společnost ve Spojených státech amerických, které byly v minulosti významným odbytištěm podniku. Dosud utlumený americký trh se podle Ceralové Petrofové začíná postupně vzpamatovávat.