Ekonomický přehled týdne

Electronic cash register, photo: Hekata 5, Wikimedia CC BY-SA 3.0
0:00
/
0:00

Prezident Miloš Zeman podepíše zákon o elektronické evidenci tržeb. Jako první změnu pocítí hoteliéři a majitelé restaurací - a to pravděpodobně od letošního listopadu. Půjde zhruba o 60 tisíc podnikatelů. Od příštího roku by pak elektronickou evidenci měly používat i firmy v maloobchodu a velkoobchodu.

Registrační pokladna,  foto: Hekata 5,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
Cílem je elektronicky spojit prodejce s finančním úřadem tak, aby měl dohled nad jejich tržbami. Stát si od novinky slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun do státní pokladny. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO přinese podnikatelům kromě nových povinností také výhody:

"Odměnou jim budou nižší daně, například současně navrhované snížení DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 procent. Odměnou jim bude také méně kontrol a jednodušší prokazování tržeb v daňovém řízení. Hlavní odměnou jim bude ochrana před nekalou konkurencí, která dosahuje lepších ekonomických výsledků díky krádežím peněz z veřejných rozpočtů."

Podnikatelé, kteří vybírají peníze od zákazníků v hotovosti, musí mít nově pokladnu propojenou přes internet. Pravicová opozice chystá kvůli obsahu i způsobu schvalování zákona ve sněmovně stížnost k Ústavnímu soudu. Například senátor ODS Jiří Oberfalzer tvrdí, že změny můžou drobné živnostníky dokonce zlikvidovat.


CzechTrade otevřel zahraniční kancelář v Singapuru

Státní agentura CzechTrade otevřela zahraniční kancelář v Singapuru. Nové zastoupení, které povede Jiří Zavadil, má pomoci českých firmám vstoupit na tamní trh. Země patří mezi ekonomicky nejvyspělejší státy světa a je vstupní branou na trhy jihovýchodní Asie. Singapurská ekonomika je velmi otevřená a liberální.

Místní trh se orientuje na tzv. znalostní ekonomiku zejména v oblastech elektroniky, elektrotechniky, informačních technologií, biochemie a medicíny. Dalšími odvětvími, ve kterých se mohou české firmy na tamním trhu podle CzechTrade uplatnit, jsou design, luxusní předměty a částečné také potravinářský průmysl.


Horníci propuštění z OKD by podle Moravskoslezského hejtmana mohli najít práci v hutnictví a strojírenství.

Foto: Archiv OKD
Až 300 horníků z OKD by mohlo najít práci při likvidaci ekologických škod v Moravskoslezském kraji. Navrhuje to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD pro případ, že by těžební společnost začala horníky hromadně propouštět. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka z ČSSD by propuštění horníci mohli najít práci i v některých strojírenských nebo hutních firmách:

"Firmy avizují, že jsou ochotny a připraveny přijmout desítky či stovky zaměstnanců z oblasti hornictví, ale to je předmětem dalšího jednání." Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek bude o situaci v těžební společnosti jednat ve čtvrtek přímo v regionu s manažery OKD, zaměstnanci i zástupci kraje.


Analytici: Průmysl je stále v kondici, motorem růstu automobilky

Tuzemský průmysl na začátku letošního roku setrvává v dobré kondici, shodli se analytici oslovení ČTK. Motorem růstu podle nich zůstávají automobilky. Průmyslovou produkci nadále negativně ovlivňovaly jednorázové odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany a nefunkční výroba v litvínovském Unipetrolu. Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta. "Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize," komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů.

České stavebnictví bylo na začátku roku negativně ovlivněno tím, že skončilo čerpání peněz z evropských fondů na programové období 2007 až 2013. Nepříznivá byla také hodnota uzavřených zakázek. Stavební výroba v lednu meziročně propadla o 10,4 procenta po loňském růstu o 7,1 procenta.


Škoda Auto zažila rekordní rok, každý den vydělala 52 milionů korun

Automobilka Škoda Auto loni dodala zákazníkům přes milion aut, nejvíc ve své historii, a zvýšila tak svůj zisk o více než 6 procent. Rekordních 19 miliard a 100 milionů korun, takový byl zisk škodovky. Dá se říci, že každý den tak automobilka vydělala přes 52 milionů korun čistého. A to i přes skandál s emisemi, kterému čelila mateřská firma Volkswagen a který se částečně dotkl také škodovky. A také navzdory dramatickému pádu prodejů na Ukrajině a v Rusku. Tam spadly až o třetinu.

Firma rostla především v západní Evropě a v Číně. Úspěchy slavila i na domácím trhu. Ovšem předsedu představenstva podniku Bernharda Maiera potěšil i vývoj v zemích, které nejsou středem všeobecného zájmu automobilek:

"V Turecku jsme zvýšili počet prodaných aut o více než polovinu. 22 200 dodaných vozů znamená růst skoro o 60 procent. V Izraeli získala Škoda 17 procent nových zákazníků. V dobré formě jsme byli i na dalších zámořských trzích, jako Austrálie, Nový Zéland a Tchaj-Wan."

Škoda se rozhlíží po nových trzích, zvažuje například prodej v severní Africe nebo Íránu. Po předcházejících hubenějších obdobích zažívá oživení většina automobilového průmyslu.


České firmy podaly nabídku na koupi německých dolů a elektráren

Společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal Pavla Tykače podala závaznou nabídku na koupi německých dolů a elektráren, které prodává švédská společnost Vattenfall. Nabídku podal také společný podnik Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a investiční skupiny PPF. Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Majoritním vlastníkem PPF je pak nejbohatší Čech Petr Kellner.

Další z uchazečů, ČEZ, naopak oznámila, že nabídku nepodá. Mluvčí Barbora Půlpánová uvedla, že hlavním důvodem pro nepodání závazné nabídky ze strany ČEZ je prohlubující se nepříznivý vývoj velkoobchodních cen elektřiny, které mají dopad na ekonomické ukazatele i délku provozu klasických elektráren. Vliv podle ní má i přetrvávající nejistota ohledně předčasného utlumování provozu uhelných zdrojů v Německu.


Čínský fond koupil druhou největší solární firmu v Česku

Č

Foto: Evropská komise
ínský fond China-CEE Fund koupil za miliardy korun druhého největšího provozovatele solárních elektráren v Česku, firmu Energy 21. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Číňané koupili podíl 95 procent, který v Energy 21 držela investiční skupina Mid Europa Partners, i podíl minoritního akcionáře. Bližší informace ani přesnou částku deník neuvedl.

Energy 21 vlastní podle MfD 31 solárních elektráren s instalovaným výkonem přes 61 megawattů, více má v Česku v solární energetice pouze polostátní energetická firma ČEZ. Energy 21 měla v roce 2014 tržby 794 milionů korun a čistý zisk 91 milionů. China-CEE Fund patří exportní bance China Exim Bank.


Finanční gramotnost Čechů je spíš průměrná

Finanční vzdělanost Čechů je průměrná, vyplývá to z výsledků šetření České bankovní asociace. Finančně gramotnější jsou podle průzkumu muži a lidé s vysokoškolským vzděláním. Nejhůře v průzkumu dopadli mladí lidé ve věku 18 - 29 let, potvrzuje Jana Hamanová z agentury SCaC:

"A ještě hůře dopadli mladí, kteří mají nižší vzdělání, jsou vyučení, nebo se základním vzděláním. Tato nejohroženější skupina, která přichází na trh, a předpokládá se, že bude mít zájem o finanční produkty, tak má znalostí nejméně."


Lidé si berou větší úvěry - hlavně na bydlení

Ilustrační foto: Štěpánka Budková
Zadluženost lidí v České republice dál roste. Podle zjištění Bankovního a nebankovního registru klientských informací sice klesá počet dlužníků, zato si ale berou vyšší úvěry, dodává Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni:

"To, že si lidé půjčují vyšší částky, je dáno tím, že se jim daří líp, nebo alespoň té střední třídě. Proto si mohou dovolit vzít větší půjčku. Určitě dnes banky jsou obezřetnější při posuzování míry rizika, než tomu bylo například v roce 2007."

Koncem loňského roku mělo úvěr přes 3 miliony lidí. Dohromady dlužili jeden bilion a 800 miliard korun. Roste množství hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Z toho vyplývá, že lidé začínají více investovat do bydlení. Stále ale zůstává i vysoká část půjček určených na elektroniku, spotřební zboží nebo automobil.


Ženy až teď dosáhly loňského výdělku mužů, pobírají o 22 pct míň

Ženy v Česku teprve ve čtvrtek dosáhly loňského výdělku mužů. Pobírají totiž v průměru o 22 procent nižší mzdu. Aby měly stejnou částku jako muži, musejí pracovat právě do 17. března. Na čtvrtek připadl takzvaný Equal Pay Day neboli den platové rovnosti. Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměnách žen a mužů.

Na nerovné odměňování se snaží od roku 2010 každoročně upozorňovat nezisková organizace Business & Professional Women (BPW). Podle jejích zástupkyň mají ženy zásadní podíl na ekonomickém růstu, na jejich výdělku to ale příliš vidět není.


Sreality: Ceny bytů vzrostly o devět pct, prodávají se rychleji

Ilustrační foto: Martina Schneibergová
Ceny bytů v Česku od jara do konce loňského roku vzrostly průměrně o devět procent na 1,6 milionu korun. Prodej bytů se během sledovaného období zrychlil o 48 dní. Vyplývá to z průzkumu serveru Sreality.cz. Na serveru je více než 100.000 nemovitostí k prodeji a pronájmu, z toho zhruba 30 procent tvoří byty.

"V růstu cen registrujeme poměrně velké regionální rozdíly. Zatímco v Karlovarském, Jihomoravském a Libereckém kraji vzrostly ceny o 15 procent, v Praze jen pět procent," uvedl manažer Sreality.cz Michal Zadák. Nejlépe se podle něj daří malým, maximálně dvoupokojovým bytům. Jejich obvyklá prodejní cena vzrostla o sedm až 12 procent. Větší byty o rozloze 60 až 80 metrů čtvrtečních podle něj zdražily o osm procent.