Ekonomika

Foto: ČT
0:00
/
0:00

Společnost Vítkovice Steel zavře svou ostravskou ocelárnu, nejpozději 30. září 2015. Ostatní provozy podniku by to nemělo příliš ovlivnit. Firma zaměstnává přes tisíc lidí, v ocelárně jich pracuje asi 250. O jejím uzavření rozhodla valná hromada společnosti.

Foto: ČT
Společnost Vítkovice Steel zavře svou ostravskou ocelárnu, nejpozději 30. září 2015. Ostatní provozy podniku by to nemělo příliš ovlivnit. Firma zaměstnává přes tisíc lidí, v ocelárně jich pracuje asi 250. O jejím uzavření rozhodla valná hromada společnosti. Zastavila totiž investici do odprášení konvertorové haly. A bez něj firmě 30. září 2015 vyprší integrované povolení, bez něhož ocelárnu nemůže provozovat. Důvody pro zastavení investice jsou tři. Tím prvním je ne zcela podařená privatizace, po níž se ocelárna ocitla bez vlastního zdroje surového železa. Druhým důvodem jsou zvýšené požadavky na další ekologické investice. A za třetí firma nedostala na ocelárnu přidělené emisní povolenky a musela by je kupovat na trhu. To vše by vedlo k zápornému hospodaření. Odbory se ještě budou snažit rozhodnutí nových majitelů zvrátit.

Foto: ČTK
Česká vláda uzavřela dohodu o investici s korejskou společností Hyundai Mobis. Závod na výrobu světlometů pro automobily bude stát u Ostravy a firma do něj investuje až čtyři miliardy korun. Vláda poskytne investiční pobídky v maximální výši 433 milionů korun, dalších 69 milionů dostane korejská firma jako slevu na pozemek od Ostravy. Nový závod by měl být otevřen za tři roky. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se poskytnutá investiční pobídka měla vrátit do státního rozpočtu třikrát. Dá se také očekávat, že 90 procent pracovníků v novém závodě budou, stejně jako v případě továrny v Nošovicích, Češi. V nové továrně by mohli najít uplatnění i zaměstnanci z utlumovaného dolu Paskov. Firma plánuje vytvořit přes 900 pracovních míst, dalších zhruba 600 má vzniknout u subdodavatelů.

Foto: OKD
Akcie těžařské společnosti NWR zlevnily za dva dny o 60 procent. V pátek dopoledne se prodávaly za méně než dvě koruny. Je to reakce na chystaný plán restrukturalizace. NWR oznámila, že chce získat 118 miliónů eur (3,2 miliardy korun) prostřednictvím vydání více než 5,03 miliardy nových akcií. Upisovací kurz na jednu akcii je asi 0,65 koruny. Vzhledem k této předpokládané emisi se stávající hodnota společnosti na akcii blíží k nule. "Všichni stávající akcionáři, kteří již nehodlají do společnosti investovat nový kapitál, by tak podle nás měli akcie prodávat, což ostatně doporučujeme již řadu měsíců," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. Věřitelé budou o kapitálové restrukturalizaci NWR hlasovat 29. srpna v Londýně. NWR minulý měsíc oznámila, že pokud se do září nedohodne s věřiteli na plánu restrukturalizace, bude jako jednu z variant zvažovat prodej uhelné OKD. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) vzápětí uvedl, že v takovém případě by stát kvůli udržení zaměstnanosti na Ostravsku zvažoval odkup OKD.

Foto: ČT24
Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Lidé loni omezili především konzumaci masa a masných výrobků o 4,4 procenta na 74 kilogramů na osobu. Snížila se také spotřeba másla a sádla, které výrazně podražily. Naopak, u rostlinných jedlých tuků a olejů konzumace vzrostla. Vyšší než o rok dříve byla spotřeba vajec a ryb. Zatímco vejce zlevnila, cena ryb rostla.

Foto: Kristýna Maková
Sněmovna kvůli EU schválila zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret může zdražit o tři až čtyři koruny. Změnu zákona o spotřební dani musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely. Důvodem zvýšení sazby daně je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

Odbory a zaměstnavatelé chtějí do jednání na tripartitě o opatřeních na podporu hospodářského růstu vtáhnout také Českou národní banku (ČNB). Obávají se případného dalšího oslabení koruny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je sice banka nezávislou institucí, stanovisko jejího guvernéra by ale mohlo jednání obohatit. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se v posledních dnech objevily informace, že by centrální banka mohla měnu oslabit na 28 korun za euro. Nyní je euro zhruba za 27,5 koruny. Člověk s průměrnou mzdou si tak vydělá necelých 900 eur, po případném oslabení by měl necelých 860 eur a průměrný důchodce jen 390 eur, zmínil Středula.

Foto: archiv Radia Praha
Zrušit daňovou slevu pro pracující důchodce bylo protiústavní. Rozhodl tak Ústavní soud s tím, že slevu na dani mohou za rok 2014 uplatnit všichni pracující důchodci bez ohledu na to, jestli k 1. lednu čerpali penzi. Slevu v minulosti zrušil Nečasův kabinet kvůli úsporným opatřením. Podle ústavních soudců úprava vyvolávala nerovnost. Chybou bylo zejména to, že odepření slevy na dani spojila s čerpáním důchodu v jediný den roku, konkrétně 1. leden. V první polovině roku 2013 pracovalo 145.000 starobních důchodců, tedy 11,5 procenta z celkového počtu seniorů v důchodovém věku do 70 let. Pobírání důchodu si k 1. lednu 2013 pozastavily tisíce z nich, mnozí na jediný den, což daňová správa označovala za obcházení zákona. Ministerstvo financí, v souvislosti se zrušením části zákona, očekává propad příjmů u daně z příjmu fyzických osob 1,7 miliardy korun.

Platy nepedagogických pracovníků ve školství se od roku 2015 zvýší v průměru zhruba o 500 korun, uvedl na briefingu ministr Marcel Chládek (ČSSD). Dohodl se na tom s předsedou Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františkem Dobšíkem. Na schůzce šéf odborů rovněž odsouhlasil ministerský návrh na progresivní zvyšování platů učitelů, kdy základní plat nováčků vzroste zhruba o dvě procenta, zatímco u těch nejzkušenějších o přibližně 4,4 procenta.

Česká spořitelna varuje před novou formou útoku, který nelegálně láká od klientů banky jejich peníze. Počítačoví podvodníci prý nově dokáží v internetovém bankovnictví Servis 24 napodobit přihlašovací stránku. Na té nabízejí klientům, aby si aktivovali takzvané zabezpečení 3D Secure. Formulář po klientovi požaduje vyplnění citlivých údajů o platební kartě, které potom podvodníci zneužívají. Banka už v souvislosti s tímto útokem zaznamenala několik stížností klientů.

Foto: Barbora Kmentová
Na zlepšení kvality vody a protipovodňová opatření má jít v příštích šesti letech z evropských fondů přes 21 miliard korun a možná ještě víc. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se chce zaměřit na problémy se zadržováním vody v krajině, s nimiž se Česko v posledních letech potýká. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) plánuje s ministerstvem zemědělství a vnitra do konce září proto předložit vládě klíčovou strategii pro boj se suchem.

Česká republika má značný potenciál pro příjezdový cestovní ruch z mimoevropských zemí. Je vnímána jako místo pro klidnou a pohodlnou dovolenou s relativně dobrou infrastrukturou. Zahraniční turisté si Česko stále spojují především s Prahou, ale také levným pivem nebo ledním hokejem. Znají také značku Baťa nebo Karlovy Vary. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu agentury CzechTourism zaměřeného na dovolenkové zvyky turistů ze 14 zemí.