Ekonomika

OKD, foto: Podzemnik, CC BY-SA 3.0
0:00
/
0:00

Vláda se nechystá řešit dluhy černouhelné společnosti OKD. Soustředit se bude na pomoc zaměstnancům. Kabinet má ale zájem na tom, aby se část těžby udržela.

OKD,  foto: Podzemnik,  CC BY-SA 3.0
Vláda se nechystá řešit dluhy černouhelné společnosti OKD. Soustředit se bude na pomoc zaměstnancům. Kabinet má ale zájem na tom, aby se část těžby udržela. Novinářům to po jednání tripartity řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V pátek vypršel termín, do něhož vedení firmy požaduje uzavření dohody se státem na restrukturalizaci, jinak prý zváží insolvenci a ukončení hornické činnosti. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) při jednání tripartity novinářům řekl, že nevylučuje možnost dalšího jednání státu s černouhelnou firmou OKD, a to o odchodu vlastníků a manažerů. Variantu, že by se stát stal spolumajitelem společnosti, si neumí představit.


Martin Nejedlý,  foto: archiv SPOZ
Firma Lukoil Aviation Czech musí zaplatit státu skoro 28 milionů korun. Rozhodl o tom pravomocně Městský soud v Praze. Spor mezi Státní správou hmotných rezerv a českou pobočkou ruské firmy se týká dodávek leteckého paliva. Lukoil Aviaton Czech údajně státu nevrátil polovinu z uloženého petroleje. Od chybějícího zboží se odvíjí i pokuta, kterou společnost původně odmítla platit. Bývalým jednatelem a dnešním spolumajitelem Lukoil Aviation Czech je hradní poradce Martin Nejedlý.


Foto: Shawn Anderson,  CC BY-NC 2.0
Nastávající matky mají podle Ústavního soudu právo na blízkého člověka při porodu. Otcové tak nemají platit za přítomnost na sále. Nemocnice mohou žádat náhradu pouze za nadstandardní služby. Poplatky za základní zdravotnické potřeby, jako jsou roušky nebo dezinfekce si také nemají účtovat. Soud se zabýval sporem muže s provozovatelem chomutovské nemocnice. Nastávající otec musel za přítomnost u porodu zaplatit 500 korun. V částce byl zahrnutý i zisk pro nemocnici. Některé nemocnice už poplatky ruší.


Foto: archiv Fondu ohrožených dětí
Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo Fondu ohrožených dětí mimořádnou dotaci 20 miliónů korun. Jednorázová dotace má klokánkům pomoct s finančními problémy. Kvůli nim už fond musel zrušit část svých zařízení. Podle nového vedení se fondu daří postupně dluhy snižovat.


Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Školské odbory spustily kampaň Konec levných učitelů. Podle nich je školství silně podfinancované, a požadují proto víc peněz pro učitele. Příští rok chtějí zvýšit platy alespoň o deset procent. Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech tuzemské ekonomiky. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Konkrétní protestní akce zatím odbory neplánují, počkají na výsledky vyjednávání. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) označila požadavky odborů za legitimní.


Humpolec  (Foto: Jitka Erbenová,  CC BY-SA 3.0)
Nejlepším městem pro podnikání je Humpolec. Druhé místo patří Dobrušce, třetí skončila Nová Paka. Vyplývá to z výsledků 8. ročníku soutěže Město pro byznys 2015. Výzkum zpracovala agentura Datank. Soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy.


Brownfield,  ilustrační foto: Petr Vilgus,  CC BY-SA 3.0
Na regeneraci a podnikatelské využití nevyužívaných území, tzv. brownfieldů, by mohly jít v letech 2017 až 2023 dvě miliardy korun. Vzniknout by v nich mohlo až 2000 nových pracovních míst. Návrh programu podpory využití brownfieldů schválila vláda. Program se zaměří na Moravskoslezský, Ústecký, Karlovarský kraj a hospodářsky problémové regiony.


Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Ranní mrazíky na jižní Moravě zasáhly tento týden podle Svazu vinařů více než pětinu všech vinic. Bude to mít vliv na úrodu, škody svaz zatím nevyčíslil. Lokálně se značně liší. Nejvíce jsou postižené vinohrady v dolinách.