Ekonomika

Karla Šlechtová, foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

Česká republika za loňský rok nedočerpala z evropských fondů 6,8 miliardy korun, vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva financí.

Česko loni nedočerpalo z fondů Evropské unie 6,8 miliardy korun

Karla Šlechtová,  foto: Filip Jandourek
Česká republika za loňský rok nedočerpala z evropských fondů 6,8 miliardy korun, vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva financí. ČTK to sdělila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), právě její resort je za čerpání evropských dotací zodpovědný. V lednu ministerstvo pro místní rozvoj odhadovalo zhruba desetimiliardový deficit, odhad z poloviny loňského roku počítal s nedočerpáním až 36 miliard korun.

Babiš navrhne půjčku pro OKD

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí navrhne vládě půjčku pro OKD ve výši sedmi set milionů korun. Smlouva by podle něj měla být hotová do konce týdne, vláda by o ní měla jednat 27. července. Podle ministra financí bude nejlepším řešením restrukturalizace. Stát bude mít zájem, aby měl v managementu svého člověka. Společnost OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh. Svým věřitelům dluží více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard korun. Pravicová opozice s návrhem půjčit OKD 700 milionů korun nesouhlasí.

Učitelům by se měly zvýšit platy

Ilustrační foto: Filip Jandourek
Učitelé by mohli dostat od září víc peněz. Zvýšit se mají platy i nepedagogickým zaměstnancům škol. Stát by potřebné 2,5 korun ušetřil ve státním rozpočtu. Vláda by měla o platech učitelů rozhodnout příští týden. V tarifech by učitelé mohli dostávat o šest procent více. Ministryně školství za sociální demokracii Kateřina Valachová chce během příštích let přiblížit mzdy učitelů průměrnému platu vysokoškoláků. Hodlá také předložit vládě návrh, aby se učitelům zvedal plat už po 2 letech praxe, ne až po 6. Chce tak udržet mladé učitele ve školách.

Přejezdy čekají úpravy

24 přejezdů na hlavních železničních tratích mají nahradit mosty nebo je čekají velké úpravy. Podle Mladé Fronty Dnes to bude stát až dvě miliardy korun. Ministerstvo dopravy chce předejít podobným neštěstím, jako byla loňská srážka pendolina s kamionem ve Studénce. Na seznamu přejezdů, které čekají úpravy, je nejdražší ten v Pardubicích na Dašické ulici. Postavit místo něj most bude stát až 280 milionů korun.

Zájem o dovolenou v Turecku klesá

Ilustrační foto: David Kubíček
Zájem Čechů o dovolenou v Turecku klesá, i přesto, že zájezdy do země před začátkem letošní sezony zlevnily. Ve vysílání Českého rozhlasu to řekla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Navzdory pokusu o puč a následnému vyhlášení výjimečného stavu je ale podle Novákové dovolená v tureckých letoviscích stále bezpečná.

Ubývá živnostníků, jejichž hlavním zdrojem příjmů je podnikání

V Česku ubývá živnostníků, kteří mají podnikání jako hlavní zdroj příjmů. Upozornil na to server Podnikatel.cz. Naopak ale přibývá těch, kteří si podnikáním přivydělávají. Poprvé v historii je jich přes 400 tisíc.

V Česku přibývá aut

Počet aut v Česku stále roste. Vozidlo vlastní už téměř každý druhý a podle předpokladů aut bude stále přibývat. Nově vznikláloterie iniciativa Město s dobrou adresou proto apeluje na změny v plánování a využívání dopravy. Je také podle ní třeba větší finanční podpora státu.

Češi loni prosázeli více než v roce 2014

Češi loni prosázeli zhruba 152 miliard korun, tedy víc než v roce 2014. Heren přitom v Česku ubývá. Vyplývá to z výroční zprávy o hazardu za minulý rok. Za nárůst může větší zájem o kurzové sázení a taky hraní on-line.