Ekonomický přehled týdne

Foto: hywards, FreeDigitalPhotos.net
0:00
/
0:00

Růst ekonomiky České republiky v prvním čtvrtletí přetrval, i když už nebyl tak silný jako vloni. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu začalo národní hospodářství zpomalovat. Přesto byl meziroční růst hrubého domácího produktu vyšší než ve většině zemí Evropské unie. České republice patřila v rámci srovnání členských států šestá příčka.

Ekonomika České republiky je v rámci Evropské unie šestá nejrychleji rostoucí

Foto: hywards,  FreeDigitalPhotos.net
Růst ekonomiky České republiky v prvním čtvrtletí přetrval, i když už nebyl tak silný jako vloni. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu začalo národní hospodářství zpomalovat. Přesto byl meziroční růst hrubého domácího produktu vyšší než ve většině zemí Evropské unie. České republice patřila v rámci srovnání členských států šestá příčka. Potvrdila to předsedkyně statistického úřadu Iva Ritschelová:

"Příznivý vývoj ekonomiky byl založen na zvyšující se domácí poptávce. Hlavním faktorem byly spotřební výdaje domácností. Zlepšoval se ale i výsledek zahraničního obchodu."

Výraznější růst zaznamenaly jen Malta, Rumunsko, Švédsko, Slovensko a Španělsko. Podle dřívějších komentářů analytiků údaje za první čtvrtletí potvrzují dobrou kondici české ekonomiky. Zároveň ale upozornili, že v dalších čtvrtletích bude růst již slabší kvůli odeznění čerpání fondů EU a za celý rok by se růst ekonomiky měl pohybovat zhruba kolem 2,5 procenta.


Češi odpracují víc než 41 hodin za týden

Češi odpracují průměrně víc než 41 hodin za týden. Ukázal to výzkum Sociologického ústavu Akademie věd. Každý pátý Čech dokonce pracuje víc než 46 hodin týdně. Jaké rozdíly jsou mezi zaměstnáním žen a mužů popisuje Michaela Röschová z Akademie věd:

"Ženy mají nižší zaměstnanost, více pracují na zkrácený úvazek. Muži pracují týdně déle. Je tu však paradox. Ženy sice méně pracují v zaměstnání, ale mají méně volného času."

V porovnání s dalšími zeměmi věnují Češi práci času nejvíc.


Průzkum: Nejvíc vzrostl zájem exportérů o USA, Írán a Srbsko

Foto: Petr Štefek,  CC BY-SA 3.0 cz
Nejzajímavější vývozní destinací pro české firmy zůstává i v letošním roce stejně jako loni Rusko. Letos však nejvíce vzrostl zájem českých exportérů o USA, Irán a Srbsko. Do první desítky států, kam chtějí tuzemští vývozci exportovat, se dostaly i Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Svazu průmyslu mezi českými podniky.

Zájem českých firem o vstup na americký trh se v poslední době výrazně zvyšuje. Nyní má v USA obchodní zastoupení 35 až 40 větších českých podniků, během několika let by se jejich počet mohl zvýšit na 100. Tuzemské podniky také stále častěji exportují do USA zboží s vyšší přidanou hodnotou. V rozhovoru s ČTK to řekl vedoucí ekonomické sekce na české ambasádě ve Washingtonu Tomáš Hart.

"V roce 1999 mezi našimi hlavními vývozními položkami byly třeba skleněné perly, dřevo nebo boty. Dnes jsou to léky, séra, letecké motory či mikroskopy. Lidově řečeno, je to jiná liga," uvedl Hart. V Americe působí například české společnosti Linet, Zetor či Česká gumárenská společnost. "V počtu firem v USA nedosahujeme úrovně Německa, ale jde o vyšší číslo než v případě Polska a blížíme se Švédsku či Belgii, které ale po druhé světové válce byly v jiném bloku a jejich obchodní vztahy s USA jsou delší," dodal Hart.


Vítkovice Machinery dodá do Saúdské Arábie ocelárnu za až 9 miliard Kč

Skupina Vítkovice Machinery Group dodá kompletní ocelárnu do Saúdské Arábie. Hodnota zakázky může podle generálního ředitele společnosti Vítkovice Holding Jana Světlíka dosáhnout až devíti miliard korun. Mluvčí firmy Eva Kijonková uvedla, že vítkovická strojírenská skupina bude zodpovědná za dodávku kompletní nové ocelárny, včetně sekundární technologie a zařízení nepřetržitého odlévání oceli.

"Je to obrovský projekt a zřejmě největší zapojení české strojírenské firmy do budování nových výrobních kapacit v Saúdské Arábii," uvedl Světlík.


Splátky hypoték na bydlení často lidi nutí vydávat se nebezpečně z peněz

Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
Investice do budoucna. To je jeden z důvodů, proč si Češi berou hypotéky na bydlení. Jenže nový průzkum agentury Ipsos, zpracovaný pro finančně poradenskou společnost Fincentrum ukazuje, že splátky v některých domácnostech jsou příliš vysoké a nutí Čechy jít tzv. až na krev.

Podle průzkumu skoro u poloviny lidí splátky hypotéky a další výdaje, které souvisejí s bydlením, dělají víc než polovinu toho, co rodina vydělá. Pro desetinu jde dokonce o víc než tři čtvrtiny všech příjmů. Podle hlavního analytika finanční skupiny Chytrý Honza, Františka Bostla je to způsobené i tím, že banky dávají hypotéky v podstatě téměř každému:

"Volných finančních prostředků je na trhu obrovské množství, tak banky tlačí na úvěry, které rozdávají podle pravidla, kdo má ruce a nohy, nechť má hypotéku."

Průzkum tak podle šéfredaktora společnosti Fincentrum Petra Zámečníka ukazuje, že Češi stále se svými financemi neumí dobře hospodařit:

"Byť se finanční gramotnost zlepšuje, tak ne příliš rychle. Stále velká část občanů České republiky nemá dostatečnou finanční gramotnost."

Ministerstvo financí doporučuje vytvořit si finanční rezervu ve výši tří až šesti měsíčních příjmů domácnosti. Tak aby výdaje, třeba právě ty na bydlení neohrozila nemoc nebo ztráta zaměstnání. Jenže právě domácnosti, které se uvázaly k splácení hypotéky si tak velký finanční polštář těžko vytváří. Víc než polovina z nich nedokáže bez změny životní úrovně ze svých úspor vyžít ani tři měsíce. Tři až šest měsíců dokáže žít za stejných podmínek jen čtvrtina domácností a déle než rok si stejnou životní úroveň při výpadku příjmů může dopřát pouze necelých 9 procent domácností s hypotékou.


V České republice se nafukuje realitní bublina

V České republice se nafukuje realitní bublina. Hlavně ve velkých městech. V posledních měsících rostou ceny nemovitostí. Lidé mají větší zájem kupovat, ovšem stavbaři nové stavby nestíhají stavět. Jednak proto, že při předcházející krizi se výstavba nových objektů téměř zastavila. A naskočit na vlnu zájmu nejde tak rychle. Chybí územní plány měst, dlouho trvá stavební povolení a pak i samotná stavba. To žene ceny vysoko. I tak se prodávají rekordní počtu bytů. Jen v Praze to za první čtvrtletí bylo 1 600 bytů.

Velkou roli hrají nízké ceny hypoték. Kromě toho jsou v bankách nízké úrokové sazby. Lidem se nevyplatí spořit, ale bojí se investovat do fondů. Takže logická volba je koupit dům nebo byt jako investici a pronajímat ho. Z realitní bubliny mohou plynout rizika. Domácnosti se mohou dostat do situace, kdy nedokáží splácet. To si uvědomuje i Česká národní banka. Proto bankám a spořitelnám doporučila, aby od října dávaly úvěry maximálně na 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Je tu i druhé riziko. Až bude více nemovitostí na trhu, cena pravděpodobně klesne. A ten, kdo si koupil byt draho, ho nedokáže prodat beze ztráty.


Čtvrtina seniorů má kvůli předčasné penzi trvale krácený důchod

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Téměř čtvrtina seniorů a seniorek v Česku má trvale krácený důchod kvůli tomu, že šli do penze předčasně. V průměru měsíčně pobírají o víc než 1200 korun méně než lidé, co na odpočinek odešli v řádném termínu. Průměrný starobní důchod na konci prvního čtvrtletí činil 11.400 korun, předčasný necelých 10.200 korun. Sníženou částku mělo přes 591.000 lidí. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

"Lidé jako důvod předčasného důchodu často uvádějí ztrátu zaměstnání či delší nezaměstnanost v předdůchodovém věku bez vyhlídky na získání nové práce. Stejnou cestu volí také ti, kterým se blíží důchodový věk a už jim ubývá energie či přibývají zdravotní komplikace. Výjimkou nejsou ani ti, kteří se musí postarat o své nemocné blízké," uvedla Renáta Provazníková z ČSSZ.


Matky a otcové se budou asi moci vracet do práce dříve - vláda schválila možnost rychlejšího čerpání rodičovské

Rodiče by si mohli vybírat příspěvek na rodičovskou dovolenou rychleji. Vláda schválila, že by celkem 220 tisíc korun mohli matky a otcové získat během půl roku. Teď je nejkratší doba 19 měsíců. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD uvedla, že změny by pomohly rodinám, kde jsou maminky ve vyšší příjmové kategorii:

"Jsou to maminky, které by se chtěly, nebo se musí vracet do práce dřív. My jim umožňujeme vyčerpat si tu celkovou částku 220 tisíc korun, která je na jeden rodičovský příspěvek, v kratším čase."

Teď platí, že když nechtějí rodiče o příspěvek přijít, můžou dítě dát v měsíci do školky maximálně na 46 hodin. Toto omezení chce vláda zrušit.

Celková suma, kterou rodiče dostanou, se nemění - celkem je to tedy 220 tisíc korun. Nově rodiče můžou měsíčně dostávat až 33 tisíc korun - v takovém případě ale budou muset částku čerpat jen zmiňovaný půl rok a další podmínkou je, že aspoň jeden z rodičů musí mít plat přes 81 tisíc korun.

Jak to je v současnosti popisuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková:

"V současné době existují tři varianty čerpání - dva, tři či čtyři roky, přičemž výše měsíčního příspěvku nesmí překročit 70 procent předchozí hrubé mzdy. To znamená, že nejvyšší měsíční dávka je momentálně stanovena na 11 500 korun."

Nejčastěji teď rodiče příspěvek vyčerpají za tři roky.


Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů o 8 procent

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů od příštího roku o osm procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Uvedl to na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Peníze na platy dalších státních zaměstnanců se podle Sobotky zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta. "Když roste ekonomika, musí se to projevit i v životní úrovni lidí a kvalitě veřejných služeb. Nejvíce dostanou učitelé, školství je prioritou vlády," sdělil ČTK Sobotka.

Školské odbory vnímají navýšení platů pozitivně. Chtějí ale dál vyjednávat, aby se ještě více přiblížili požadavku na desetiprocentní růst platů všech zaměstnanců školství. Mimo jiné by se mohlo diskutovat o možnosti zvýšení platů ještě letos.


Premiér Sobotka: Nová linka přispěje k nárůstu čínských turistů

Začala létat pravidelná linka mezi Prahou a čínskou Šanghají. Linka společnosti China Eastern Airlines podle premiéra Bohuslava Sobotky přispěje k nárůstu počtu čínských turistů v Česku, kteří začínají v posledních letech nahrazovat ubývající návštěvníky z Ruska. Loni Česko navštívilo 280.000 turistů z Číny, letos se očekává, že jejich počet překročí hranici 300.000, řekl premiér Sobotka na setkání při příležitosti slavnostního zahájení linky. Zároveň má podle něj nové spojení potenciál pro zvýšení efektivity hospodářské spolupráce obou zemí.