Ekonomika

Foto: Miroslav Zimmer, archiv Českého rozhlasu
0:00
/
0:00

Státní rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy korun, zatímco v srpnu hospodaření státu skončilo s přebytkem 19 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci září od roku 2008.

Foto: Miroslav Zimmer,  archiv Českého rozhlasu
Státní rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy korun, zatímco v srpnu hospodaření státu skončilo s přebytkem 19 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci září od roku 2008.


Česká republika letos v makroekonomické konkurenceschopnosti států obsadila 31. pozici ze 140 srovnávaných ekonomik. V meziročním srovnání jde o posun o šest příček vzhůru. Vyplývá to ze Zprávy o globální konkurenceschopnosti, kterou každoročně vydává švýcarská nezisková organizace Světové ekonomické fórum (WEF).


Ilustrační snímek,  foto: Vitalij Smolygin,  PublicDomainPictures.net
Česká ekonomika rostla v letošním 2. čtvrtletí rychleji, než se odhadovalo. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti 1. čtvrtletí o 1,1 procenta. Meziroční růst české ekonomiky byl nejvyšší od konce roku 2007.


Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Jen desetina českých důchodců v minulém roce dosáhla na důchod přesahující 14 tisíc korun. Většina z nich hospodaří s penzí kolem 8300 korun. Podle statistik mají větší důchody muži a to v průměru o 2000 korun. Od ledna příštího roku si čeští důchodci nepolepší. Pevná část důchodu se má totiž zvednout pouze o 40 korun. Ženám v Česku hrozí ve stáří mnohem víc chudoba než mužům. Propadnout se do ní může téměř 15 procent žen nad 65 let, které žijí samy. Mezi muži je to sedm procent.


Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Sněmovna schválila postupné zvyšování spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků v dalších třech letech. Sazby se zvýší poprvé k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i v následujících dvou letech. V příštím roce tak může krabička cigaret zdražit kvůli vyšší dani o tři až čtyři koruny. Novelu zákona o spotřebních daních nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.


Zahájení výstavby továrny Nexen,  foto: ČTK
Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire slavnostním ceremoniálem symbolicky zahájil stavbu továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Investice v celkové výši třiadvacet miliard korun přinese zhruba 1500 pracovních míst. Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby v únoru 2018.


Foto: ČT24
Společnost Vítkovice Steel tento týden, zhruba po sto letech, ukončila provoz ve své ostravské ocelárně. Do konce roku z firmy postupně odejde 271 lidí. Válcovny a ostatní provozy společnosti budou v Ostravě fungovat dál.


Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců školního roku zřejmě bude až na výjimky zákonem zakázáno. Zákaz přinese vládní novela o pedagogických pracovnících, kterou schválila Sněmovna. Novelu nyní dostane k projednání Senát.


Foto: ČTK
Česká pošta začala na prvních pobočkách nabízet možnost platby platební kartou. Do konce roku chce platebním systémem vybavit zhruba 150 největších pošt. Dosud přijímala pouze platební karty partnerské ČSOB.


V Česku se prodalo kolem 148.000 aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s tím, že jde o vozy prodané dealerskou sítí v Česku, ne o všechna vozidla v provozu v tuzemsku. Součástí koncernu je i Škoda Auto.