Ekonomika

V areálu brněnského výstaviště začal 29.září 56. mezinárodní strojírenský veletrh, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Brně proběhl tento týden 56. mezinárodní strojní veletrh. Navštívil jej i prezident Miloš Zeman, který při té příležitosti uvedl, že třemi hlavními problémy českého průmyslu jsou Nedostatečná výkonnost ekonomické diplomacie, malá podpora technického školství na všech úrovních a nedostatečná podpora vědecko-výzkumné základny.

V areálu brněnského výstaviště začal 29.září 56. mezinárodní strojírenský veletrh,  foto: ČTK
V Brně proběhl tento týden 56. mezinárodní strojní veletrh. Navštívil jej i prezident Miloš Zeman, který při té příležitosti uvedl, že třemi hlavními problémy českého průmyslu jsou Nedostatečná výkonnost ekonomické diplomacie, malá podpora technického školství na všech úrovních a nedostatečná podpora vědecko-výzkumné základny. Podle něj je nutné posílit roli českých obchodních zastupitelství na ambasádách. Dále je podle prezidenta potřeba odstranit byrokratické překážky, které mají například za následek horší navazování kontaktů v zahraničí.


Andrej Babiš,  foto: Filip Jandourek
V Praze se setkali ministři financí zemí střední Evropy, schůzky se zúčastnili ministři financí ČR, Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska. Shodli se na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům, například uvažují o výměně informací o nespolehlivých plátcích daně z přidané hodnoty. Český ministr financí Andrej Babiš po setkání řekl, že prioritou České republiky je nyní boj proti daňovým únikům u pohonných hmot, naopak stát už neusiluje rámci EU o plošné zavedení takzvaného režimu přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty.


Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila změnu letošního státního rozpočtu. Vládní návrh zvyšuje jeho příjmy i výdaje o téměř 930 milionů korun. Naplánovaný schodek 112 miliard korun se ale nemění. Návrhem se nyní bude zabývat rozpočtový výbor.

Foto: Tomáš Adamec
Stát by měl přispívat České poště na udržení sítě poboček. Je proto potřeba najít politický koncenzus, jak poště za tyto služby platit, míní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda vlády zároveň uvedl, že kabinet se tento státní podnik nechystá privatizovat, a není proto podle něj výhodné jej převádět na akciovou společnost. Proti dotování pošty se ale v týdnu postavil ministr financí Andrej Babiš (ANO).


Odbory doporučují pro příští rok vyjednávat se zaměstnavateli o růstu mezd o pět procent. Podle předáků ekonomika oživuje a firmy přidání zvládnou. Novinářům to řeklo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zaměstnanci státu a veřejného sektoru by si již od letošního listopadu měli polepšit o 3,5 procenta.


FOto: ČT
Vedení Českého Aeroholdingu musí o záchraně ČSA jednat s odbory. Řada připomínek zaměstnanců k tomu, jak v současnosti České aerolinie fungují, je oprávněná. Na setkání s novináři po jednání zástupců Aeroholdingu, odborů a členů vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na nedostatek komunikace ze strany vedení státní společnosti si odbory dlouhodobě stěžují. Restrukturalizační plán současného managementu Aeroholdingu na ozdravení ČSA je podle Sobotky jedna věc, druhou podmínkou úspěšné záchrany společnosti je o tomto plánu jednat se zástupci zaměstnanců. Problémy v ČSA způsobil záměr společnosti propustit téměř třetinu pilotů a bezmála polovinu letušek a stevardů.


Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří cestovní ruch 150 miliony korun. Zatím schválilo 16 projektů, jde například o ucelenou prezentaci a propagaci hradů a zámků, památek lidové architektury, folklóru či lidových tradic, informovala mluvčí resortu Radka Burketová. Peníze půjdou z Integrovaného operačního programu. Cílem výzvy, kterou MMR vyhlásilo letos 25. června, je podpora prezentace a propagace kulturního a přírodního dědictví, kulturního průmyslu a služeb s využitím pro cestovní ruch na národní úrovni.


Foto: Ladislav Bába
Češi hodnotí ekonomickou situaci země nejlépe od začátku roku 2009, stále ale převažují negativní hodnocení. Podle 44 procent lidí je ekonomická situace špatná, dvě pětiny dotázaných ji považují za "ani dobrou, ani špatnou" a jen 16 procent Čechů ji označilo za dobrou. Zbývající lidé zvolili odpověď "nevím". Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).


Česko dostatečně nevyužívá pracovní schopnosti lidí ve vyšším věku. Demografické údaje přitom naznačují, že během 20 let bude polovina populace v důsledku stárnutí závislá na práci lidí v produktivním věku. Řešením je zvýšit zaměstnanost těch starších, což se v Česku ve srovnání se zahraničím příliš nedaří. Odborníci v Brně zveřejnili dosavadní výsledky svého bádání. Další, rozsáhlejší výzkum pracovních schopností je nyní v plném proudu.


Foto: Kristýna Maková
Ceny jablek od českých pěstitelů se zejména kvůli embargu na dovoz do Ruska a vyšší úrodě v Evropě meziročně propadly o 20 až 30 procent. Ovocnářům podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka hrozí, že jim budou chybět peníze na investice i provoz. Letošní sklizeň jablek v ČR by podle posledního zářijového odhadu měla meziročně vzrůst asi o dvě procenta na 123.000 tun.


Na tuzemský trh míří ze zahraničí první zásilky zeleniny za dumpingové ceny, pomocí kterých se pěstitelé z okolních zemí snaží zbavit části úrody původně určené na export do Ruska. Podnákladové ceny dva měsíce po zavedení embarga na dovoz potravin do Ruska zjistili čeští zelináři například u některých dodávek polského zelí. ČTK to v Olomouci na zahájení mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.