Ekonomika

Foto: Matěj Skalický
0:00
/
0:00

Minimální mzda v Česku se od ledna příštího roku zvýší o 700 korun na 9200 korun, rozhodla o tom vláda. S návrhem nesouhlasili zaměstnavatelé. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD ale současná výše minimální mzdy neumožňuje lidem, kteří za ni pracují, důstojnou existenci. Naposledy se minimální mzda zvyšovala o 500 korun v srpnu 2013, předtím se od roku 2007 neupravovala vůbec.

Foto: Matěj Skalický
Minimální mzda v Česku se od ledna příštího roku zvýší o 700 korun na 9200 korun, rozhodla o tom vláda. S návrhem nesouhlasili zaměstnavatelé. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD ale současná výše minimální mzdy neumožňuje lidem, kteří za ni pracují, důstojnou existenci. Naposledy se minimální mzda zvyšovala o 500 korun v srpnu 2013, předtím se od roku 2007 neupravovala vůbec.


Zaměstnavatelé a odbory podpořili vládní návrh rozpočtu na příští rok. Podle premiéra Bohuslava Sobotky výsledky jednání tripartity umožňují kabinetu schválit rozpočet v pondělí. Podobný názor má i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Navrhuje schodek sto miliard korun. Odboráři ale upozorňují, že vláda podle nich počítá s moc vysokým hospodářským růstem.


Příjmy krajů z daní se vrátí do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen, od roku 2016. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla už v červnu.


Vláda schválila návrh zákona o výměně informací o účtech s jinými státy pro účely správy daní. Zákon umožní Česku zavést do právního řádu opatření z dohody s USA. Na základě dohody mají tuzemské finanční instituce informovat o účtech Američanů.


Sněmovna zřejmě schválí vládní návrh na zavedení třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Poslanci předlohu odeslali do třetího čtení. Sazba má platit od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, léky a kojeneckou výživu.


31. pluk radiační,  chemické a biologické ochrany,  přehlídka v Liberci,  foto: ČTK
Sněmovna schválila novelu zákona o vojácích z povolání, která mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Norma, jež dá vojákům kariérní řád a narovná platové podmínky, míří k posouzení do Senátu. Předloha propojí zastávané funkce s hodností a služebním platem, jak to funguje podle vyjádření zástupců ministerstva obrany v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavede podle autorů přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýší atraktivitu vojenského povolání.


Miroslav Singer,  foto: Filip Jandourek
Růst domácí ekonomiky se příznivě projeví i na trhu práce. Počet lidí bez práce by měl klesat a růst mezd v podnikatelské sféře by měl dále výrazně zrychlovat. Poslancům to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer, když jim představoval zprávu o inflaci z letošního července. Na trhu práce se podle něj projevují jasné známky pozitivního obratu ekonomiky. Například se přestaly zkracovat pracovní úvazky a zaměstnanost pomalu roste. Singer také řekl, že ekonomika letos podle odhadu centrální banky vzroste o téměř tři procenta a táhnout ji budou hlavně fixní investice, které budou odrážet rostoucí zahraniční poptávku. Porostou podle něj i vládní investice a spotřeba domácností.


Marian Jurečka,  foto: ČT
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce legislativně jasně upravit, co je potravina českého původu. Výrobci nebo obchodníci, kteří by pak následně takto označovali své produkty a přitom nesplňovali pravidla, by mohli být pokutováni. Ministr to uvedl po jednání se zástupci obchodních řetězců. Přesná definice je podle něj klíčová pro spotřebitele, protože dnes není jasně dáno, za jakých podmínek může obchodní řetězec označovat výrobek za český.


Důchody v Česku se od ledna zvýší v průměru o 200 korun. Pevná část penze, kterou mají všichni stejnou, se zvedne o 60 korun na 2400 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odvodů a odpracovaných let, poroste o 1,6 procenta.


Pavel Bělobrádek,  foto: archiv Vlády ČR
Stát přidá příští rok na vědu a výzkum dalších 100 milionů korun. Je to o 600 milionů méně, než požadoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Sumu 600 milionů dá ale stát do rozpočtové rezervy. Dohodli se na tom předsedové koaličních stran. Uvolnění dalších peněz z rezervy bude záviset na výsledcích analýzy udržitelnosti vědecké infrastruktury, kterou má Bělobrádkův úřad do konce roku zpracovat.


Veřejná správa v červenci vypsala 963 zakázek za 48 a půl miliardy korun. To je téměř čtvrtinový nárůst počtu a téměř dvojnásobný nárůst objemu proti loňskému roku. Po březnu 2012 jde o druhé největší množství vyhlášených tendrů za jeden měsíc. Vyplývá to z aktuální analýzy společností CEEC Research, Ness a Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ). Rekordní březen 2012 ovlivnila změna zákona platná od následujícího dubna, kdy se státní instituce snažily zakázky vypsat ještě před zpřísněním podmínek.


V srpnu nahlásilo 16 zaměstnavatelů hromadné propouštění, které se dotkne 834 zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze. Nejvyšší počet lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o práci, pracuje na Vysočině a v hlavním městě.


V jihlavské strojírenské firmě Motorpal je ohroženo 340 pracovních míst. Firma nahlásila možné hromadné propouštění, potvrdil informace Českého rozhlasu úřad práce. Propouštění by mohlo začít v prosinci, firma by propouštěla zřejmě postupně do konce příštího roku. Dotknout by se to mohlo lidí ve všech čtyřech závodech Motorpalu, které jsou kromě Jihlavy ve Velkém Meziříčí, Batelově a v Jemnici. Předseda představenstva Motorpalu Milan Medonos uvedl, že jde o krizovou variantu pro případ drastického dopadu protiruských sankcí. V Motorpalu teď pracuje 1700 lidí.


Provoz Škody Auto v Kaluze,  foto: archiv Škoda Auto
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto přerušila stejně jako mateřský koncern Volkswagen na dva týdny výrobu v Rusku. Obnoví ji znovu v pondělí. Odstávka se týká továren v Kaluze i Nižném Novgorodu. Informovaly o tom Lidové noviny.


Mléčné výrobky | Foto: Radio Prague International
České mlékárny mohou nově své výrobky vyvážet do Chile, informovala Státní veterinární správa (SVS), která vyjednala podmínky českého vývozu do této jihoamerické země. Podle mluvčího Josefa Dubna úřad v současné době jedná o otevření trhu pro české mléčné výrobky také s dalšími mimoevropskými státy, například s Jihoafrickou republikou a Austrálií.