Povinné testování ve firmách: Do dvou týdnů jím musí projít přes dva miliony lidí

Foto: ČTK / David Taneček

Aby mohl průmysl v Česku i přes pandemii koronaviru fungovat dál, rozhodla vláda o poviném testování ve firmách. Do dvou týdnů by testováním měly projít přes dva miliony lidí. Podle odborníků ale tento krok sílící epidemii nezkrotí. Navrhují tvrdý lockdown včetně dočasného uzavření firem.

„Průmysl nezastavujeme. Plošné testování ve firmách ale bude povinné," uvedl v pondělí po jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Úplné uzavření průmyslu by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) i dalších ministrů mělo vážné dopady na ekonomiku.

Ministryně financí vlády ČR Alena Schillerová,  foto: archiv Úřadu Vlády ČR

"Máme kritickou infrastrukturu - energetiku a tak dále - kterou uzavřít nemůžeme, protože by nám přestaly fungovat třeba nemocnice. Nemůžeme ani vypnout nebo nechat vyhasnout pece ve slévárenských firmách. Je potřeba si uvědomit, že dohromady to jsou desítky, stovky tisíc lidí, kteří v průmyslových firmách pracují, je to zhruba 30 procent HDP naší ekonomiky, a na nich jsou navázané další firmy, desítky, stovky tisíc živnostníků. Jestliže ty firmy přestanou fungovat, ztratí svoje zakázky, protože je nedodrží, budou platit obrovské sankce a dostaneme se do obrovské ekonomické recese, mnohem hlubší, než ve které jsme, a ze které se republika nemusí jen tak dostat. Když se podíváte okolo nás a ve světě, tak nikde se průmysl neuzavřel," upozornila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu Vlády ČR

Ministr Havlíček upozornil, že Česko je jednou z prvních zemí, která rozjíždí masivní testování ve firmách. Do 12. března by měli být otestování všichni zaměstnanci firem s více než 250 zaměstnanci, do 15. března pak všichni z podniků od 50 do 249 zaměstnanců. Možné bude antigenní testování u závodního lékaře nebo u externího poskytovatele, stejně jako samotestování. "Nejdéle do dvou týdnů tak 10 tisíc firem otestuje 2,1 milionu svých pracovníků," dodal ministr Havlíček..

Antigenní testování provedené zdravotníkem bude plně hrazeno, na samotestování stát přispěje 4 krát měsíčně 60 korunami na test a zaměstnance. To může být podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara pro některé firmy málo. "Pro firmy jako je ČEZ, Mondi Štětí, Unipetrol, Škoda a další to není žádný problém. Například Škoda loni do protipandemických opatření investovala miliardu korun, tak ta si to dovolit může. Ale máme tady malé a středně velké firmy, které kromě zdravotní krize řeší hlubokou ekonomickou krizi. A pro ně to může být obrovská zátěž," vysvětlil Českému rozhlasu.

Radek Špicar | Foto: Ian Willoughby,  Radio Prague International

Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti podle ministra Havlíčka hygienici. Jako další to ale může kontrolovat policie, případně obecní policie. Firmám v případě porušení budou hrozit finanční sankce. Vláda už oznámila, že firmy by mohly dostat pokutu za nedodržení pravidel testování až půl milionu korun, zaměstnanci až 50 tisíc.

Výzva českých elit

Odborníci ale varují, že na zdolání pandemie koronaviru testování ve firmách nepomůže. Navrhují totální lockdown, jehož součástí by bylo i dvou až třítýdenní uzavření průmyslu a velkých fabrik. Desítky expertů, vědců a osobností podepsaly výzvu k řešení hrozivě sílící epidemie covid v Česku.

Foto: Jitka Cibulová Vokatá,  Český rozhlas

"Nově převládající varianta koronaviru je o tolik nakažlivější, že současná omezení soukromého života nestačí k brzdění nejen pokud jsou dodržována stále stejně, ale i pokud by byla dodržována o něco lépe. Postup řešení pandemie proto musí zahrnovat celou společnost, včetně podniků a průmyslu," uvádí se v manifestu Čtyřicet dní pro zdraví lidí a ekonomiky, který podepsali primáři nemocnic, epidemiologové, virologové, imunologové, ale i matematici, filozofové, vědci, analytici, ekonomové či právníci.

Upozorňují, že se nám to vyplatí, byť může být rychlá redukce viru nákladná. Už v dubnu by tak podle nich bylo možné otevřít školy, obchody a v nějaké formě oživit například kulturu nebo gastronomii.

"Je třeba pochopit, že nedostatečná a pozdě přijatá protiepidemická omezení jsou dlouhodobě nejdražší, protože vedou pouze k pomalému zhoršování situace. Rychlý řez je lepší než pomalé utrpení jak pro lékaře, tak pro pacienta," uvádí se ve výzvě.

Manifest nenabízí jasné a konkrétní řešení, namísto toho navrhuje spíše strategii postupu proti nákaze. Podle něj je klíčové stanovit si časový horizont, kdy je možné cíle dosáhnout. „Takovým cílem je potlačit šíření viru způsobujícího onemocnění covid-19 alespoň natolik, aby za 40 dní, tedy ke dni 4. dubna 2021, byl počet nově potvrzených případů pod hranicí 1 tisíc případů za den," stojí ve výzvě.