Vláda schválila dva nové kompenzační programy. Podle Svazu obchodu nejde o férové náhrady

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay, CC0

Vláda schválila dva nové kompenzační programy. První se týká příspěvku na zaměstnance, druhý příspěvku na náklady. Oba programy však nepůjdou kombinovat.

Nové programy by měly nahradit několik specifických - třeba na ubytování, nájemné nebo na sport. V prvním programu COVID 2021 bude stát přispívat 500 korun na zaměstnance denně, v programu COVID Nepokryté náklady uhradí 60 procent nákladů. Podmínkou pro získání podpory však bude v obou případech propad tržeb o 50 procent v porovnání s loňským nebo předloňským lednem a únorem. Požadavkem podnikatelských svazů byla hranice 40 procent.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu: Vláda nechává padnout tisíce firem

Tomáš Prouza | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza říká, že tímto krokem se vláda rozhodla nechat tisíce firem padnout poté, co rok bojovaly o přežití.

"Vláda tím limitem 50 procent vlastně všem vzkazuje: vy, kteří jste se snažili, tak jste byli hloupí. Nejlepší bylo, kdybyste se na všechno vykašlali, abyste měli nárok na kompenzace, zatímco vy, co jste se snažili a jste třeba na minus 40 procentech, tak máte smůlu a vláda vám už nijak nepomůže."

Prouza dodal, že jde "o poslední hřebík do rakve řady firem." Připomněl, že například u programu Gastro platil propad tržeb 30 procent. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) Prouza s programy souhlasil, jediný závěrečný rozpor byl v hranici poklesu tržeb pro vstup do podpory.

Ministr Havlíček: V ČR už nebude firma, která by nedosáhla na žádnou podporu

Nové programy budou podle Havlíčka fungovat zároveň s programem Antivirus na podporu zaměstnanosti a kompenzačním bonusem pro živnostníky, ve kterém vláda podporu z 500 korun zvýšila na 1000 korun denně. Od kompenzace nákladů se však to, co podnikatelé získali v programu Antivirus, bude odečítat.

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu Vlády ČR

"V zásadě by neměla být už firma v ČR, která by nedosáhla na žádnou podporu. Kdybych připustil, že nemá zaměstnance, že neplatí žádný nájem, tak poté ta firma má přece nějaké náklady a může se vykompenzovat 60 procent z těch nákladů," říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na podporu budou mít podle ministra nárok i takové společnosti, které zavřené nebyly, ale kvůli jejich provázanosti se zavřenými sektory jim tržby spadly také, patří mezi ně například prádelny, mezi jejichž zákazníky patřily zavřené hotely.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je peněz na podporu podnikatelů v rozpočtu, který má schodek 500 miliard, dost.

"Když se dívám na ten pětisetmiliardový schodek, tak na podporu podnikatelů je pouhých 34 miliard, čili zhruba 7 procent toho masivního schodku. Bezpochyby tam je dostatek dalšího prostoru."

Dopad nových programů na státní rozpočet lze podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) v tuto chvíli velmi těžko odhadnout.