Česko začíná rozvolňovat, prioritou jsou školy

Epidemie v Česku už několik týdnů ustupuje. Vláda proto rozhodla o dalším otevírání škol, obchodů, služeb, kulturních institucí a dalších oblastí života, které byly mnoho měsíců uzavřené kvůli epidemii koronaviru.

Foto: Ondřej Hájek,  ČTK

Od 3. května se spustí rotační výuka na druhých stupních základních škol v polovině republiky – v sedmi krajích, kde je příznivá epidemická situace. Také se tam vrátí do škol většina předškoláků a nižších ročníků víceletých gymnázií. Pro ostatní regiony zatím platí termín o týden později, tedy 10. května. Sedmi krajů se bude týkat i uvolnění v kultuře, otevřou tak muzea či galerie.

Foto: Dalibor Glück,  ČTK

Od třetího květnového dne se mohou po několika měsících v celé republice otevřít kadeřnictví, kosmetické salony, pedikúry a manikúry, masáže a další podobné služby, podmínkou bude test.

Zbývající služby, jako jsou například řemesla, se budou podle plánu vlády moci otevřít od 10. května spolu s maloobchodem, a to bez ohledu na vývoj epidemie. V prodejnách by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Někteří podnikatelé ztráty nedoženou

Tomáš Prouza | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ale vláda postupuje při rozvolňování opatření proti koronaviru nelogicky. Českému rozhlasu to řekl prezident svazu Tomáš Prouza. Podle něj měl kabinet nejdřív otevřít naplno školy a obchody. A až pak služby.

Prouza také uvedl, že lidi v malých prodejnách stráví průměrně méně času než třeba v kadeřnictvích, a obchody jsou tak z hlediska epidemie méně rizikové. Někteří podnikatelé podle něj už ztráty nedoženou.

„To, co určitě uvidíme, bude velká vlna slev zejména na oblečení, obuv. Budou se prodávat zbytky zimní kolekce. Ale také mnohem pozvolnější návrat do obchodů. Rozhodně to nebude v prvním týdnu masivní přeplnění obchodů. U zimních kolekcí jsou škody v podstatě nevratné.,“ myslí si Prouza.

Karel Havlíček | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Vláda řešila i otevření zahrádek restaurací. Podle některých expertů je tam riziko nákazy mnohonásobně nižší, než když se lidé shlukují u výdejních okének restaurací. Vláda ale rozhodla, že zahrádky by se měly otevírat až 17. května.

„Převážil názor nijak neměnit stávající schéma. U výdejních okének se shlukují lidé, ale to není důvod k tomu, abychom uvolňovali ještě více. Stanovili jsme ale, že jsou prioritou školy,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).