Zavírají se školy a restaurace. ODS chce, aby vláda požádala o důvěru

Zleva ministr školství Robert Plaga, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula, foto: ČTK/Vondrouš Roman

Pohromadě jen šest lidí, zavřené školy, restaurace a zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Tak vypadají zpřísněná opatření proti koronaviru.

Přichází jen tři dny poté, co začala platit předchozí opatření, která mimo jiné zavřela kina a divadla, sport a omezovala provoz restaurací jen do osmé hodiny. Teď se zavírají úplně. Mohou pouze do osmé hodiny vydávat jídlo sebou, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Andrej Babiš,  foto: ČTK/Říhová Michaela

"To bylo také řekněme kontroverzní rozhodnutí. Všechna tato opatření mají začít od 14. října od půlnoci, to znamená od středy a víceméně budou platná v rámci nouzového stavu, který končí 3. listopadu v úterý."

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy data ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. V ohrožení je podle něj 200.000 pracovních míst.

Například i segment lihovin se letos propadne až o 40 pct a největší dopad má právě zavření restaurací. Novinkou, která neplatila ani na jaře, je zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Foto : The.Grim.North,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Pohromadě jen šest lidí

Shromažďování v Česku bude od středy omezené na maximálně šest osob. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) řekl, že budou platit "klasické výjimky". Ve větším počtu se tak mohou shromažďovat například rodinní příslušníci. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí by se mělo týkat i sportovců. Nákupní centra, obchody a služby se nezavírají, ale lidé se zde smí pohybovat maximálně po dvou.

Foto : ČTK / Michal Kamaryt

Už ode dneška se roušky nosí na zastávkách hromadné dopravy, kterou mnohá města omezují. Roušky v dopravě a vnitřních prostorách už zavedlo předchozí opatření. Ministr Prymula novinářům řekl, že se kabinet nerozhodl jít cestou jako Slovensko, které nařizuje plošné nošení roušek ve městech i obcích.

"Narůstající trend má parametry některých zemí, kde došlo k tomu, že se zavedla zcela plošná opatření, jako je Izrael. My tato opatření udělat musíme, protože už nemáme další šanci. Jsme nuceni přijmout opatření taková, která by během dvou, maximálně tří týdnů obrátila trend, který tady máme. Jinak by logicky došlo k přetečení kapacity nemocnic."

Zavírá se první stupeň základních škol. Podle ředitelů je distanční výuka problematická

Dlouho nebylo jasné, zda jedním z opatření bude i uzavření prvního stupně základních škol. Nakonec k němu došlo a na distanční výuku přechází všechny školy, kromě mateřských.

Foto: Jana Vitásková,  ČRo

"Středou končí turnusování druhých stupňů a je zamezena osobní přítomnost žáků i prvního stupně. Ke stávajícím zákazům, respektive omezením školních klubů se přidávají školní družiny. Zároveň se zakazuje poskytování ubytování žákům vyšších odborných škol, čili domovy mládeže, internáty a zakazují se školy v přírodě," uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Zástupci ředitelů a učitelů škol doufají, že přechod na výuku na dálku bude platit od středy skutečně jen do 1. listopadu. Distanční vzdělávání mladších školáků je podle nich problematické.

Foto: Zdeněk Hejkrlík,  archiv ČRo

"Pro prvňáky online výuka nepřipadá v úvahu, bude to všechno na rodičích. Už z jara víme, že distanční výuka není vhodná pro děti ze sociálně slabých rodin, rodiče jim nepomůžou," řekla například ředitelka ZŠ v Pardubicích Jana Smetanová. Řadě základních škol navíc zatím chybí vybavení na dálkovou výuku, protože jim ještě nedošly objednané počítače.

Od středy nebudou smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v ČR. Výjimku mají např. studenti s nařízenou pracovní povinností. Další případné výjimky řeší vedení univerzit s ministerstvem školství. Omezení vyvolala u studentů zmatek. Řada z nich totiž vedle vysokoškolského studia v místě pracuje a na kolejích mají řadu osobních věcí.

Začíná jednání o kompenzacích

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce navrhnout prodloužení programu Antivirus A, jímž stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech. Kompenzace by podle ní měla být stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit na 50.000 korun.

Jana Maláčová,  foto: archiv Úřadu Vlády ČR

Kompenzace by měly být podle Hospodářské komory adresné. Hodně se v této souvislosti hovořilo také o odpuštění sociálního a zdravotnícho pojištění. Problematické je, že to lze provést jen plošně, dodal ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO).

"Tam nemůžeme vybrat postižený segment jako jsou restaurace nebo cestovní ruch a napasovat to na ně. Nemůžeme dát slevu všem. My pak budeme dávat peníze těm, kteří fungují dobře a nebudeme mít peníze pro ty, kteří fungují špatně. Musíme najít program, který na ně bude napasován."

ODS vyzvala vládu, aby po konci nouzového stavu požádala o důvěru

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle opoziční ODS ztratil schopnost řídit vládu a stát. Předsednictvo občanských demokratů proto vyzvalo menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, aby po skončení nouzového stavu požádal o důvěru. Vláda podle šéfa ODS Petra Fialy promrhala čas a prostředky. Uzavření prvních stupňů škol má za neodůvodněné. Rozhodnutí vlády je však podle opozice nutné respektovat.

Petr Fiala | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

"Chci věřit, že opatření jsou nutná. Pak je ale nezbytné poskytnout okamžitě likviditu k smrti vyčerpanému gastrobyznysu, aby nedošlo k jeho likvidaci," uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

"V globále všichni vidíme, že tady máme exponenciálu a vidíme, že můžeme dostat do problémů naše zdravotnictví. Proto ta opatření respektujme, o dílčích diskutujme, ale chtějme po vládě informace, data, otevřenou komunikaci a ne nějaké PR výkřiky," dodal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Nová zpřísněná vládní opatření proti šíření koronaviru způsobí ve čtvrtém čtvrtletí pokles české ekonomiky ve srovnání s předchozím čtvrtletím až o několik procent. Nejvíce postižená jsou podle analytiků ta odvětví, jichž se přímo dotýkají vládní omezení, tedy stravování, kultura, sport a další. Podle analytika Deloitte Davida Marka se celoroční prognóz posunula na minut 7,7 procenta. Negativní efekty se přelijí do celé ekonomiky.