Ministr přitvrzuje. Podle Romana Prymuly je pravděpodobné další omezení provozu restaurací

Roman Prymula, foto: ČTK/Vít Šimánek

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nechce kvůli koronaviru zavádět opatření, která by škodila ekonomice, i když jsou jednodušší. Zároveň však uvedl, že je pravděpodobné další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů.

Po uvedení do úřadu prohlásil, že chce epidemii stabilizovat a požádal zdravotníky o další spolupráci. Nouzový stav, jak se o jeho znovuzavedení v posledním týdnu spekuluje, podle Prymuly zatím není nutné vyhlásit.

Restaurace by mohly zavírat už v deset večer

Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Pravděpodobné je však další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů. Diskutuje se o posunutí zavírací doby na 22:00 ze současných 24:00 hodin. Lidé totiž podle Prymuly ztratili ostražitost.

"Obecně, když se na to podíváme, tak hlavní riziko je v akcích, kdy lidé bez roušek konzumují a nejenom alkohol, ale cokoliv a jsou ve velmi krátké vzdálenosti."

Zároveň by v úvahu připadalo i omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních.

llustrační foto: Lenka Žižková

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka má obavy o své podnikání 81 procent provozovatelů stravovacích provozů. Například v Praze jsou restaurace na polovině tržeb.

Chystané omezování hromadných akcí znepokojuje i český sport. Například limit 50 osob znemožní konání soutěžních utkání v mnoha kolektivních sportech, zatímco číslo 70 plní epidemicky téměř stejnou úlohu a soutěže umožní," uvedl pro ČTK předseda unie Miroslav Jansta.

Dejte školákům ředitelské volno

Foto: ČTK / Igor Zehl

Roman Prymula ubezpečoval, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Nikdo si to nepřeje a je to citlivé téma. Ředitelé by podle něj měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl čtyřdenní víkend a čas na útlum epidemie.

Nový ministr podotkl, že nechystá revoluci ani personální zemětřesení. Pokračovat hodlá například v reformě psychiatrie, primární péče či přípravách elektronizace ve zdravotnictví.

Šéf lidovců: ministr by neměl být loutkou premiéra

Roman Prymula se stal známou tváří v době první vlny koronaviru. Některá vyjádření, která pronesl jako šéf krizového štábu, však vyvolala velkou pozornost. Například, když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Mluvil také o tom, že by se společně měly v době omezení sociálních kontaktů stýkat nejvýše tři rodiny.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky bude ve funkci potřeba silný manažer.

"Já bych byl rád, aby nový ministr dokázal být ministrem svého rezortu, nikoliv loutkou v rukou premiéra a dokázal také oponovat premiérovi v momentech, kdy je to nutné v zájmu zvládnutí situace covid-19."

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury je dobře, že resort zdravotnictví povede odborník s lékařským vzděláním. Opozice upozorňuje, že Prymula má živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb. Podle místopředsedy Pirátů Mikuláše Ferjenčíka tak může být ve střetu zájmů.

"Osobnost pana Prymuly naznačuje, že vláda se chystá výrazně přitvrdit v boji s tou epidemií. Jako riziko vnímáme střet zájmů, ve kterém pan Prymula historicky byl. Z našeho pohledu je nutné zastavit to explozivní šíření epidemie a současně, pokud to bude ještě možné, se vyhnout tomu ekonomickému lockdownu, který nám teď hrozí."

Prymula vedl nemocnici v Hradci Králové a byl náměstkem dvou ministrů

Roman Prymula přichází,  Adam Vojtěch odchází,  foto: ČTK/Vít Šimánek

Roman Prymula vystudoval medicínu a dlouho působil v Hradci Králové. Věnoval se vývoji a studiu vakcín proti pneumokoku, rotavirům nebo spalničkám. V roce 2009 se stal ředitelem fakultní nemocnice. Kvůli podezření ze střetu zájmů tam ale po sedmi letech skončil, angažoval se ve firmě, kterou vlastnila jeho dcera.

Od roku 2017 působil jako náměstek ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka z ČSSD. Ve funkci zůstal i po té, co se ministrem stal Adam Vojtěch (za ANO). Po čtyřech měsících na Úřadu vlády se teď Roman Prymula jako ministr zdravotnictví vrací zpět.

Roman Prymula,  foto: Adam Kebrt,  ČRo