Policie eviduje tisíce případů porušení protipandemických opatření

Foto: ČTK / Vít Šimánek

V Česku od 5. října platí nouzový stav. S ním přišla celá řada krizových opatření, která mají pomoci zpomalit dramatický nárůst počtu nakažených nemocí covid-19. Podle předsedy vlády a dalších ministrů ale lidé opatření nedodržují a situace je proto vážná. Policie od poloviny září zaznamenala na 3 tisíce případů porušení vládních nařízení.

Foto: ČTK / Michal Kamaryt

Podle policejního prezidia lidé v Česku hlavně nerespektují povinnost nosit roušky. Od 10. září platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Výjimkou pak nejsou ani tací, kteří si ji nasadí pod nos nebo na bradu. Premiér i ministr zdravotnictví několkrát vyzvali obyvatelé Česka, aby nosili roušky. "Lidem bych chtěl vzkázat, že roušky nenosí kvůli Babišovi či Prymulovi, ale kvůli svým rodičům a prarodičům, kvůli svým blízkým, kamarádům a známým. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii, ale její nenošení ohrožuje životy,“ řekl premiér Andrej  Babiš (ANO).

Kontrola nošení roušek v dopravních prostředcích,  foto: archiv Policie ČR

Policisté za ignorování povinného nošení roušek rozdali stovku pokut. Sankce se mohou vyšplhat až do 10 tisíc korun, většinou se ale pohybují v řádech pouhých stokorun.

"Záleží vždy na konkrétním policistovi a na konkrétní situaci, jakým způsobem to vyřeší. Pokud to lze, tak to vyřeší formou domluvy, pokud je situace konfliktní nebo osoba nespolupracuje, může přistoupit i k udělení blokové pokuty, případně může oznámit osobu správnímu orgánu,"řekl Českému rozhlasu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Z průzkumu agentury IPSOS pro firmu Repsilon vyplývá, že vládní nařízení proti šíření koronaviru ignorují nejčastěji mladí lidé do 26 let. "Rebelují především muži a obyvatelé Jihočeského a Ústeckého kraje, obyvatelé větších měst a lidé se základním vzděláním,“ uvádí průzkum.

Porušování otevírací doby restaurací

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Policie kontroluje také restaurace, bary a další podniky, které od pátečního večera musí dodržovat zavírací dobu ve 20:00. Po této hodině mohou provozovny prodávat občerstvení pouze ven, tedy z výdejových okének. Pokud lidé zůstanou večer na chodnících dále popíjet alkohol, porušují opatření v případě, že nedodržují odstupy.

Na takové případy upozornil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebooku. Podložil je fotografiemi z centra Prahy, na kterých se lidé před zařízeními v noci srocují. Podle něj tak podceňují situaci.

Také televizní záběry o víkendu ukazovaly náměstí z Prahy či Pardubic, kde v pozdních nočních hodinách lidé společně popíjejí bez roušek, bez rozestupů, protože hospoda nalévala alkohol z výdejního okénka.

Foto: archiv Policie ČR

"Policisté to většinou řeší tím, že se domluví s provozovatelem a nedochází k žádným konfliktním situacím," uvedl Moravčík.

Aktuálně je v karanténě nebo izolaci zhruba 440 policistů. Skoro tři stovky z nich jsou covid pozitivní.