O zavření podle průzkumu uvažuje až třetina restaurací

Photo illustrative: Skitterphoto/Pixabay, CC0

Nerudova ulice kousek od Hradu je jindy v podvečer zaplavená turisty. I místní restaurace jsou plné a ceny vysoké. Teď má řada z nich minimum hostů a ceny padají na úroveň restaurací na okraji metropole.

Barům a nočním klubům v centru Prahy se pak kvůli stále přísnějším restrikcím nevyplatí mít otevřeno vůbec. Další zkrácení provozní doby by pro některé znamenalo provoz na dvě hodiny denně. Propad návštěvnosti prohloubilo také zařazení ČR na seznam rizikových oblastí řadou evropských států.

Čtrnáct dní musí restaurace a bary zavírat ve 22 hodin

Ministerstvo zdravotnictví od 24. září do 7. října nařídilo restauracím a barům zavřít už ve 22:00. Občerstvení mohou do 06:00 prodávat jen přes výdejní okénka. Od minulého pátku navíc stravovací zařízení nesmějí vpustit do svých prostor více lidí, než kolik mají míst k sezení.

Tomáš Prouza | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

S nařízením nesouhlasí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něj nedává smysl.

"Zavřít v deset znamená brát poslední objednávky kolem deváté, to ještě řada restaurací bývá plná. Lidé přicházejí na večeře i třeba kolem osmé, půl deváté. To znamená, že tihle hosté budou mít smůlu a my odhadujeme, že to bude v propadech příjmů 25 až 30 procent, což pro řadu restaurací bude naprosto smrtící po tom všem, co si zatím prošly."

Podle Prouzy ze všech dat, která zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví vyplývá, že restaurace nejsou žádným zásadním zdrojem nákazy. Rozumí opatření v barech, kde se hosté chovají jinak.

Podle provozního Michala Chlumského z Pardubic podobné zpřísnění restauratéři nečekali a nemohli se na něj připravit.

"Pokud na tu koronakrizi nebyla připravena naše vláda odborníků, tak lze těžko předpokládat, že na ni budou připraveni obyčejní hospodští."

Ministerstvo zdravotnictví postup hájí

Ilustrační foto: Engin Akyurt,  Pixabay / CC0

Ministerstvo zdravotnictví svůj postup hájí. Podle ministra Romana Prymuly (za ANO) lidé v barech a restauracích, zvlášť v pozdních hodinách, nedodržují hygienická opatření.

"Je to otázka těch nejrizikovějších aktivit, které probíhají. Pod vlivem alkoholu dochází k mnohem četnějším kontaktům, nedodržování těch elementárních opatření. A je snaha, abychom toto skutečně eliminovali."

Premiér Andrej Babiš před pár dny řekl, že vláda musí prodiskutovat otázku možných kompenzací pro restaurace a pořadatele akcí, které postihla omezení přijatá kvůli koronaviru. Zatím se o tom v kabinetu debata nevedla.

O zavření uvažuje až třetina restaurací

Restaurace se s dopady pandemie koronaviru potýkají už půl roku a třetina z nich zvažuje své uzavření. 80 procent majitelů má vážné obavy o svůj byznys. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků a společnosti Storyous. A podobně jsou na tom také hotely, hlavně ty ve velkých městech. Mnohým tržby klesly o 60 procent a gastronomické provozy tak často jedou na provozní nulu.

A obavy zesiluje i druhá vlna pandemie, říká Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous.

"Provozovatelé si opravdu nemohou dovolit, aby se znovu podniky zavřely. Stát jim to nijak nevykompenzoval. Většina těch majitelů a provozovatelů už nemá další rezervy. Ještě něco vytáhli, ale pokud se provozy omezí, tak budou mít velký problém."

Co se týče hotelů, tam jsou regionální rozdíly. Problémy mají hlavně ve velkých městech, kde není kongresová turistika, nejsou firemní akce a nejezdí zahraniční turisté.