Provozovatelům restaurací se kontroly testů u hostů příčí

Restaurační zahrádky se mají otevřít 17. května. Hosté budou muset mít potvrzení o očkování, prodělaném covidu nebo test. Téma okamžitě vzbudilo diskuzi na sociálních sítích.

Restaurace mimo jiné nesmí hostům poskytovat připojení k internetu nebo provozovat živou hudbu. U stolu budou moci sedět maximálně čtyři lidé, s výjimkou těch ze stejné domácnosti.

Provozovatelům gastronomických podniků se kontroly testů u hostů příčí. Uvádí, že nemají žádnou oporu v zákoně. "Číšníci mají obsluhovat hosty, starat se o chod restaurace a mnoho dalšího. Rozhodně ne dělat nějaké kontrolory, nejsme přece na letišti. Podle nás je toto celé docela nesmyslné a je to spíš o zodpovědnosti lidí, než o nějakém testování," uvedli například zástupci restaurace Luka Lu na Malé Straně.

Ministr Arenberger: Restauratér a host se dohodnou

Petr Arenberger | Foto: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) věří, že restauratér a host se ohledně kontroly testů na koronavirus dohodnou. Zákazníka provozovatel stravovacího zařízení nemůže vyhodit, ale nemusí ho třeba obsloužit. Záměrem podle ministra není nikoho stíhat, jestli má test.

To okamžitě rozvířilo diskuzi na sociálních sítích. Jeden z diskutujících ukázal na paradox, že ho sice neobslouží, ale může tam sedět, jak dlouho chce. Jiným vadí cena testů. "Pokud někdo žije v domnění, že zaplatím 1500 Kč za PCR test jen proto, abych si mohl dát čepované pivo za 45 Kč, tak je na omylu." Řada diskutujících uvádí, že opatření nemá s reálným životem nic společného.

Jednání s hlavní hygieničkou: mohla by stačit vyvěšená informace

Luboš Kastner | Foto: YouTube

Zástupci gastronomie se už předběžně domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, že by restauracím mohlo stačit jen vyvěsit informaci, že obslouženi u nich budou pouze lidé, kteří splnili zmíněné podmínky ministerstva zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele - nesli by ji sami zákazníci, říká člen představenstva Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner:

"Ten hospodský nebo provozovatel by byl zodpovědný za to, že informuje na té zahrádce, že bude obsluhovat pouze hosty, kteří splní testování, prodělání covidu nebo očkování. Ale ta zodpovědnost za to, že to tak je, by byla na hostovi. Myslím, že je správný čas sejmout tu kontrolu z hostinského."

Antigenní test | Foto: Bohumil Šimčík,  Radio Prague International

Pokud hosté použijí testy, pak PCR test by neměl být starší než sedm dní od odběru, antigenní test bude platný 72 hodin. Lidé budou moci předložit i doklad od zaměstnavatele, že antigenní test podstoupili v práci. Samotest schválený ministerstvem zdravotnictví bude možné provést i na místě.

Vláda naposledy otevřela gastropodniky jen na několik týdnů v prosinci. Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci však museli restauratéři od 18. prosince opět zavřít. Jaký bude ekonomický přínos otevřených zahrádek, restaurace teprve uvidí. Například pražský bar U Hřebíka má jen tři stoly, takže venku může být jen 12 lidí. Vláda se k podmínkám otevření restauračních zahrádek vrátí v pátek.