Na zahrádku či ke kadeřnici bude stačit už první dávka vakcíny

Na otázku, jak budou probíhat testy na koronavirus přes léto, a kolik jich bude zdarma, zatím vláda odpověď nedala. Pozitivní zprávou pro lidi, kteří se rozhodli nechat očkovat, je, že na potvrzení bezinfekčnosti bude stačit první dávka vakcíny.

Petr Arenberger | Foto:  Úřad vlády ČR

"Už první dávka do určité míry chrání proti onemocnění a proto od 24. května budeme moci využívat již aplikaci první dávky a uplynutí tří týdnů od této aplikace jako určitou ochranu, která je ekvivalentní antigennímu odběru, PCR odběru nebo prodělání choroby," uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Zatím se lidé po první dávce vakcíny museli prokazovat testem. O hrazení testů proti covidu bude vláda ještě jednat. Zvažuje se hrazení dvou PCR testů měsíčně a v červnu ještě 4 antigenní testy. Dnes se lidé mohou zdarma testovat jednou za tři dny.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Na podobné lhůtě 22 dní po první dávce očkování se Česko dohodlo také s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty je uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

Člověk je po covidu déle chráněn, doba se prodlužuje na 180 dní

Poslední možností, jak potvrdit bezinfekčnost, je uplynutí určité doby po prodělání covidu-19, po níž je podle odborníků dostatečná hladina protilátek. Nově bude tato doba delší.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

"Do současnosti jsme považovali po prodělání choroby člověka za chráněného po dobu 90 dnů. My jsme to v současné době na podkladě dostupných dat prodloužili na 180 dnů," dodal ministr Arenberger. Nechat se očkovat je ale možné už 90 dní po prodělání nemoci.

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování.

Děti ve škole zatím roušky neodloží

Pavla Svrčinová | Foto:  ČT24

Hodně se před jednáním vlády hovořilo o tom, že budou moci roušky odložit menší děti ve školách. O skončení této povinnosti mluvil premiér. O tom se však podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové rozhodne až zhruba za dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí. Je třeba vyčkat na dopad příchodu dalších studentů do škol.

Čeká se také na podmínky letních dětských táborů, kde budou podle Pavly Svrčinové třeba testy. I roušky zůstanou v některých situacích.

Ilustrační foto: Vladislava Wildová,  Český rozhlas

"Pokud skauti v lese budou dělat orientační běh nebo šplh, tak samozřejmě roušky nemusí mít, ale pokud si budou vykládat v hloučku o tom, že tohle je mandelinka a tamto roháč, tak samozřejmě tam roušky budou mít."

Riziko trombóz při covidu je mnohonásobně vyšší než po vakcíně

Česko dosud nerozhodlo o doporučení vakcinologů nedávat očkování AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem pod 60 let. Řada lidí má obavy z trombóz. Riziko je podle ministra Arenbergera malé.

Trombóza | Zdroj: BruceBlaus,  Blausen Medical Communications,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

"Když onemocníte covidem 19, tak máte riziko trombóz několika set násobně vyšší než po očkování. Totéž platí třeba při užívání hormonální antikoncepce, při kouření nebo při kombinaci obou, kde je to riziko asi sto krát vyšší, než po aplikaci této vakcíny."

Vláda bude jednat také o zrušení povinnosti nosit roušky a respirátory během léta. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by měly být i během prázdnin povinné v zařízeních sociálních služeb, jedná se o hromadné dopravě.