Před rokem vláda poprvé zavřela v Česku restaurace. Přes 20 procent už neotevře

Foto: Šárka Škapíková, archiv ČRo

Nejdříve musely zavřít, pak mohly mít - kromě krátké výjimky - otevřeno s různými omezeními a nakonec jim zůstala jen možnost rozvozu a výdejní okénka. Tak fungují v Česku restaurace a hospody už rok. Od té doby skončila podle Asociace malých a středních podniků více než pětina z nich.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Oblast gastronomie patří k nejvíce zasaženým sektorům koronavirovou krizí. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu neotevřelo po jarní vlně opatření asi deset procent gastronomických podniků, další je pak následovaly. Celkem od začátku pandemie podle Asociace malých a středních podniků skončilo s podnikáním v gastronomii v Česku přes 20 procent majitelů hospod, restaurací a barů.

Někteří podnikatelé se snaží provozovny udržet a i nadále prodávají jídlo a nápoje přes rozvozové služby nebo výdejová okénka. Tím ale dokáží pokrýt jen malou část tržeb. Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků je to na úrovni 10 až 15 procent běžných tržeb.

Luboš Kastner,  foto: ČT24

„Nejlepší okénka se pohybují možná až na úrovni 20 procent. Když k tomu přidáme tržby dejme tomu z nějakých jiných kanálů, nějaké spolupráce, tak maximum, kam se naši kolegové dostávali, bylo kolem 25 procent,“ vysvětlil Českému rozhlasu.

Nedostatečná státní podpora

Majitelé podniků mají nárok na různé formy podpory, ta ale podle nich často nestačí nebo dorazí se zpožděním. "Gastronomie prodělává denně 411 milionů korun a kompenzační programy se nijak rychle neproplácí," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Zpoždění se týká i peněz z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. „Já mám vyplacenou výplatu za leden a únor, ale prosinec dostávám až koncem února. Takže my v tom máme neustále obrovské peníze a vlastně uměle držíme lidi, které momentálně nepotřebujeme,“ popsala Českému rozhlasu situaci Gabriela Schönbauerová, která provozuje hotel, restauraci a pivovar v Teplicích.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Podle ní je podpora státu nedostatečná. „To, že stát podporuje zaměstnance, nám uměle utváří tržbu a nejsme schopni se dostat pod 50 procent poklesu tržeb, tudíž nebudeme mít nárok na kompenzace. Je to prostě začarovaný kruh. Vláda evidentně nechce pomoct,“ dodala.

Kompenzace dlouhodobě kritizují i opoziční strany. Vláda tak na jejich návrh zvažuje zavedení záchytného programu pro podnikatele, kteří nedosáhnou na státní finanční pomoc.

Stravovací zařízení jsou zavřená už tři měsíce. Kdy by se mohlo začít rozvolňovat a restauratéři by mohli své podniky otevřít, zatím ale není jasné.