Akce „Den okének“ na pomoc restauracím byla úspěšná a bude pokračovat

Foto: ČTK/Taneček David

Sobotní akce s názvem "Den okének" na pomoc restauracím zasaženým koronakrizí bude pokračovat. Podle organizátorů byla úspěšná. Zapojily se do ní tisíce gastro podniků a zvedl se prodej jídla napřímo. Právě návštěvou výdejních okének zákazníci podporují chod a fungování restaurací, které jsou uzavřené už od 14. října. Jídlo smí vydávat právě jen přes výdejní okénka.

Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Akci pořádaly Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace hotelů a restaurací a Asociace malých a středních podniků a živnostníků. A byla podle nich úspěšná. Dnem okének by se tak podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků měl stát každý den, protože bez podpory zákazníků restaurace nepřežijí.

"S kampaní chceme pokračovat tak dlouho, dokud nebude toto dramatické období za námi. Potřebujeme gastronomům pomoci a povzbudit je," uvedl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Vyzvednutí jídla přímo v restauraci je podle podnikatelských svazů efektivnější než objednávka přes rozvážkovou službu a podnikům šetří náklady. Za dovoz restaurační zařízení podle svazů zaplatí až 30 procent tržby.

Není tajemstvím, že vládní opatření těžce dopadají na sektor služeb, který již byl oslabený výpadkem příjmů z jarního vlny pandemie. Zhruba polovině stravovacích zařízení hrozí krach.

Tomáš Prouza,  foto: archiv ČRo

„Restaurace a hospody jsou nedílnou součástí české kultury. Jen s vypětím sil přežily drsné jarní období, kdy jsme byli svědky obrovské kreativity a inovací při vymýšlení způsobů, jak ochránit zákazníky a zároveň zajistit alespoň základní provoz. Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nepřišla ani žádná speciální vládní podpora. Druhé kolo uzavření restaurací znamená, že se více než polovina z nich dostává do přímého ohrožení krachem,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory.

„Děkuji všem, kdo i v této těžké době nezapomněli na oblíbené restaurace. A dvojnásobně děkuji těm, kteří si pro jídlo dojdou sami a o přežití bojujícím restauratérům dají důvod vydržet,“ dodal.

Menu pro školáky

Petr Hlubuček,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Restaurace, které hledají recept na krizi, přicházejí s různým řešením. Například některé restaurace v Praze začínají pro školáky nabízet výhodnější obědová menu. Dětskou porci za 60 korun s nimi domluvil magistrát. Restaurace mají částečně nahradit zavřené školní jídelny. A podle náměstka Petra Hlubučka ze Spojených sil pro Prahu to pomůže i jednotlivým podnikům.

"Jídelníček ta restaurace minimálně na týden dopředu zveřejní. Ta restaurace má šanci ískat si nového zákazníka. Když jídlo bude dobré, o to víc se to rozkřikne a o to je větší šance, že si zákazník objedná nějaké další jídlo," uvedl.

Výhrady má ale třeba Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství, která v sdružuje asi 50 podniků v centru Prahy. Prodávat porce za 60 korun se podle ní restauracím nevyplatí.

Česko potřebuje polovinu restaurací

Foto: ČTK/Peřina Luděk

Restaurátery, podnikatele v gastronomii, ale i politiky pak rozčília slova předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka.Ten totiž prohlásil, že že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, zbytek jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol. Dodal, že nechápe, proč má Česko 40 tisíc hospod. Po skončení epidemie se podle něho ukáže, že si Češi vystačí jen s polovinou restaurací, než byla před ní.

Bohumír Dufek,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

V CNN Prima News na tato slova reagoval známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Já si myslím, že ta prohlášení jsou úplně mimo. Nevím, jestli tomu pan Dufek rozumí. On si představuje, že když někdo zkrachuje, tak je to něco pozitivního a očisťujícího,“ řekl .

Zdůraznil, že jde především o lidi, kteří v restauratérství pracují. „V české gastronomii pracuje asi 250 tisíc lidí. Jestli si myslíte, že poslat na pracák 130 tisíc lidí je v pohodě, tak asi prima,“ vzkázal odboráři. Dodal, že na restaurace je navázána řada dalších odvětví, které také krach pocítí.