Testování ve školách. Česko se chce inspirovat Rakouskem

Testovací místo v jedné z rakouských škol, foto: Eweht, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Ústřední krizový štáb se ve středu zabýval strategií pro další postup návratu žáků do škol a jejich testováním. Řešil především podmínky, za kterých by se do lavic mohli od začátku března vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol. Vládě štáb předloží návrh testování ve školách inspirovaný modelem, který už funguje v Rakousku.

Jan Hamáček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

"Platí, že návrat dětí do škol je prioritou, Česko je zemí, která má v Evropě nejdéle děti doma. Naším cílem je návrat zrealizovat, nicméně musí probíhat bezpečně a musí probíhat za použití testů. Rozhodli jsme se co nejvíc inspirovat rakouským modelem, šli bychom tedy cestou antigenního samotestování žáků," uvedl po jednání štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ústřední krizový štáb je podle něj v kontaktu s rakouskými partnery.

Používat by se tak ve školách měly neinvazivní antigenní testy, které ukážou výsledek na místě. "Nemá cenu vymýšlet zcela nový model, jen se pokusíme překlopit ten rakouský do české varianty. V sousední zemi nasadili odběr z kraje nosu, navíc lze tento test velmi jednoduše vyhodnotit na místě," uvedl. Zejména žáci starších ročníků by se podle něj mohli testovat sami.

Maturanti jako první

Testovací místo v Rakousku,  foto: Linie29,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Podle ministerstva školství, které testování školáků v pondělí navrhlo vládě, by se do škol od 1. března mohly jako první vrátit závěrečné ročníky středních škol. Ty považuje úřad za prioritní, protože je na jaře čekají maturitní a závěrečné zkoušky a riziko šíření nákazy je v jejich případě větší než u mladších žáků. Hamáček potvrdil, že od března by se měli vrátit do lavic maturanti, návrat dalších ročníků je podle něj podmíněný silou epidemie covidu-19 v Česku.

Po maturantech se podle ministerstva školství měli vrátit do lavic jako první žáci 9. ročníků základních škol a středoškoláci či učni s praktickou výukou. Poté by došlo na děti z 3. až 5. tříd. Všech by se to týkalo jen za předpokladu negativního výsledku testů.

Antigenní testy,  foto: ČTK / David Taneček

Stejně jako v Rakousku by se v Česku podle Hamáčka měly používat antigenní testy LEPU. Uvažuje se podle něj o možnosti, že by se Česko připojilo k rakouským objednávkám. Největší problém ale bude zajistit v krátké době potřebné množství testů. „Spotřeba bude ve stovkách tisíc týdně,“ řekl Hamáček a zopakoval, že ministerstvo zdravotnictví počítá s testováním dvakrát týdně. Nevyloučil proto, že ve hře je i varinata testování PCR testy, které preferuje ministerstvo zdravotnictví.

Před znovuotevřením škol by se mělo konat pilotní testování. Pokud to 15. února vláda schválí, zbývalo by na něj do začátku března 14 dní. Hamáček doplnil, že testy by se hradily ze státního rozpočtu, protože se mají nakupovat centrálně. Ministerstvo financí kromě toho hledá možnost, jak testování financovat z rozpočtu zdravotních pojišťoven.