Zkušební testování žáků na koronavirus začalo na škole díky zubařce

Testy na koronavirus lze provádět i ze slin, foto: archiv ZŠ Propojení v Sedlčanech

Jednou z podmínek, které vládě dali hejtmani při žádosti o vyhlášení současného nouzového stavu, je zajištění návratu dětí do škol a antigenních testů pro žáky. Přestože vláda zatím o testech nerozhodla, na některých školách zkušební testování začalo. Například vyšetření ze slin si vyzkoušeli žáci ze základní školy v Sedlčanech. Testy pro ně zajistila místní zubařka z iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

Testování na koronavirus v rakouské škole,  foto: archiv Školského spolku Komenský Vídeň

O tom, že tento týden proběhne v Česku zkušební testování žáků, informoval v pondělí ráno premiér Andrej Babiš (ANO), když se chystal odletět do Rakouska. Tam se měl seznámit s postupem testování ve školách. Jeho cesta byla ale kvůli počasí odložena. Právě rakouská praxe školního testování by měla být pro Česko inspirací. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před několika dny řekl, že by se v tuzemsku podobně jako v Rakousku mohly ve školách používat antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které rychle ukážou výsledek.

Výsledek do 15 minut ukážou i neinvazivní antigenní testy ze slin, které pro sedlčanské žáky zajistila místní zubní lékařka Laura Roden. Ta je v organizaci Lékaři pomáhají Česku koordinátorkou projektu systematického antigenního testování ve školách. Do testování se zapojili prvňáci a druháci ze čtyř tříd, tedy děti, které mohou nyní chodit do školy. Souhlas s tím dali rodiče zhruba 85 procent žáků.

Foto: archiv ZŠ Propojení v Sedlčanech

"Děláme to na bázi dobrovolnosti. Není to žádný pilotní projekt, není to už nějaké skutečné pouštění z rohodnutí státu dětí do škol. Takže my si vůbec nemůžeme hrát na to, že děti rodičů, kteří to odmítli, nebudeme ve škole učit. To je prostě nesmysl," uvedl v Českém rozhlase ředitel školy Jaroslav Nádvorník.

Iniciativa zubařky

Zdůraznil, že jde o iniciativu zubní lékařky, kterou on uvítal. Protestování co největšího počtu žáků školy by podle něj mohlo přiblížit otevření škol. "Mohla by v nich probíhat běžná prezenční výuka dříve, než dojde k poklesu nákazy či dostatečnému proočkování populace," uvedl.

Foto: archiv ZŠ Propojení v Sedlčanech

Neinvazivní testování ze slin je podle ředitele školy pro děti zajímavé a také vzdělávací. Tento týden zajistila testy pro sedlčanské žáky na vlastní náklady zubní lékařka. Příští týden, kdy má testování na škole pokračovat, by je mělo zaplatit město. Kdo je bude případně hradit dál, je ale podle Nádvorníka otázkou.

Sedlčanská škola přitom není první, kdo školáky testuje. Pilotní testování v pondělí začalo také na sedmi středních školách v Olomouci. Tam používají kloktací PCR testy. A před několika dny začala testovat žáky malotřídní škola v Branticích na Bruntálsku. Testování je dobrovolné a používají se antigenní testy stejné jako ve školách v Rakousku. Tedy výtěrem z přední části nosu. Testy škole zaplatil sponzor.

Zásadní podmínka hejtmanů

Andrej Babiš,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Od 1. břenza by se v Česku měli testovat deváťáci a maturanti, kteří by se právě za dva týdny mohli vrátit do školy. Je to jedna z podmínek hejtmanů k vyhlášení současného nouzového stavu. Ministerstvo zdravotnictví má připravit plán testování ve školách a také očkování učitelů a dalších školských pracovníků. Podle premiéra Andreje Babiše je to téměř 270 tisíc lidí.

"Máme málo času. Je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví k tomu zaujalo jasné stanovisko, aby tyhle dvě operace - očkování učitelů a zaměstnanců škol a testování žáků - v podstatě byly nějak časově sladěny a naplánovány," uvedl premiér. Dodal, že "logisticky náročnou operaci" dostal za úkol připravit Ústřední krizový štáb.

Martin Kuba,  foto: David Sedlecký,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pondělí zdůraznil, že pokud vláda podmínky hejtmanů nedodrží, vyzvou hejtmani poslance svých stran, aby nouzový stav dál nepodporovali. "Neexistuje, že by 1. března nebyly připravené podmínky, aby se mohly děti vracet do škol," řekl.

Ministerstvo zdravotnictví by podle něj mělo stanovit parametry pro nákup antigenních testů ze slin. "Jsou trochu méně citlivé, proto se musí opakovat. Je jich na trhu víc, potřebujeme testy, které jsou jednoduché, snadné, dají se provádět přímo ve školách," vysvětlil.