Testy ze slin místo výtěru z nosohltanu. Metoda se začala využívat i v Ostravě

Nádobka na odebírání slin pro testování onemocnění covid-19, foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Zakašlat do roušky a pak vyplivnout sliny přes trychtýř do zkumavky. Nový typ testu na covid-19, který je mnohem příjemnější než odběr výtěrem z nosohltanu, se zatím používá v pražské nemocnici Na Bulovce a nově i v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích. 

V Ostravě se testuje covid-19 nově i ze slin,  foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Testovací metodu ze slin vyvinula česká vědecká firma Diana Biotechnologies. Zkušební kolo proběhlo loni v listopadu v pražské Nemocnici Na Bulovce a podle zástupců společnosti ukázalo, že testy ze slin mají nejenom citlivost srovnatelnou se standardními metodami, ale zachytily dokonce i o několik pozitivních případů více.

V Ostravě testování zajišťují laboratoře Agellab. U prvních 200 pacientů budou testovat zároveň vzorek ze slin i z nosohltanu.

"Metoda je plně schválená pro klinické použití, přesto jsme se rozhodli na našem pracovišti provést také vlastní interní kontrolu. V prvních týdnech budeme v rámci pilotního provozu odebírat pacientům jak vzorek ze slin, tak z nosohltanu, abychom mohli výsledky porovnat a ověřit si spolehlivost vyšetření a správnou techniku odběru slin," uvedla vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Hana Bílková Fránková.

Testování ze slin je podle ní cenově zhruba srovnatelné s klasickým PCR testem z výtěru z nosohltanu. Nová metoda je ale každopádně pro pacienty výrazně příjemnější. Stačí, aby několikrát zakašlali do roušky a poté vyplivli do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny.

"Mezi další výhody patří také lepší a delší stabilita vzorku," dodala mikrobioložka s tím, že výsledek testu bude dostupný v den doručení vzorku do laboratoře.

Za 14 dní pro veřejnost

Laboratoře také oceňují, že testovací metodu ze slin plně vyvinula česká firma. "Protože se jedná o čistě českou firmu, mohli jsme se spolehnout na to, že veškerý materiál potřebný k testování bude včas k dispozici a zajistili jsme tak vysokou kapacitu testování," uvedl Tomáš Gucký, předseda představenstva společnosti Laboratoře AGEL.

"Pilotní provoz plánujeme ukončit v horizontu dvou týdnů a poté budeme moci nabídnout tuto neinvazivní šetrnou metodu klinickým pracovištím i veřejnosti,” dodal.

Tomáš Gucký,  foto: archiv AGEL

Nové testy ze slin by měly umožnit i navýšení testovacích kapacit.

Kloktací testy

Na trhu v Česku jsou také testy kloktací, nazvané Gargtest. Tento typ testu vyvinul olomoucký Ústav molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého ve spolupráci se soukromými firmami IntellMed a Aumed.

Člověk 20 až 30 vteřin kloktá tekutinu, kterou pak vyplivne do kalíšku se speciálním práškem. „Spolehlivost kloktacích odběrů je srovnatelná s výtěrem přes tyčinku. Srovnávací studie ukázala, že rozdíl mezi oběma způsoby odběru je asi 3 až 3,5 procenta v citlivosti, což je statisticky nevýznamné číslo,“ upřesnil Marián Hajdúch, šéf projektu a ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Igor Zehl

Kloktací test se již prodává. Jeho cena je podobná jako u klasického PCR testu. Zatím jsou tyto testy dostupné v Praze a postupně by se měly dostat do zbytku republiky. Podle autorů kloktacího testu je vhodný například pro onkologické pacienty se zhoršeným polykáním, menší děti nebo třeba pro instituce, kde je nutné opakované testování.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že uvažuje o testování některých školáků pomocí nových metod. Šéf resortu školství Plaga už dříve řekl, že doufá, že budou tyto testy k dispozici během několika týdnů.