Ekonomika

Foto: ČT24
0:00
/
0:00

Vládní koalice ve Sněmovně i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. Vadí jí, že koalice přerušila rozpravu a nedala všem přihlášeným poslancům prostor k vyjádření. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Koalice ve Sněmovně přes obstrukce prosadila evidenci tržeb

Foto: ČT24
Vládní koalice ve Sněmovně i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. Vadí jí, že koalice přerušila rozpravu a nedala všem přihlášeným poslancům prostor k vyjádření. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Sněmovna také schválila, že stravovací služby kromě podávání alkoholu budou nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty. V Senátu má vládní koalice většinu a prezident Miloš Zeman se už dříve za evidenci tržeb postavil. Komunisté se při hlasování zdrželi, poslanci ODS a TOP 09 a Starostů na protest opustili jednací sál.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků. Podle vlády má vynášet ročně až 18 miliard korun. Podle pravicových kritiků naopak poškodí drobné živnostníky a podnikatele a přinese také riziko zneužití získaných dat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tyto námitky opakovaně odmítl. Podnikatel, na kterého dopadne povinnost evidovat tržby, bude muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence.


ČR loni získala z Evropské unie o 152 miliard Kč více, než zaplatila

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o více než 152 miliardy korun více, než do něj odvedla. Takzvaná čistá pozice je tak nejvyšší od vstupu Česka do EU v roce 2004. Informovalo o tom ministerstvo financí. Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak ČR zaplatila do rozpočtu EU více než 429 miliard korun a získala z něj 990 miliard korun.


ČSÚ: Český export loni dosáhl téměř 4 biliony korun

Export tuzemských firem v přeshraničním pojetí dosáhl loni rekordních 3,89 bilionu korun, meziročně o 7,2 procenta více. Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie dál rostla, mířilo tam 83 procent vývozu. Export do Ruska se propadl o 31 procent. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. Rychle rostl vývoz na Slovensko, meziročně o 14 procenta. Dovoz do Česka se loni meziročně zvýšil o osm procent. Import z Číny vyskočil o 28 procent.

"Aktuální data potvrzují výraznou konkurenceschopnost našich firem v oblasti exportu a schopnost udržet si pozice zejména na náročných evropských trzích. Částečně tomu nahrává nízce nastavený kurz koruny a na straně druhé proaktivní politika vlády v ekonomické diplomacii," uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Největší exportní a investiční potenciál vývozci vidí v zemích bývalého Sovětského svazu, v oblasti Dálného Východu, Latinské Ameriky a Afriky.


Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 6,4 procenta

Foto: ČT24
Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 6,4 procenta z 6,2 v prosinci 2015, kdy také rostla. Volných míst nabízeli zaměstnavatelé přes 107 tisíc, což je nejvíce za leden od roku 2008. V lednu je nárůst nezaměstnanosti podle úřadu běžný kvůli úbytku sezonních prací.

A ještě jeden statistický údaj. Poskytovatelům služeb loni vzrostly tržby meziročně o 2,6 procenta. Je to nejrychlejší růst od roku 2008. Růstu nejvíce pomohli informační a komunikační činnosti, dařilo se také pozemní přepravě. Nejvyšší meziroční růst zaznamenal filmový a hudební průmysl, který stoupl o 26 procent.


Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta

Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.


Přibývá exekucí na důchody

Seniorů s exekucemi v Česku přibývá. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Na důchod má nařízenou exekuci osmdesát tisíc lidí. To je o skoro pět tisíc víc než na konci roku 2014. Výrazně roste i počet exekučních a insolvenčních srážek z nemocenské a mateřské. Loni správa dlužníkům strhla přes dvě miliardy korun.


Odbory požadují sjednotit odměňování v nemocnicích

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Zdravotnické odbory požadují zavést platové tabulky ve všech nemocnicích, které fungují ve veřejném zdravotnictví a péči v nich hradí zdravotní pojišťovny. Rozdíly mezi odměnami ve státních nemocnicích a akciových společnostech, kde tabulky nemají, jsou nyní měsíčně v průměru 5000 korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se k návrhu odborů vyjádřil v médiích, že není zcela proti sjednocení odměňování, má však k dispozici právní rozbory, podle nichž není návrh v souladu s ústavou. Podle předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníkové je změna proveditelná velmi snadno. Navrhuje doplnit do zákoníku práce formulaci, že všichni zaměstnanci v nemocnicích hrazených z veřejného pojištění budou dostávat plat. Pomoci by měly i další opatření: "Budeme chtít, aby se srovnaly platby za státní pojištěnce s platbami na úroveň osob bez zdanitelných příjmů. Skokově se může zdát, že je to obrovská částka, jedná se o 34 miliard, ale tyto peníze by obrovským způsobem zdravotnictví pomohly."


ČEZ kvůli odstavení bloků v Dukovanech loni přišel o 2,5 miliardy

Elektrárenská skupina ČEZ přišla kvůli odstavení bloků v jaderné elektrárně Dukovany v loňském roce o 2,5 miliardy korun. Vyřadit musela tři bloky ze čtyř kvůli nutnosti znovu zkontrolovat svary po pochybení dodavatelů, kteří dodali nekvalitní rentgenové snímky. ČEZ kvůli tomu podala trestní oznámení na dodavatele a chystá personální změny ve firmě. V České televizi to uvedl předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. Vedle trestního oznámení chce ČEZ podat žaloby na dodavatele o náhradu škody. Hlavním dodavatelem přitom byla Škoda Jaderné strojírenství.


Koalice se na snížení DPH u piva nebo potravin nedohodla

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO nenašel podporu koaličních partnerů při jednání o snížení DPH u točeného piva. Šéf resortu financí navrhoval pokles sazby daně z přidané hodnoty z jednadvaceti procent na deset. Lidovci se snižováním DPH u piva nesouhlasí. Podle nich je to v rozporu s vládní strategií boje proti návykovým látkám. Ministr financí Babiš to ale odmítá:

Foto: Khalil Baalbaki,  ČRo
"Pokud chceme bojovat proti alkoholismu, tak především musíme kontrolovat nákup alkoholu mladistvými v supermarketech, kontroly v barech, v restauracích. Je to samozřejmě velký problém."

ČSSD by chtěla do desetiprocentní sazby převést základní potraviny jako je maso, mléko, pečivo, ryby včetně piva, uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák: "Ve hře jsou varianty buď ponechat sazby DPH na současné úrovni, nebo uvažovat o snížení DPH nikoliv jen na pivo, ale i na základní potraviny: maso, mléko, pečivo, ryby. Včetně piva."

Koaliční rada by se k tématu měla vrátit do konce února. ČR má v současnosti tři sazby DPH - základní sazbu 21 procent, sníženou sazbu 15 procent a druhou sníženou sazbu deset procent. Návrhy ČSSD by podle ministra financí připravily státní pokladnu o více než čtyři miliardy korun. U piva a nealkoholických nápojů se odhady pohybují ve stovkách milionů korun.


České agrární saldo bylo loni nejmenší od vstupu do EU

Schodek zahraničního agrárního obchodu byl loni nejnižší od vstupu do EU a činil 18,4 miliardy korun. Češi vyvezli v roce 2015 potravinářské a zemědělské zboží za 201 miliard korun a dovezli za 219 miliard Kč. Dovozy i vývozy se přitom dlouhodobě zvyšují. Velké rozdíly jsou stále u masa. Do ČR se ho loni dovezlo za 26 miliard korun, naopak vývoz byl v hodnotě 6,3 miliardy Kč. Maso má na dovozech 12procentní podíl. "Tento nepříznivý trend nejsme stále schopni změnit,"řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle svazu je stále aktuální trend, že se z ČR vyváží hlavně laciné suroviny, naopak dováží se výrobky s vyšší přidanou hodnotou.


České hotely a penziony loni ubytovaly o 10 procent lidí více

Foto: FreeDigitalPhotos
Česko se stává oblíbeným cílem zahraničních turistů. Jen loni se jich tu ubytovalo přes osm milionů. Většina cizinců míří do Prahy - hlavně za památkami a nakupováním. Výrazně však poklesl počet ruských turistů, a to o 37 procent. Tento propad byl kompenzován vyšší návštěvností z jiných zemí, například z Německa nebo Slovenska. Skoro o 15 procent vzrostlo také množství návštěvníků ze Spojených států. Ještě výraznější byl nárůst počtu návštěvníků z asijských zemí. Čínských turistů se v Česku loni ubytovalo o 35 procent více a podobně to bylo i s hosty z Jižní Koreje, u kterých byl zaznamenán meziroční nárůst počtu cest o 32 procenta.

Praha v návštěvnosti vede - loni do hlavního města přijelo přes šest a půl milionu lidí. Turisty ale láká třeba i Šumava, Český Krumlov nebo hospital Kuks. Kromě památek lidé vyhledávají i lázně, místní gastronomii nebo nákupy. "Vloni v Česku přenocovalo více než 8 120 000 zahraničních hostů. Hosté ze zahraničí stráví v českých ubytovacích zařízeních průměrně dvě a tři čtvrtě noci," potvrzuje mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Mezi ubytovanými ale přibývá i českých klientů, dodává Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací: "Zvláště teď, kdy dochází k určitým bezpečnostním rizikům v zahraničí, tak se poměrně hodně českých občanů bude postupně vracet k trávení dovolené doma."


ČOI: Kvalita benzinu a nafty byla loni nejlepší za 14 let

Kvalita benzinu a nafty byla v roce 2015 nejlepší za posledních 14 let, když Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila při kontrolách nejméně nekvalitních vzorků od roku 2001. Předpisům loni nevyhovělo pouze 32 vzorků z 2723 odebraných, tedy 1,2 procenta. Předloni to byla tři procenta. Za prodej nekvalitních pohonných hmot loni uložila inspekce 15 pokut v celkové výši 2,1 milionu korun. Další správní řízení nebyla dosud ukončena.