Ekonomický přehled týdne

Photo: Commission européenne
0:00
/
0:00

Příjemcům evropských dotací v ČR bylo vyplaceno 96 procent prostředků z programového období 2007-2013. Na jednání vlády to oznámila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), jejíž rezort za čerpání prostředků z fondů EU zodpovídá.

Čeští příjemci dostali 96 procent peněz z EU za období 2007-2013

Foto: Evropská Komise
Příjemcům evropských dotací v ČR bylo vyplaceno 96 procent prostředků z programového období 2007-2013. Na jednání vlády to oznámila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), jejíž rezort za čerpání prostředků z fondů EU zodpovídá. Ve druhém programovém období 2007 - 2013 mělo Česko možnost získat z evropských strukturálních fondů přibližně 700 miliard korun, což bylo nejvíce ze všech zemí EU v přepočtu na obyvatele.

V současné době Česko čerpá prostředky z programového období 2014 - 2020. Prostřednictvím deseti operačních programů může dosáhnout zhruba na 648 miliard korun.


Bisnode: Vlastníka v daňovém ráji má 13.346 českých firem

Vlastníka v daňovém ráji má nyní 13.346 českých firem. Vyplývá to ze statistik poradenské firmy Bisnode. Nejvíce jich bylo loni v Nizozemsku, USA a na Kypru. Na Seychelách, kde právní firma Mossack Fonseca údajně nejčastěji pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, jich bylo koncem roku 886, na Britských Panenských ostrovech 433 a na Bahamách 41.

Foto: Kristýna Maková
"Státu uniká na daních zhruba 20 až 25 miliard korun ročně,"řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Polovinu z těchto úniků mají podle něj na svědomí bohaté osoby, čtvrtinu velké společnosti a zbývající čtvrtinu představuje nelegální vyhýbání se daním.

Finanční správa chce prověřit Čechy, kterým panamská společnost Mossack Fonseca založila firmy v daňových rájích. Už se zjišťuje, proč nemá Česko s Panamou uzavřenou dohodu o výměně daňových informací, uvedl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO:

"Já myslím, že každý, kdo podniká, ví, že Panama není teritorium, kde se podniká transparentně. Proto to v současnosti analyzujeme a určitě podnikneme kroky, abychom zjistili, kdo z našich občanů tam má majetky. Neříkáme, že musí pocházet z trestné činnosti, ale je potřeba to prověřit.

Panamská společnost údajně pomáhala založit offshorové firmy pro 283 Čechů. Podle ministra Babiše jeho úřad nemá informace o tom, že by mezi nimi byli i politici.


Finanční správa vybrala na daních od začátku roku o téměř 4 miliardy korun víc než loni

Foto: Miroslav Zimmer,  Český rozhlas
Finanční správa vybrala na daních víc peněz. Podle Hospodářských novin získala od začátku roku o skoro čtyři miliardy korun víc než loni. Pomohlo tomu i zavedení kontrolních hlášení. Jejich pravidelné podávání má zabránit daňovým únikům. Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář připouští, že díky hlášením stát vybral víc daní. O zavádění podobných změn by ale měl stát s podnikateli víc jednat.

Podnikatelé novou povinnost dál kritizují kvůli tomu, že je zatěžuje zbytečná administrativa. Podle společnosti Deloitte se téměř pětině plátců zvedly náklady o víc než sto tisíc korun.


ČR je pro německé investory opět nejatraktivnější zemí v regionu

Česko je pro zahraniční investory, zejména ty německé, po čtyřech letech opět nejatraktivnější zemí mezi 16 zeměmi střední a východní Evropy. Nálada je stejně optimistická jako v rekordním roce 2008, krátce před krizí. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Jako zdaleka největší problém Česka investoři vnímají nedostupnost kvalifikované pracovní síly. Velmi dobrá ekonomická situace ČR se projevuje především v tom, že stejně jako v předešlém roce by si 92 procent investorů opět zvolilo Česko pro své investice.


ČNB v únoru intervenovala proti silné koruně za 17 miliard korun

Foto: asrchiv Radia Praha
Česká národní banka v únoru na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně za zhruba 17 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila. Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a následně její kurz držet poblíž hranice 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního února tak centrální banka intervenovala za zhruba 520 miliard korun.

Český vývoz díky intervencím České národní banky stoupá. Podle Asociace exportérů se objem zvýšil skoro o půl bilionu korun - a to jen za poslední dva roky. Na oslabené koruně vydělali vývozci napříč všemi obory. Dokazuje to i částka, za kterou české firmy vyvezly zboží i služby za hranice - jde skoro o tři biliony a devět set miliard korun. Kromě uměle oslabené koruny podporují český vývoz i nízké ceny dovážených surovin.


Český průmysl zrychlil meziroční růst na 5,6 procenta

Průmyslová výroba v České republice v únoru zrychlila meziroční růst na 5,6 procenta z lednového revidovaného růstu 1,3 procenta. Proti lednu ale očištěná průmyslová produkce klesla a nových zakázek meziročně přibylo jen o půl procenta. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Meziroční růst průmyslu se vrátil k úrovni z loňského listopadu. Nejvíce k němu přispěla výroba vozidel, která se zvýšila téměř o pětinu.

Tržby v českém maloobchodě bez aut v únoru zrychlily meziroční růst na 8,5 procenta. Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že je poměrně výjimečný a stále nekončící boom internetových nákupů.


Analytici: Stavebnictví zbrzdí nepřipravenost dopravních staveb

Foto: Kristýna Maková
České stavebnictví bylo na začátku roku negativně ovlivněno tím, že skončilo čerpání peněz z evropských fondů na programové období 2007 až 2013. Postižena je tím hlavně výstavba dopravní infrastruktury, kde se navíc může negativně promítnout nutnost nového posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA) kvůli požadavku EU. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Podle nich by mělo být letos tahounem především pozemní stavitelství. V únoru stavební výroba meziročně klesla o 2,3 procenta po lednovém revidovaném propadu o 10,6 procenta. Loni stavebnictví vzrostlo o 7,1 procenta.


Moody's snížila rating ČEZ o jeden stupeň na Baa1

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating největší české energetické společnosti ČEZ o jeden stupeň na Baa1 z dosavadní známky A3. Důvodem jsou nízké ceny energií. Výhled ratingu je stabilní, uvedla agentura. Známka ČEZ tak spadla do kategorie střední nižší kvalita z kategorie střední vyšší kvalita. Nadále však zůstává v investičním pásmu, i když blízko dolní hranice.

Výroba elektřiny ČEZ v České republice je z 90 procent závislá na hnědém uhlí, jádru a vodě. Firma je tak výrazně ovlivněna výkyvy velkoobchodních cen, upozornila agentura. Ty se po prudkém poklesu v minulých měsících sice stabilizovaly, jejich nízká úroveň však bude podle Moody's i v příštích dvou až třech letech tlačit dolů provozní hotovostní toky společnosti.


Vláda chce ulevit dlužníkům, kteří nezvládají splácet spotřebitelské úvěry.

Foto: Český rozhlas
Stát chce zlepšit postavení dlužníků, kteří nezvládají splácet své závazky za spotřebitelské úvěry. Počítá s tím vládní návrh zákona, který je teď ve sněmovně. Novela má omezit poskytování nevýhodných úvěrů a zabránit tak upadání lidí do dluhové pasti. Změny by měly být ve prospěch spotřebitele, řekl ředitel odboru Finanční trhy z ministerstva financí Jiří Beran:

"Poprvé dojde k jasnému stanovení hranice toho, co je přípustná smluvní pokuta. Důležitá změna spočívá také v tom, že zákon se nově bude vztahovat na tzv. mikropůjčky, to znamená půjčky do 5000 korun, na které se stávající zákon nevztahuje."

Česká asociace věřitelů má ale ke změnám výhrady. Podle ní může přílišná regulace způsobit vznik černého trhu s půjčkami, které budou ještě nevýhodnější.


Praktičtí lékaři mohou požádat o grant na novou praxi a plat sestry

Foto: archiv Radia Praha
Praktičtí lékaři mohou od středy žádat ministerstvo zdravotnictví až o půl milionu korun na vybavení praxe a plat zdravotní sestry v místech, kde tato péče chybí. Novinářům to řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Na granty pro lékaře v místech, kde se opakovaně nepodařilo péči zajistit, počítá ministerstvo letos s pěti miliony korun. V případě většího zájmu částku navýší. Co si od dotace resort slibuje?

"Jedná se o řešení problému ne úplně rovnoměrné distribuce praktických lékařů v rámci ČR. V Česku atestuje dostatek praktických lékařů z hlediska potřeb i z hlediska generační výměny. Problém je ten, že mají tendence zůstávat v těch velkých aglomeracích, v Praze, Brně a dalších velkých městech."

Praktičtí lékaři pro dospělé si ode dneška mohou vybrat ze třiadvaceti dotovaných míst například ve Vyškově, Chomutově, Mostě něbo Otrokovicích. Dětští lékaři chybí třeba v Českém Krumlově nebo Teplicích.


Pivovary loni vyrobily přes 20 milionů hektolitrů piva

České pivovary loni vyrobily přes 20 milionů hektolitrů piva - oproti předchozímu roku je to více než dvouprocentní nárůst. Přestože výroba roste, spotřeba na jednoho člověka klesla o jeden litr na průměrných 143 litrů. Hospodským se navíc nepovedl zvrátit trend poklesu pití v restauracích. Napřímo se prodalo zhruba 40 procent piva. Českým pivovarům se loni dařilo hlavně vyvážet - do zahraničí šly přes 4 miliony hektolitrů piva - nejvíc do Německa a na Slovensko.


Rolls-Royce otevřel první prodejnu v Česku

Britský výrobce luxusních aut Rolls-Royce otevřel v pražské Pařížské ulici své první autorizované dealerství v Česku. Je umístěno v lobby hotelu Intercontinental. Oznámili to dnes zástupci společnosti. Loni se v Česku prodalo 13 vozů britské značky, což představuje meziroční nárůst o 117 procent. Letos prodejce čeká dvojciferný růst. Podle statistik Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno asi devět desítek vozů Rolls-Royce, jejichž průměrné stáří je kolem 11 let.