Druhý blok Temelína dodává po odstranění závady elektřinu do sítě

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín začal v sobotu krátce po poledni opět dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Reaktor byl mimo provoz od 2. června, kdy ho pro závadu na transformátoru odstavil automatický systém řízení. Aktuální výkon reaktoru je 38 procent, výkon turbogenerátoru zhruba 350 megawattů, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Obsluha nastartovala reaktor v pátek časně ráno. "Výkon reaktoru bude dále stoupat až na maximum a na různých výkonových úrovních bude obsluha sledovat chování turbosoustrojí při zátěži. Pokud to bude nutné, odpojí turbogenerátor od sítě a dovyváží turbínu až do optimálního chodu," dodal Nebesář.

Mimo provoz zůstává první blok elektrárny, který od dubna prochází plánovanou odstávkou. Ta je spojena s výměnou čtvrtiny paliva. Podle Nebesáře by měla jeho odstávka skončit asi v polovině července.

Elektrárnu 9. června zkontrolovali dva experti Evropské komise. Zajímali se o bezpečnostní systémy a postupy personálu při nehodách. Hodnocení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který havárii označil za nepodstatnou, nezpochybnili.