Důvěra vládě je stále nejistá, Lachnit ale slíbil podporu

Nejistota vlády, zda získá důvěru sněmovny, trvá, i když jeden z váhajících poslanců ČSSD Petr Lachnit jí v pondělí přislíbil podporu. Další ze sociálních demokratů Josef Hojdar ale ČTK řekl, že zatím rozhodnutý není. Jan Kavan zase uvedl, že ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) lhal, což podle něj dohodu o podpoře vlády ztěžuje. Premiér Jiří Paroubek po rozhovoru s Lachnitem řekl, že tento poslanec podporu vládě slíbil. O Lachnitovi prý nikdy nepochyboval a považuje ho za člověka loajálního k ČSSD. Premiér naznačil, že by Lachnit mohl působit jako jeho poradce pro oblast regionální politiky.

Poslanec ČSSD Josef Hojdar stále váhá s podporou vládě. Hlas jí zatím neslíbil ani po pondělním jednání s premiérem Jiřím Paroubkem. Hovořit spolu mají ještě v v dalších dnech. Hojdar má zásadní výhrady k práci ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy. Premiér přesto očekává, že Hojdar kabinet podpoří. Poslanec mu prý dal "cenné podněty" k přípravě programového prohlášení vlády.

Vláda nutně potřebuje při hlasování o důvěře hlasy všech svých poslanců. Koalice má ve sněmovně nejtěsnější většinu a od opozice asi podporu nedostane. Kdyby Paroubkův kabinet důvěru nezískal, prezident by musel pověřit sestavením vlády jiného politika. Václav Klaus už přitom naznačil, že počtvrté by ČSSD šanci sestavovat vládu nedal. Neúspěch Paroubkovy vlády by v každém případě výrazně zvýšil pravděpodobnost předčasných voleb.