Dva české animované filmy budou po 30 letech soutěžit v Annecy

Po téměř 30 letech jsou v hlavních sekcích festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy dva české celovečerní filmy. Režisérka Michaela Pavlátová bude soutěžit s majoritně českým snímkem Moje slunce Mad. Další převážně český film Myši patří do nebe debutujících režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka bude uveden ve společnosti filmů z dílny Netflixu a Disney. ČTK o tom informoval Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie, který oba filmy podpořil.

Film Moje slunce Mad je příběhem české dívky Heleny alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za svého spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině Herru z Čech táhne i touha po nových zážitcích v exotickém prostředí. Režisérka, výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová za své filmy obdržela řadu ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda v Berlíně.

Snímek Myši patří do nebe byl natočen podle stejnojmenné knihy spisovatelky Ivy Procházkové. Vypráví příběh dvou přirozených nepřátel, myšáka a lišky, kterým fatální událost umožní stát se přáteli. Dalším českým filmem v hlavním programu festivalu je krátký animovaný film Sestry. Snímek studentky pražské FAMU režisérky Andreji Szelesové se zaměřuje na postupně se měnící vztah mezi dvěma sestrami.