Sto let československé animace se představuje ve Vídni

Baron Prášil, zdroj: Národní filmový archiv

Sto let československé animace nabízí výstava, která začala v rakouském Filmmuseu ve Vídni. Animovaná tvorba se tu představuje napříč technikami, žánry, autorskými styly i generacemi.

Za konceptem přehlídky stojí Národní filmový archiv (NFA) ve spolupráci se Slovenským filmovým ústavem.

Přehlídku zahájil snímek Baron Prášil

Zahájení přehlídky se v Českém centru ve Vídni zúčastnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). První projekcí přehlídky byl snímek Baron Prášil. Na programu se podílela také Filmová akademie múzických umění (FAMU). Právě filmy jejích studentů v poslední době sbírají i mezinárodní úspěchy.

Studenti FAMU sbírají ocenění

Film Dcera | Foto: FAMU

Na přehlídce, která potrvá do 19. října, budou uvedeny dvě desítky filmů z pražské fakulty. Bude mezi nimi i snímek Dcera Draji Kaščejevové. Loutkové drama, které vypráví beze slov o vztahu dcery a otce, vyhrálo loni studentského Oscara za nejlepší mezinárodní animovaný film a sesbíralo po světě již přes 70 ocenění včetně ceny z Palm Springs, Lisabonu, Tokia, Stuttgartu, Cambridge či z amerického festivalu nezávislých filmů Sundance.

Původně se měla přehlídka konat už na jaře, kvůli pandemii byla odložena a i nynější podoba je přizpůsobena současné situaci - do Vídně nezavítají umělci se svými performancemi a další hosté.

klíčové slovo:
spustit audio