Dvanáctiletý hoch zachránil tonoucího důchodce

Z rozvodněné řeky Opavice na okraji Krnova na Bruntálsku zachránil ve středu odpoledne dvanáctiletý chlapec šestasedmdesátiletého tonoucího důchodce. "Viděl jsem, že tělo plave asi v polovině řeky. Svlékl jsem si bundu a jen v tričku a kalhotách pro něj skočil a doplaval," popsal statečný zákrok Jan Kvapil. Důchodci, který do řeky spadl, když nabíral vodu, pravděpodobně zachránil život.

I když v okolí byli i další dospělí lidé, jen on v sobě našel odvahu a do proudu skočil. "V tu chvíli jsem si vůbec neuvědomoval strach. Prostě jsem věděl, že to musím udělat," uvedl. Bezvládného muže se mu podařilo dopravit ke břehu. Z vody jej ale dostat nedokázal. "Byl moc těžký. Naštěstí mi pomohla paní, která jela na kole. Vytáhli jsme jej ven, převrátili na bok a čekali na příjezd sanitky," popsal chlapec.

Zda jej ke statečnosti inspirovalo povolání otce, neví. "Vedeme ho k tomu, že lidem se má pomáhat," řekl ČTK Janův otec, policista Stanislav Kvapil. Podle něj si chlapec za svůj výkon zaslouží pochvalu. "I když to bylo trochu nerozvážné. Řeka byla rozvodněná a voda ledová. Teprve později jsem si uvědomil, že tam taky mohl zůstat," uvedl.