Charitativní projekt Dětský čin roku 2009 má své vítěze

Foto: ČTK

Dětský čin roku 2009 zná své vítěze. Tento charitativní projekt běží už pátým rokem. Letos se do něj zapojilo více než 14 tisíc dětí z celé České republiky, které poslaly příběh o statečném činu svého kamaráda nebo se zúčastnily hlasování.

Zleva: Herec Jan Révai a ocenění Patricie Dendengová a Michal Procházka,  foto: ČTK
Jak uvedla náměstkyně primátora Marie Kousalíková, příběhy ji dojaly:

"Protože jsem najednou měla před sebou svět takový, jaký by měl být. Stačí si přečíst jediný z té stovky příběhů a se zahanbením musím přiznat, že každý jeden malý hrdina, o nichž tu mluvíme, dělá často mnohem důležitější a prospěšnější věci než my dospělí."

Příspěvky, které děti do projektu přihlásily, soutěžily v šesti kategoriích. Nechyběla ani Záchrana lidského života.

"Tady máme vykonavatele Michala Procházku a spisovatelku a scénáristku, která celý příběh napsala Patricii a ona nám ho celý řekne,"

uvedl patron výherců této kategorie herec Jan Révai. Celý příběh se odehrál o prázdninách, kdy maminka desetiletého Michala spadla ze schodů a on duchapřítomně zavolal záchranku, vyprávěla Patricie Dendengová.

"On jim řekl, že ji neunese, tak šel ven volat o pomoc. Přiběhl za ním pán a ten mu pomáhal. Míša byl u telefonu a říkal pánovi, co má dělat. Pak přijela záchranka a ta zjistila, že maminka má proraženou lebku, tak zavolali vrtulník a ten ji odvezl do Mostu do nemocnice. Teď už je Míšova maminka doma a je zdravá."

Nejvíce dětí hlasovalo v kategorii Pomoc v rodině pro příběh Pomoc babičce od Michala Šebesty. Babičce amputovali část nohy a Michal příběh do soutěže psal v době, kdy sám ležel po úrazu z fotbalu v nemocnici.

Michal Šebesta a patronka příslušné kategorie Jitka Čvančarová,  foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že jsem teď sám v nemocnici a učím se chodit o berlích, uvědomuji si, jak to asi pro babičku bylo těžké. Možná jí však chyběli lidé, se kterými se pravidelně stýkala, možná jí chyběl obyčejný den prožitý v domácnosti."

A právě ten ji Michal dopřává. Třeba povídáním.

"Většinou o škole, o tom co se kde děje s kamarády, venku, a o tom, co ona dělá celý den."

Jak dokázal další vítězný příběh, tentokrát z kategorie Pomoc jiným dětem, dobré kamarádství může zabránit i drogové závislosti. To se povedlo Kláře Rejdové, která pomohla své kamarádce.

"Byla jiná, nechovala se tak jak normálně. Když 'trávu' neměla, tak se s ní nedalo mluvit. Když jsme spolu byli venku, tak už po hodině byla strašně nervózní a nedalo se s ní vydržet. Přemluvit jsem ji zkoušela mockrát. Asi po dvou týdnech se odhodlala."

Příběhů dětí zaznělo při slavnostním vyhlášení ještě víc. Například desetiletá Denisa Kalinová mluvila o svém přátelském vztahu, který si vypěstovala se starší paní, které chodí pomáhat. Anna Šebestiánová napsala o tom, jak doma začali třídit odpad nebo Pavlína Kurková vypráví, jak si děvčata z jedné školičky poradila se zlobením svých spolužáků. Vyhlásila totiž soutěž o největšího gentlemana.