Dvě české lodě postoupily na ME v kanoistice do finále, Doktor byl diskvalifikován

Dvě české posádky si na kilometrové trati zajistily přímý postup do finále mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, které ve čtvrtek začalo v Račicích. Na boj o medaile se již může těšit kajakářka Michaela Mrůzková a ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Klára Ballová a Barbora Futerová.

Na boj o medaile se může těšit i čtyřkajak Svatopluk Baťka, Jan Štěrba, Pavel Holubář a Filip Šváb. Ostatním posádkám se na pětistovce tolik nedařilo, i když přímý postup by byl spíše překvapením. Kajakář Jan Souček byl čtvrtý a stejně dopadla deblkanoe Jiří Heller, Jan Břečka.

Nejlepší český rychlostní kanoista posledních let Martin Doktor ale bude ve finále pětisetmetrové trati chybět. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty byl diskvalifikován v úvodní rozjížďce. Stejně dopadl i jeden z hlavních favoritů Andreas Dittmer z Německa. Oba závodníci doplatili na přísný metr rozhodčích ve společné jízdě, kdy byli potrestáni za to, že jeli moc blízko kraje své dráhy. Samotný Doktor přitom krátce po projetí cílem věřil, že bude vše v pořádku, i když mu sudí ukázali červenou vlajku značící prohřešek proti pravidlům. "Myslel jsem, že vezmou v potaz podmínky na trati a poměrně silný vítr. Nestalo se tak. Oni to vidí jen černobíle," kroutil hlavou Doktor.

Autor: Peter Gabaľ