Kanál v Tróji bude opět hostit MS

Trojský kanál v Praze

ČR se může těšit na další vrcholnou sportovní akci. Na zasedání mezinárodní kanoistické federace v Budapešti jí bylo přiděleno MS ve v vodním slalomu v roce 2013. Proto jsem k mikrofonu pozval člena organizačního týmu z pražské Tróje Daniela Stacha.

ČR se potřetí v historii dočká práva pořádat MS ve vodním slalomu. Na Lipně se konalo MS v roce 1967 a poté v pražské Tróji 2006. Současné čekání bude mnohem kratší, protože Praha má znovu hostit světový šampionát už v roce 2013. Jak se jí to povedlo?

"Vnímám to jako ocenění ze strany ICF, protože v Praze se tradičně organizují SP a navíc v roce 2013 bude slavit česká kanoistika kulaté výročí - 100 let od svého založení. To byl také hlavní důvod, proč Praha požádala o MS. Předseda Jaroslav Pollert přišel s myšlenkou, že pořadatelství MS by toto výročí oslavilo nejdůstojněji."

Trojský kanál v Praze
Měli jste v Budapešti, kde se o pořadatelství rozhodlo, nějaké soky?

"Kandidaturu na MS 2013 podalo několik zemí, ale rozhodovalo se za zavřenými dveřmi, takže nevíme, jak volba nakonec probíhala."

Organizovat MS je daleko náročnější než např. víkendový SP. Je více kategorií, protože se jedou i hlídky a také se účastní podstatně více zemí i závodníků. Ne všichni jsou profesionály. Můžeme vzpomenout na spoustu kuriozních závodníků, kteří bojovali s peřejemi trojského kanálu v roce 2006. Ti hodně diváky zaujali, neboť vodní slalom ovládali hůře než mnoho rekreačních vodáků u nás.

"Je to tak. S MS je spojen program, který pomáhá rozvojovým zemím, aby dostaly své závodníky na vyšší úroveň. To bude i v Praze 2013, kdy se na start rovněž postaví závodníci, kteří zdaleka nemají kvalitu, jako vodáci z ČR, Francie a dalších velmocí."

Jaké jsou zásadní rozdíly při pořádání MS a SP?

"MS je delší závod, který trvá celý týden. Je také třeba zajistit daleko větší zázemí pro sportovce, rozhodčí i delegáty. Rozsah služeb musí být na úplně jiné úrovni i co se týká např. videotechniky nebo tv signálu. Vše je daleko větší."

V roce 2013 se pojede v polovině září, zatímco MS 2006 proběhlo v prvním srpnovém týdnu. To byla kalkulace českých organizátorů nebo mezinárodní federace?

"Je to trend. Hlavní závod by se měl konat později. Nejprve se jede seriál SP, jehož úvodní díl bude letos v Praze, potom probíhají kontinentální šampionáty, takže zářijový termín je možností, aby závodníci měli čas vyladit formu na vrchol sezóny."

Trojský kanál v Praze
V roce 2006 se MS postavilo na tváři Štěpánky Hilgertové. Počítáte s tím, že v roce 2013 by byly hlavními hvězdami mistři světa Volf se Štěpánkem? Jenom připomenu, že Štěpánka ten psychický tlak, že jela na závěr šampionátu, tehdy úplně neunesla a skončila pátá.

"Počítáme s tím, že v roce 2013 by MS uzavírala kategorie C-1 mužů, kde má skvělé výsledky Stanislav Ježek. Od roku 2006 nebyl v Praze nikdy hůře než čtvrtý, navíc je také členem organizačního výboru MS. Zmínění Volf se Štěpánkem plánovali, že skončí na OH v Londýně v roce 2012, ale díky Praze si chtějí o rok prodloužit kariéru."

O Ježkovi je známo, že snad nemá nervy, takže na něm by se psychický tlak rozhodně neměl podepsat, tak jako před čtyřmi roky na Hilgertové. Souhlasíte s tím, že on by se případné poslední jízdy na MS nezalekl?

"Určitě. Standa je nesmírně psychicky odolný, což dokázal na mnoha závodech. Je to celkový vítěz SP, bronzový medailista z MS 2006. Je to muž, který dokáže v organizačním výboru celou dobu pracovat, pak se jde těsně před startem rozjezdit a nakonec podá výkon, který mu závidí celý svět."

Foto: Barbora Kmentová

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio