Pultera je s formou slalomářů spokojený

Čeští vodní slalomáři úspěšně vstoupili do nové sezóny. V domácím prostředí vybojovali v úvodním dílu SP kompletní sadu medailí. Jejich formu si v následujícím rozhovoru pochvaloval i šéftrenér reprezentace Jiří Pultera.

Kdo vás při úvodním dílu seriálu SP v Praze nejpříjemněji překvapil? Byl to Michal Jáně, který při své premiéře triumfoval?

"Samozřejmě byl to Michal, ale byl jsem spokojen s výkony celého týmu, protože téměř všichni jeli optimálně. Potřebovali jsme si spravit náladu po loňské nevydařené sezóně a myslím, že to se podařilo."

Přišly i výpadky tradičních opor. Zaskočilo vás to?

"Byly mírné výpadky, ale to jsem čekal, hlavně u třetího kajaku mužů."

Nečekaně ovšem selhala nejzkušenější dvojice Volf-Štěpánek, kteří podcenili hned druhou bránu. Dá se nějak pracovat na jejich psychice, aby jeli koncentrovaní od startu až do cíle?

"Myslím, že to byl zkrat. Závodníci musí být schopni improvizace, oni v tomto případě nezareagovali dobře, ale myslím, že ve vodním slalomu se standardně na tyto situace nelze připravovat."

Na stupně vítězů se ve 42 letech dostala i Štěpánka Hilgertová. Za dva roky jsou OH v Londýně, poté MS v Praze. Budete ji přemlouvat, aby do té doby v reprezentaci vydržela?

"Máme to nastaveno tak, že jede ten, kdo si vybojuje nominaci. Pokud bude Štěpána chtít pokračovat a nadále bude tak dobrá, tak v týmu určitě bude. Pořád je zárukou úspěchu a i v jejich letech jezdí velmi dobře, což dokazuje i v letošní sezóně."

Myslíte si, že jí na vodě drží i to, že začal sbírat úspěchy její syn Luboš a tak mohou po závodech jezdit společně celá rodina?

"Určitě to hraje roli, ale když jsem se s ní o tom bavil, tak mi řekla, že to není úplně rozhodující. Hlavní je, že jí to baví, je zdravá a má výsledky."

Zažil jste i její začátky. Vždy měla obrovský talent, ale nejprve se nedokázala psychicky srovnat a na velkých závodech pravidelně selhávala. Zlom nastal na olympiádě 1996 v Atlantě, kde vybojovala zlato. Najednou, jako by z ní všechno spadlo a medaile se začaly sypat ze všech soutěží. V čem vidíte hlavní příčinu toho zlomu, že se z trémistky stala suverénka?

"Myslím, že to bylo tím, že se jí narodil Luboš. V té chvíli dělila svou pozornost mezi závody a starání se o dítě, nebyla v takové křeči ze závodů. A najednou se jí začalo dařit."

V české reprezentaci je velký přetlak a konkurence při domácích nominačních závodech. To se ještě zvyšuje před olympiádou, kam v každé kategorii může ze všech zemí pouze jedna loď. Působí to nějak negativně na vztahy uvnitř týmu?

"Zatím to na vztahy nijak nepůsobí. Je to možná proto, že nejsme tak zkomercionalizovaný sport a stále nejde o nijak extrémně velké peníze."

OH budou až za dva roky, ale pomalu už klepe na dveře podzimní MS ve slovinském Tacenu. S jakým výsledkem budete spokojený?

"Nedávám před tým žádné konkrétní cíle. Sice trénujeme v kolektivu, ale stále jsem individuální sport, takže cíle budou u konkrétních jednotlivců různé. Volf se Štěpánkem a Hilgertová tam určitě pojedou porvat se o medaili a na druhé straně pojedou někteří závodníci jen sbírat zkušenosti. Nechci nikoho vnitřně svazovat nějakými konkrétními cíli. Pokud přivezeme jednu medaili z individuálních soutěží, tak to budu považovat za velký úspěch."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio